Espresso martini cheesecake glaasjes

Jaaa, deze espresso martini cheesecake glaasjes, poef – hele mond vol, mogen zéker wel op je kerstmenu worden bijgeschreven hoor. Ik bedoel: hoe feestelijk ziet dit eruit als nagerecht?

Ik blijf simpelweg fan van desserts in een glaasje. Sterker nog, ik deelde laatste nog een hele round-up van mijn favoriete toetjes in een glaasje, zoveel heb ik er inmiddels al gedeeld op OMF. Maar deze cheesecake glaasjes mogen er dus bij.

Let wel: de naam espresso martini hebben ze niet voor niets gekregen. Dus ja, er zit koffie in en ja er is ook zeker alcohol te vinden in dit toetje. Wil je dit om welke reden dan ook niet, laat de Baileys en wodka dan rustig achterwege en voeg eventueel een mini beetje amandel extract aan het cheesecakebeslag toe voor een lekkere twist.

Bonus punten voor dit kerstgerecht, want het is weer lekker makkelijk om voor te bereiden. Hoera voor minder uren in de keuken op de dag van het diner!

En oh, om de vragen voor te zijn: de glaasjes die ik voor dit toetje heb gebruikt zijn afkomstig van SissyBoy.

koffie cheesecakeglaasjes

Espresso martini maken

Espresso martini maken heb je wellicht al eens gedaan. Ik niet moet ik heel eerlijk bekennen! Ik ben niet iemand die snel met de trends mee gaat of ze simpelweg gewoon mist. Vandaar dat ik, toen al die Amsterdamse meiden het hadden over ‘Esma’s’, ook echt even moest googelen naar wat er nu bedoelt wordt – hahaha! Het bleek een afkorting te zijn voor espresso martini, goed – weer wat geleerd.

Een espresso martini is natuurlijk al zo oud als de weg naar Rome, maar afgelopen jaren heeft de cocktail echt een vlucht genomen. Inmiddels hangt er zelfs een kerstbal in de vorm van deze cocktail in mijn boom!

Enfin, op de website van Gall & Gall vond ik een recept voor de klassieke cocktail en zo kwam ik erachter dat er koffielikeur en wodka wordt gebruikt. Dat leek me nou ook prima om toe te voegen aan het cheesecakebeslag.

Cocktail in cheesecakevorm

Overigens is dit niet de eerste keer dat ik een cocktail in cheesecakevorm maakte. In mijn Cheesecake boek, die helaas niet langer meer verkrijgbaar is en niet meer gedrukt wordt, had ik een heel hoofdstuk staan met ‘cheesecakes met een huppeltje’. Zo maakte ik een GinTonic cheesecake, een cheesecake met Baileys…

Misschien moet ik komend jaar maar wat cheesecake recepten uit dat boek gaan delen?

In ieder geval vond ik het voor de feestdagen wel leuk om de bekende cocktail om te bouwen tot een cheesecaketoetje. En om het herkenbaar en extra ‘volwassen’ te houden, voegde ik een scheutje alcohol aan het cheesecakebeslag toe.

Het fijne van deze cheesecake is dat ‘ie goed voor te bereiden is. Je kunt de complete espresso martini cheesecakeglaasjes rustig al een dag of drie van te voren maken en afgedekt in de koelkast laten staan.

Omdat het cheesecakebeslag zacht is en ganache ook niet hard wordt in de koelkast, blijft de cheesecake lekker romig en zacht. Decoreer de cheesecake glaasjes op het laatste moment en je hebt er verder geen omkijken meer naar.

Espresso martini cheesecake

Om de Espresso martini cheesecake ook daadwerkelijk naar de cocktail te laten smaken, gebruikte ik een scheut Baileys en een scheutje wodka. Doordat het hier om een no bake cheesecake gaat, proef je de alcohol ook echt in het eindresultaat.

Vind ik zelf heel leuk want dat is wel hetgeen dat dit toetje zo bijzonder maakt, maar voel je uiteraard vrij om de alcohol achterwege te laten als je dit liever niet neemt. Je zou dan eventueel een klein scheutje amandel-extract kunnen toevoegen aan het cheesecakebeslag, waardoor de smaak iets meer gebalanceerd wordt.

Een echte espresso martini cheesecake wordt afgetopt met koffieboontjes, maar ik koos deze keer voor een beetje bladgoud voor een extra feestelijk effect. Nu had ik dat toevallig nog in huis, maar als je dat niet hebt: ga lekker voor die bekende mokkaboontjes. Die boontjes vind ik sowieso TOP om te serveren bij de koffie na het kerstdiner.

En wil je nou liever een hele espresso martini cheesecake serveren, verdubbel dan de hoeveelheid ingrediënten van het recept hieronder en voeg 3 blaadjes gelatine aan de cheesecakevulling toe. Je hebt dan voldoende ingrediënten voor een cheesecake van 22 cm.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

cheesecakeglaasjes espresso martini
No ratings yet

Espresso martini cheesecake glaasjes

Ja hallooo perfect kerstdessert! Hoe feestelijk zien deze espresso martini cheesecake glaasjes eruit? Geniaal lekker toch? En spoiler alert: dat zijn ze ook. En dan kun je ze ook nog eens makkelijk van tevoren klaarmaken, idealer wordt het niet.
Porties4 stuks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Bereidingstijd 30 minuten
Opstijven 2 uur 30 minuten
Totale tijd 3 uur
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • foodprocessor of hakmolen
  • 4 feestelijke glaasjes
  • beslagkom en garde

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 100 g Oreo's
  • 25 g boter

Cheesecakevulling

  • 300 g naturel roomkaas
  • 100 ml slagroom
  • 100 g kristalsuiker
  • 2 espresso's – afgekoeld
  • 30 ml Baileys
  • 1 el wodka

Toplaag

  • 100 g pure chocolade
  • 100 g slagroom

Instructies

  • Maal de Oreo's fijn met een hakmolen en smelt de boter in een steelpannetje. Mix beide ingrediënten met elkaar en schep de koekbodem in de glaasjes.
  • Doe voor de cheesecakelaag alle ingrediënten in een kom en klop dit met een garde of keukenmachine luchtig.
  • Schenk de cheesecakevulling in de glaasjes en zet de glaasjes minimaal 2 uur in de koelkast.
  • Warm voor de toplaag de slagroom op in een pannetje. Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Roer net zolang tot de chocolade is gesmolten.
  • Schenk de ganache over de cheesecakevulling in de glaasjes en zet nog heel even 30 minuten in de koelkast.
  • Decoreer de espresso martini cheesecakeglaasjes naar wens.
Gang: nagerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: cheesecake, espresso martini, kerstdessert, kersttoetje, no bake cheesecake

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close