Wil je wel een lekker nagerecht op tafel zetten, maar het liefst heel snel klaar zijn, dan is deze appeltaart in een glaasje echt perfect. Alles bij elkaar ben je hooguit 15 minuutjes bezig en heb je voor vier personen een heerlijk toetje op tafel staan.
Je kunt ervoor kiezen om het toetje warm op tafel te zetten, maar het is ook een dessert dat zich heel makkelijk laat voorbereiden en vervolgens koud geserveerd kan worden.
Ideaal voor ieder moment van het jaar dus eigenlijk!
Snelle appeltaart maken
Ik maak héél vaak een vorm van snelle appeltaart. Nu doet de combinatie van zachte appel met kaneel me al heel snel aan appeltaart denken trouwens. Bij mijn kinderen is dat ook het geval. Zij zijn dol op warme appel met kaneel als snackje in de koude herfstmaanden.
Zelf bak ik regelmatig wat appelblokjes in een koekenpan met een snufje kaneelpoeder en gebruik dat als topping op mijn bak met kwark. Als ik daar dan een lepel pumpkin spice granola bij doe of deze zelf gemaakte Sinterklaas Granola, heb ik helemaal het idee dat ik appeltaart aan het eten ben. Voor dergelijke ontbijtjes laat ik wel vaak de schep suiker, die ik hieronder in het recept wel toevoeg, achterwege.
Mocht je net zo dol zijn op die appeltaartsmaak als wij zijn, dan vind je de Supersnelle Appeltaart havermout wellicht ook lekker! Dat is natuurlijk meer een ontbijtrecept; deze appeltaart in een glaasje zou ik echt als toetje op tafel zetten.
Appeltaart toetje in een glas
Die kinderen van mij waren echt dól op dit appeltaart toetje in een glas. Zoals ik net al zei is hun favoriete herfstsnack warme appel met een beetje kaneel, dus met dit appeltaart toetje kon ik de plank eigenlijk niet misslaan. Als het even had gekund, hadden ze allebei twee van die glaasjes achterover getikt. Zo lekker vonden ze het.
Bijkomend voordeel is dat de bereiding ook nog eens super snel is! Bak blokjes appel, ik laat de schil er overigens gewoon aan, maar voel je vrij om deze te verwijderen, met wat kristalsuiker en kaneelpoeder in een koekenpan. Doe dit tot de appel de door jou gewenste textuur heeft. Ik vind het persoonlijk wel lekker als de appel nog een beetje bite heeft, dus vaak ben ik zo’n 5 minuten kwijt aan het bakken van de appel.
Eventueel kun je de kristalsuiker uit het recept weglaten als je wat minder suiker wilt gebruiken. De suiker zorgt in dit recept echter wel voor een extra lekkere, ietwat stroperige textuur. Gebruik als tegenhanger een zurige appel, zoals Elstar appels.
Een goede appeltaart gaat gepaard met een heerlijke taart korst, hetgeen ik stiekem het aller lekkerst vind aan een appeltaart. Nu had ik voor dit snelle toetje niet per se zin om deeg te maken, dus als alternatief brak ik een aantal Jodekoeken in grove stukken en mengde deze met de gebakken appel. Niemand die doorheeft dat je geen appeltaartdeeg hebt gemaakt. En juist die stukken koek maken het appeltaart-plaatje helemaal compleet!
Appeltaart in een glaasje voorbereiden
Zoals ik al zei, laat deze appeltaart in een glaasje zich heel goed voorbereiden. Mocht je eraan denken om het toetje na een uitgebreid diner op tafel te zetten, dan kun je het toetje nagenoeg van tevoren al helemaal klaar maken. Dat scheelt je weer tijd op de dag zelf.
Maak de volledige appeltaartvulling vast klaar en schep deze in glaasjes. Zet de glaasjes vervolgens in de koelkast, dan blijft de appeltaartvulling echt wel een dag of drie goed. Houd er wel rekening mee dat de verkruimelde Jodekoeken wel zacht worden, maar de taartkorst van een echte appeltaart blijft ook niet voor altijd knapperig – toch?
Appeltaart in een glas bewaren
Appeltaart in een glaasje laat zich alleen goed bewaren als je de slagroom en de karamelsaus nog niet toevoegt. Zo’n mooie slagroomtoef stort helaas in in de koelkast, dus decoreer de appeltaart in een glas pas vlak voordat je deze daadwerkelijk gaat serveren.
Gelukkig ben je met het decoreren van de appeltaart in een glaasje maar een minuutje bezig.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Appeltaart in een glaasje
Benodigdheden
- 4 glaasjes
Ingrediënten
- 2 middelgrote appels – in blokjes
- 1 el kristalsuiker
- 1 tl kaneelpoeder
- 4 Jodekoeken – in grove kruimels
- slagroom
- karamelsaus
Instructies
- Verwarm een beetje boter in een koekenpan.
- Meng de appelblokjes met de suiker en kaneelpoeder en bak deze in 5-7 minuten in de koekenpan zacht.
- Meng de appelblokjes met de Jodekoek-kruimels en schep dit in de glaasjes.
- Decoreer de appeltaart in een glaasje met een flinke toef slagroom en drizzle er karamelsaus overheen.