Aardappelsalades zijn altijd goed in de zomer en deze Griekse aardappelsalade mag aan dat rijtje worden toegevoegd. Of je nu een barbecue organiseert, een picknick plant of gewoon iets makkelijks wilt maken op een warme dag: een goed gevulde aardappelsalade is áltijd een hit.
Laatst stond ik in de supermarkt en, bizar maar waar, de voorgekookte aardappelen waren bijna allemaal uitverkocht. Serieus, drie kwart van het schap was leeg! Alsof half Nederland tegelijk zin had in aardappelsalades. Begrijpelijk hoor, want het is lekker, makkelijk en je kunt er echt alle kanten mee op. En ik vind het zelf ook heerlijk om te eten op warme zomerdagen.
Deze Griekse aardappelsalade is mijn nieuwste favoriet in de categorie ‘salades die je overal bij kunt serveren’. Fris, smaakvol en boordevol typische Griekse ingrediënten zoals feta, olijven, citroen en een flinke hand verse kruiden. Het is zo’n gerecht dat het echt goed doet op een zomerse tafel – of dat nou als bijgerecht is of gewoon als lunch met een stukje brood erbij.

Griekse aardappelsalade met feta
Voor deze Griekse aardappelsalade gebruikte ik krieltjes. Je kunt natuurlijk ook andere aardappels nemen, maar krieltjes blijven lekker stevig, ook na het koken. Snijd ze doormidden, kook ze kort gaar en laat ze goed uitlekken en afkoelen. Koud of lauwwarm – allebei prima.
Wat er daarna sowieso bij mag:
- Feta uiteraard, het liefst van goede kwaliteit zodat de smaak ook echt goed is.
- Gegrilde paprika en rode ui voor de kleur
- Knoflookolijven en kappertjes
- En dan natuurlijk een flinke hoeveelheid verse kruiden: munt, peterselie en dille. Waarbij dille mijn absolute lievelings is! De combinatie van dille en aardappels vind ik altijd zó geniaal.
Voor de dressing houd ik het heel simpel: een goede extra vergine olijfolie, citroensap, peper en zout. Meer heb je niet nodig. De smaken van de salade zelf zijn al stevig genoeg namelijk; daar wil je niet nog eens een ingewikkelde saladedressing tegenover zetten.
Deze Griekse aardappelsalade is het allerlekkerst als je ‘m van tevoren maakt. Laat ‘m gerust een paar uur – of een hele nacht – in de koelkast staan. Zo trekken de smaken lekker in en wordt hij nóg smaakvoller. Wel even op kamertemperatuur laten komen voordat je ‘m serveert zodat ‘ie echt weer goed tot zijn recht komt.


Wat eet je bij de Griekse aardappelsalade?
Deze Griekse aardappelsalade is zó veelzijdig dat je hem overal bij kunt zetten. Zelf vind ik het een heerlijk bijgerecht voor bij gegrild vlees of vis, bijvoorbeeld tijdens een barbecue. Maar ook als onderdeel van een mezze-achtig diner doet hij het fantastisch.
Zo combineer je deze salade extra lekker voor een compleet Grieks diner:
- Griekse Courgette koekjes (Kolokithokeftedes)
- Griekse fetaburger met homemade tzatztiki
- Griekse Soutzoukakia
- En als toetje: Galaktoboureko of Loukoumades heeeeeeerlijk.
In een goed afsluitbare bak blijft de Griekse aardappelsalade zeker een dag of twee prima goed. Ideaal.

Liever aardappelsalade met Griekse yoghurt i.p.v. olijfolie?
Hoewel ik zelf groot fan ben van een dressing op basis van olijfolie en citroen – vooral in combinatie met feta – kun je deze Griekse aardappelsalade ook prima wat romiger maken. Vervang de olijfolie (of een deel ervan) door een paar eetlepels Griekse yoghurt. Dit zorgt voor een frissere, mildere smaak en maakt de salade iets smeuïger.
Wil je de salade nog meer als maaltijdsalade serveren? Dan kun je er ook voor kiezen om er wat eiwit aan toe te voegen. Denk aan stukjes gegrilde kip, wat kikkererwten of een paar gehalveerde hardgekookte eitjes. Zo maak je er heel makkelijk een complete maaltijd van.
Kort samengevat:
- Vervang 2 el olijfolie door 3 el Griekse yoghurt voor een romiger resultaat.
- Voeg eventueel extra eiwitten toe zoals kip of eieren.
- Nog steeds heerlijk fris en zomers, maar nét even anders.
De kracht van deze Griekse aardappelsalade zit ‘m in de eenvoud. Het is geen ingewikkeld gerecht, je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig, en toch zit het bomvol smaak.
En wees gerust: als de supermarkt weer eens bijna leeg is op het gebied van krieltjes, dan weet je dat het niet alleen aan jou ligt. Nederland lijkt massaal de aardappelsalade weer (her)ontdekt te hebben deze zomer. En ik snap het he-le-maal.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Griekse aardappelsalade
Ingrediënten
- 500 g krieltjes – gehalveerd
- 1 rode ui – in dunne halve ringen
- 50 g gegrilde rode paprika – in reepjes
- 50 g knoflookolijven – in plakjes
- 100 g feta – grof verkruimeld
- 5 g verse munt – fijngehakt
- 5 g verse peterselie – fijngehakt
- 5 g verse dille – fijngehakt
- 1 el kappertjes
- sap van 1/2 citroen
- 2 el extra vergine olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Breng een ruime pan met water aan de kook en kook hierin de krieltjes in 10-15 minuten gaar.
- Laat de krieltjes afkoelen en meng ze met de rest van de ingrediënten.
- Zet de salade bij voorkeur nog een uurtje of twee in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.