Feta pasta met courgette

De beroemde feta pasta kennen we inmiddels allemaal wel. Ooit een regelrechte hit op TikTok en inmiddels niet meer weg te denken uit de keuken van veel mensen die houden van snel, makkelijk én smaakvol koken. Grappig dat dit echt zo’n trend is die is blijven hangen hè? Er zijn maar weinig mensen bij wie het recept niet meer in hun repertoire zit.

Het klassieke recept wordt meestal gemaakt met veel tomaatjes, maar daar kun je natuurlijk heel makkelijk mee variëren. Deze feta pasta met courgette en prei is daar een heerlijk zomers voorbeeld van. Net zo makkelijk, net zo romig, maar dan nét even frisser van smaak. En het beste nieuws: je schuift alles zo de oven in.

Deze versie is perfect voor een warme dag waarop je geen zin hebt om lang boven de pannen te hangen, maar wél trek hebt in iets voedzaams. Bovendien is het een ideale manier om extra groenten aan je maaltijd toe te voegen, zonder dat het veel extra werk kost. Prei en courgette zijn groenten die mooi zacht worden in de oven en perfect samengaan met de zoute feta.

Feta pasta recept

Feta pasta recept uit de oven

Wat feta pasta zo’n top recept maakt, is dat je eigenlijk maar één ovenschaal nodig hebt (ok, en een pan om de pasta even in te koken). Je legt een blok feta in het midden van de schaal, verdeelt daar je groenten omheen, giet er een flinke scheut olijfolie overheen en laat de oven het werk doen.

In dit recept gaan courgette, prei, sjalot en knoflook mee de schaal in. Ze garen samen met de feta in de oven. De feta wordt lekker zacht en kun je met een vork prakken tot een saus.

Wat ik fijn vind aan dit recept is dat het grotendeels uit de oven komt. Je hoeft alleen nog maar wat pasta te koken en dit meng je met de feta-groentemix direct in de ovenschaal. Voeg eventueel een lepel pastawater toe om de saus iets smeuïger te maken en klaar ben je. Makkelijker wordt het bijna niet.

Wil je nog meer feta pasta inspiratie? Deze twee varianten heb ik al eerder gemaakt en vind je misschien ook lekker:

Feta pasta met courgette

Ik zit inmiddels al maanden in een courgette fase. Het is een groente die ik altijd wel in huis heb en die ik gauw aan tal van gerechten toevoeg. Wat courgette zo geschikt maakt, is dat het van zichzelf vrij neutraal van smaak is, maar wel heel goed de smaken van andere ingrediënten opneemt. In combinatie met de feta, sjalot en prei ontstaat er een heerlijke saus.

Snijd de courgette in niet al te fijne blokjes zodat er nog wel wat van de groente overblijft in het gerecht. Courgette bevat natuurlijk vrij veel vocht en krimpt in de oven. Als je het in niet al te kleine stukken snijdt blijft er nog iets van bite over in je pastagerecht. En dat is precies wat je wil natuurlijk!

Fetapasta met courgette

Pasta met prei en courgette

Prei is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een pastagerecht. Ik eet het ook helemaal niet zo vaak maar ineens had ik er zin in laatst. Ben ik de enige die dat af en toe heeft met specifieke ingrediënten?

Door de prei mee te roosteren in de oven wordt hij lekker zacht haast een beetje zoet en dit past weer perfect bij de feta die zorgt voor genoeg zout.

Gebruik bij voorkeur een ribbelige pastasoort zoals penne, fusilli of farfalle. Die houden de saus beter vast, waardoor iedere hap lekker is.

Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Dan kun je de groenten en feta ook al eerder op de dag in de ovenschaal klaarzetten en bewaren in de koelkast tot je het gerecht af wilt maken. Zo staat het diner binnen no time op tafel.

Ben je geen fan van feta? Je kunt ook kiezen voor geitenkaas, Boursin zoals ik hierboven al een keer heb laten zien of een plantaardige vervanger. Let er dan wel op dat de kaas die je gebruikt goed zacht kan worden en romig wordt in de oven.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Feta pasta uit de oven
No ratings yet

Feta pasta met courgette

Het oorspronkelijke feta pasta recept werd gemaakt met veel tomaatjes, maar dit er een met courgette en prei. Lekker fris van smaak en goed passend bij de zomer, maar wel net zo makkelijk om te maken.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct eten

Benodigdheden

  • ovenschaal van 20×30 cm

Ingrediënten

  • 200 g feta
  • 1 courgette – in partjes
  • 2 stengels prei – in halve ringen
  • 2 sjalotjes – in halve ringen
  • 2 teentjes knoflook – fijngesneden
  • 50 ml olijfolie
  • 300 g pasta naar wens
  • peper en zout
  • verse basilicum

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
  • Leg het blok feta in de ovenschaal en leg hier de courgette, prei, sjalot en knoflook om heen.
  • Sprenkel de olijfolie over het gerecht en plaats de ovenschaal 25 minuten in de oven.
  • Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Prak de zachtgeworden feta met een vork plat en meng dit met de groenten in de ovenschaal. Voeg de gekookte pasta samen met een lepel pastawater toe en schep alles goed om.
  • Breng de feta pasta op smaak met peper en zout en garneer met verse basilicum.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: feta pasta, makkelijke maaltijd, pasta met courgette, pasta uit de oven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close