Stracciatella schuimtaart

Sommige taarten zijn zó lekker dat je er onmogelijk vanaf kunt blijven. De hemelse slagroom-schuimtaart is daar een goed voorbeeld van; een recept dat inmiddels tot de populairste baksels op Ohmyfoodness behoort. Maar zoals dat gaat: als een recept eenmaal een vaste plek in de harten (en keukens) van lezers heeft, begint het bij mij alweer te kriebelen. Kan ik er nóg een draai aan geven? Kan ik iets verzinnen wat minstens zo lekker is, maar toch net even anders is? Zo kwam ik op deze Stracciatella schuimtaart.

En geloof me, dit is de perfecte opvolger. De basis van luchtig schuim blijft hetzelfde, maar tussen de lagen schuim komt een romige stracciatella vulling: slagroom met mascarpone en grove stukken pure chocolade. Eigenlijk voelt het alsof je een stracciatella-ijsje in taartvorm eet. En geloof me, dat smaakt nóg beter dan het klinkt.

Schuimtaart stracciatella

Stracciatella ijs in taartvorm

Als je fan bent van stracciatella ijs, dan herken je meteen die combinatie van zachte, zoete room met knapperige stukjes chocolade bij iedere hap. Het is een van mijn favoriete ijssmaken (ik hou van simpel en eenvoud) en daarom wilde ik dat idee vertalen naar een taartvorm.

Voor de schuimtaart bak je de schuimlagen apart in de oven. Dit duurt wel even, een uurtje of drie maar liefst. Het is echter de bedoeling dat het schuim droogt en niet per se bakt. Dan wordt het namelijk licht krokant en luchtig tegelijk.

Dat past perfect bij de volle, romige stracciatella room die tussen de schuimlagen komt. Doordat er mascarpone door de slagroom gaat, wordt de room net een tikkeltje steviger waardoor de taart beter in vorm blijft en deze straks ook makkelijker aan te snijden is.

De grove stukken pure chocolade in de room zorgen voor die typische stracciatella smaak: romig, ergens een beetje fris en met hier en daar een chocolade chunk.

Het resultaat? Een taart die er niet alleen spectaculair uitziet door de vier lagen schuim en romige vulling ertussen, maar die ook nog eens verrassend makkelijk te maken is. Je hebt maar een handvol ingrediënten nodig en toch zet je iets op tafel dat zó feestelijk oogt dat je er eigenlijk meteen een verjaardag of diner voor wilt organiseren.

Al kun je dit recept natuurlijk ook alvast opslaan voor de feestdagen!

Schuimtaart maken

Het maken van de schuimlagen vraagt, zoals ik net al zei, vooral geduld. De basis is simpel: eiwitten, suiker, een beetje vanillesuiker en een snuf zout. Het geheim zit in het langzaam bakken, of beter gezegd: drogen, van het schuim. Drie uur in een oven van 100 graden en je hebt knapperige, lichte plakken schuim die de perfecte basis vormen van de taart.

Eenmaal gebakken kun je de schuimlagen gerust even bewaren (mits goed luchtdicht verpakt). Dat maakt dit recept zo ideaal: het grootste werk kun je al van tevoren doen. Op de dag zelf hoef je alleen nog maar de room te kloppen en de taart op te bouwen.

De stracciatella vulling maak je door slagroom stijf te kloppen met mascarpone, suiker en een beetje vanille. Voeg daar grof gehakte pure chocolade aan toe, en je hebt precies die herkenbare stracciatella-smaak. Je kunt zelf bepalen hoe groot je de chocoladestukken maakt. Hak je ze fijn, dan krijg wel de smaak van pure chocolade mee maar blijft de room vrij glad. Ga je voor grovere stukken, dan bijt je echt in een flinke hap chocola.

Bij het opbouwen van de taart leg je simpelweg een schuimplak neer, smeer je er een royale laag room overheen, en ga je zo door tot de taart compleet is. Top af met extra room, wat geschaafde pure chocolade of andere chocolade decoraties en klaar!

Pro tip: om de taart goed op zijn plek te houden kun je het beste een lepel van de straciatellaroom op het bord scheppen voordat je daar de onderste schuimlaag op legt. Dan gaat de taart namelijk niet glijden.

stracciatella schuimtaart

Stracciatella schuimtaart bewaren

Omdat schuim kwetsbaar is, is het wel goed om even stil te staan bij het bewaren. De schuimlagen zelf kun je prima een dag of twee van tevoren maken en luchtdicht buiten de koelkast bewaren. Ze blijven dan knapperig en stevig.

De stracciatella room daarentegen maak je liever pas op het laatste moment. Zodra de room eenmaal tussen de schuimlagen zit, begint het schuim langzaam vocht op te nemen. De eerste 24 uur is de taart nog heerlijk, maar daarna merk je dat de lagen minder knapperig worden en een beetje taai. En da’s natuurlijk zonde.

Wil je zoveel mogelijk voorbereiden, bak de schuimlagen alvast en bewaar ze apart. Op de dag zelf hoef je alleen nog maar de room te maken en de taart op te bouwen. Zo smaakt de stracciatella schuimtaart het aller lekkerst.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

schuimtaart slagroom chocolade
5 van 1 stem

Stracciatella schuimtaart

In navolging op de populaire hemelse slagroom schuimtaart maakte ik deze keer een stracciatella schuimtaart. Net zo lekker, net zo simpel om te maken en met een grandioos resultaat.
Porties1 taart (12-14 personen)
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 3 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 1 dag

Benodigdheden

  • elektrische (hand)mixer
  • 2 bakplaten met bakpapier

Ingrediënten

Voor het schuim

  • 4 eiwitten
  • 200 g kristalsuiker
  • 2 el vanillesuiker
  • snuf zout

Stracciatella room

  • 750 ml slagroom
  • 250 g mascarpone
  • 2 tl vanille-extract
  • 100 g kristalsuiker
  • 200 g pure chocolade – in grove stukken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 100℃ hetelucht en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Teken op ieder vel bakpapier twee cirkels om het formaat van de schuimlagen aan te geven. Mijn taart was zo'n 20 cm in doorsnede.
  • Doe de eiwitten in de kom van de keukenmachine. Klop de eiwitten op hoge snelheid op. Voeg tijdens het kloppen beetje bij beetje de kristalsuiker, vanillesuiker en het snufje zout toe. Klop net zolang tot de eiwitten stijf zijn.
  • Smeer het schuim uit over de vier cirkels op de bakplaten. Droog de schuimlagen 3 uur in het midden van de oven en laat volledig afkoelen.
  • Doe voor de stracciatellaroom de slagroom, masarpone, vanille en kristalsuiker in de kom van de keukenmachine en klop op tot een stevig room.
  • Mix de laatste minuut de grove stukken chocolade door de room.
  • Plaats een schuimlaag op een bord en smeer hier een royale hoeveelheid stracciatellaroom overheen. Herhaal deze stap tot je alle schuimlagen hebt gebruikt en eindigt met een laagje room.
  • Maak de taart desgewenst af met geschaafde chocolade.
Gang: nagerecht, tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: fastfood friday, laagjestaart, schuimtaart, stracciatella

Join the Conversation

  1. Moonlight Darknight says:

    5 sterren
    het is echt ongelooflijk lekker!
    en ook heel makkelijk te maken als je een beetje bak/kook ervaring hebt

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close