Laatst publiceerde ik in Travel Tuesday al de zogenaamde allergiekaartjes, kaartjes met allergie-instructies die je mee kunt nemen op vakantie en die je in vrijwel ieder restaurant kunt overhandigen. Echter is het natuurlijk nog makkelijker wanneer je zelf al weet welke dingen je veilig kunt eten. In de Travel Tuesday van vandaag laat ik je 8 glutenvrije gerechten zien die je vaak wel kunt eten in het buitenland of in een internationaal restaurant.
Risotto
Goed nieuws voor risottoliefhebbers want dit kan negen van de tien keer veilig gegeten worden. Eigenlijk is het niet meer dan een rijstgerecht dat smeuïg wordt gemaakt met behulp van bouillon. Goede restaurants maken hun bouillon zelf, dus voor de zekerheid kun je de bediening altijd nog vragen of de bouillon 100% glutenvrij is. Kies bijvoorbeeld voor een lekkere risotto met bospaddenstoelen, hmm!
Maistortilla’s
Mexicaans eten hoef je helemaal niet af te schrijven wanneer je geen gluten kunt verdragen. Kies gewoon voor maïstortilla’s in plaats van bloemtortilla’s en er gaat een wereld van je open. Hiermee kun ook jij genieten van heerlijke fajita’s, burrito’s en taco’s.
Chimichurri
Wanneer je nog nooit Chimichurri hebt gegeten moet je dit zeker een keer doen, of je nu intolerant bent voor gluten of niet. Chimichurri is een Argentijns gerecht dat eigenlijk niet meer is dan een dressing/saus die heerlijk is bij diverse soorten vlees of vis. In een traditionele Chimichurri gaan doorgaans tal van verse (groene) kruiden, olie, knoflook en pepers. Erg lekker.
Sushi
Omdat rijst van nature al glutenvrij is kun je vaak ook zonder problemen sushi eten. Let er hierbij echter wel op dat je de sojasaus laat staan, dit is namelijk niet glutenvrij. Kies voor verse sushi met diverse soorten vis en groenten, maar laat de Tempura absoluut achterwege. Mocht je niet zeker weten wat er in de rol zit, kun je dit natuurlijk altijd nog even navragen!
Pho
Een heerlijk vullende Vietnamese maaltijd is Pho. Een noedelsoep (vaak gemaakt van rijstnoedels, even navragen voor de zekerheid!) met vlees, diverse kruiden en vooral heel veel groenten. Hoewel sommigen een soepje wellicht wat saai vinden als avondeten, is dit met Pho echt niet het geval. Door toevoeging van al die ingrediënten heb je een heerlijke maaltijd voor je staan.
Pad Thai
Mijn favoriete Thaise gerecht is Pad Thai: rijstnoedels met garnalen of vlees, limoen en ei. Ook dit kun je zonder zorgen eten, maar let er dan dus wel even op dat er gebruik wordt gemaakt van rijstnoedels. Pad Thai wordt vaak opgesmukt met pinda’s en rode pepers. Erg lekker!
Lamskebab
Heerlijk Grieks: lamskebab. Wanneer je dit in een restaurant eet, vraag dan voor de zekerheid wel even naar de kruiden die worden gebruikt. Better safe than sorry. Lamskebab gaat heerlijk samen met een Griekse salade, ideaal voor in de zomer.
Salade Niçoise
En tot slot is een goede salade natuurlijk ook altijd goed, of je nu rekening moet houden met een allergie of niet. Een Salade Niçoise is altijd een goed alternatief zolang je wel rekening houdt met de croutons die soms in de salade te vinden zijn. Een heerlijke salade met ansjovis, tonijn, ei en diverse groenten vormt een perfecte zomerse maaltijd. Eet je dit in een restaurant, vraag dan voor de zekerheid wel even naar de dressing!
Wat zijn jouw favoriete glutenvrije gerechten in een restaurant?
Handig artikel! Nu heb ik alleen wel heel erg veel zin in sushi!
Ik ook… Al heb ik altijd zin in sushi *kucht*
Ik hou van je! Dit artikel komt echt als geroepen! Ik heb mogelijk een overgevoeligheid voor gluten en geef de voorkeur aan testen door geen gluten te eten boven testen met een slang in mijn achterste bij de internist…
*pint artikel heel hard op glutenvrij bord*