Caesar stamppot

Ik heb mentaal nog altijd een beetje moeite met de overgang van de zomer naar de herfst, dus deze Caesar stamppot is voor mij dan een gulden middenweg. Ik combineer al het lekkers dat ik normaal gesproken in een salade stop, iets dat ik graag eet tijdens de zomermaanden, met een stamppot.

De Caesar stamppot is een perfect tussenseizoen recept, omdat je warme ingrediënten met koude ingrediënten combineert. De sla meng ik rauw met de aardappelpuree, waardoor je een lauwwarme maaltijd op tafel zet. Hartstikke lekker.

Ik ben uitgegaan van het ‘klassieke’ Caesar Salad recept en die wordt doorgaans niet met kip geserveerd. Maar voel je vrij om deze stamppot uit te bouwen met jouw lievelings Caesar Salad ingrediënten.

stamppot caesar

Sla stamppot maken

Ik vind stamppotten echt i-de-aal voor doordeweekse dagen, omdat ze zo lekker snel klaar zijn. Sla stamppot vind ik, net als andijvie stamppot daarbij helemaal handig, want de sla kun je gewoon rauw toevoegen. Dat scheelt je weer een extra pan gebruiken en dus scheelt het je afwas. En hoewel ik dolblij ben met mijn goedwerkende vaatwasser die veel van dat werk uit handen neemt, zal het je vast niet verbazen dat mijn vaatwasser regelmatig zéér vol zit.

Mijn lievelings sla stamppot is de Zomerstamppot met ijsbergsla. Die is heerlijk fris en doet me qua smaak ook echt denken aan een salade en minder aan een stamppotje. IJsbergla is natuurlijk van zichzelf al heerlijk fris en de knapperige textuur gaat goed samen met de smeuïge aardappelpuree.

Maar de stamppot variant op de Caesar Salad mag er ook zéker zijn. Voor de Caesar stamppot pakte ik de belangrijkste ingrediënten uit de klassieke Caesar Salad:

  • ansjovis
  • mosterd
  • Parmezaanse kaas
  • en natuurlijk Romaine sla

De meningen over de klassieke Caesar Salad zijn nogal verdeeld, maar bovenstaande ingrediënten vind ik het belangrijkst. Zoals ik al eerder zei: bouw vooral jouw favoriete Caesar om naar een lekker stamppot recept!

Stamppot romaine sla

De stamppot romaine sla is de ideale basis voor de Caesar Stamppot. De fijngesneden romaine sla voeg je rauw toe aan de aardappelpuree, zodat het knapperige van de sla overeind blijft staan. Kleine tip: mocht je baby romaine kunnen vinden, neem deze dan mee. Ik vind baby romaine persoonlijk een stuk frisser van smaak en knapperiger van textuur dan de grote kroppen romaine.

De aardappelpuree heb ik op smaak gebracht met ingrediënten die ik altijd in de Caesar dressing gebruik: ansjovis en mosterd. De mayonaise die als basis dient voor de sladressing, heb ik vervangen door crème fraîche. De olijfolie maakt de Caesar stamppot nog net iets romiger en frisser van smaak, maar als alternatief kun je ook gesmolten boter gebruiken.

Parmezaanse kaas mag uiteraard niet ontbreken in deze stamppot. De kaas zorgt voor een heerlijke ziltige smaak en ook topt de extra kaas de stamppot af, waardoor deze er – mede dankzij de partjes gekookt ei – heerlijk uit ziet.

Als alternatief voor alle Caesar ingrediënten zou je (heel stiekem) ook een kant-en-klare Caesar dressing kunnen maken, voor een meer intense Caesar smaak. Ik vind persoonlijk die van Cardini’s altijd wel goed omdat je daarin ook daadwerkelijk de Parmezaan en ansjovis terugvindt.

Omdat zowel Parmezaanse kaas als ansjovis al vrij zout zijn, moet je wel even voorzichtig zijn met het op smaak brengen van de stamppot. De kans is groot dat je de stamppot al zout genoeg vindt, dus proef uiteraard even voordat je peper en zout aan het gerecht toevoegt. Al moet je dat natuurlijk altijd en bij ieder gerecht doen!

sla stamp

Sla stamp bewaren

Net als andijvie stamppot en de stamppot met ijsbergsla, laat de Caesar stamppot zich wat lastiger bewaren. Maar lastig betekent natuurlijk niet onmogelijk, je zult er alleen rekening mee moeten houden dat de smaak en textuur van de stamppot anders wordt op het moment dat je deze wilt bewaren.

Bewaar de sla stamp in de koelkast en warm het geheel daarna op in een koekenpan of in de magnetron. Ja, dit betekent inderdaad dat de Romaine sla wordt verwarmd en dat dit dus zijn knapperigheid verliest.

Het maakt de Caesar stamppot iets minder lekker als je het mij vraagt, maar het is nog altijd beter dan restjes moeten weggooien!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

caesar salad stamppot
No ratings yet

Caesar Stamppot

Al het lekkere van de klassieke Caesar salad, maar dan in een stamppot jasje. Erg lekker, net iets meer vullend en lekkerder om te eten op koude dagen dan een salade, als je het mij vraagt.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 7 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 32 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • aardappelstamper

Ingrediënten

  • 800 g kruimige aardappelen – geschild
  • 2 eieren
  • 1 el fijne mosterd
  • 1 el crème fraîche
  • 3 ansjovisjes – fijngesneden
  • 2 el olijfolie
  • scheutje melk (optioneel)
  • 300 g romaine sla
  • 50 g Parmezaanse kaas + extra – geraspt
  • peper en zout

Instructies

  • Was de aardappelen en zet ze onder een laagje water in een ruime pan.
  • Kook de aardappelen in 20-25 minuten gaar.
  • Kook ondertussen de eieren op de gewenste hardheid. Laat ze in een schaaltje met koud water staan, zodat ze schrikken.
  • Giet de aardappelen af en voeg de mosterd, crème fraîche, ansjovis en olijfolie toe. Stamp de aardappelen fijn met een aardappelstamper en roer alles goed door. Voeg eventueel een scheutje melk toe als je de puree te droog vindt.
  • Schep de Romaine sla, samen met de Parmezaanse kaas door de aardappelpuree. Breng de stamppot op smaak met peper en zout.
  • Pel de eieren en snijd deze in partjes. Serveer de eieren op de Caesar Stamppot en garneer met extra Parmezaanse kaas.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: caesar salad, sla stamppot, stamppot

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close