Jamie’s prachtige gehaktballetjes

I looooooveeee Jamie Oliver. Met een handvol andere chefs behoort Jamie zeker tot mijn favoriete (televisie) chefs. Ik maakte dan ook wel een klein sprongetje toen ik het persbericht in mijn bus ontving met de mededeling dat Jamie Oliver de eindregie voor de december Allerhande op zich zou nemen. Heel lang heb ik deze editie van de Allerhande doorgebladerd en uiteindelijk besloot ik Jamie’s prachtige gehaktballetjes als eerst te maken. Zelf aten wij het met een stokbroodje als avondeten en dan is dit recept ruim voldoende voor twee tot drie personen. Maak je dit recept als bijgerecht of als snack, dan kun je er met gemak zo’n zes personen van laten eten. Om het gerecht iets magerder te houden maakte ik overigens gebruik van extra mager rundergehakt en maakte ik hier  en daar een aanpassing.

jamies prachtige gehaktballetjes

Wat heb je nodig? (1 grote schaal)

 • 1 ei
 • 50 gram paneermeel
 • 600 gram extra mager rundergehakt
 • 1 theelepel gedroogde oregano
 • 1 citroen
 • ½ theelepel nootmuskaat
 • 1 kleine ui, fijngesnipperd
 • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
 • 3 tenen knoflook, fijngesneden
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 1 bakje cherrytomaatjes, doormidden en zonder zaadjes
 • 1 bol mozzarella
 • een handvol basilicumblaadjes
 • 50 gram geraspte kaas
 • Zout en peper.

Aan de ingrediëntenlijst te zien lijkt het een vrij ingewikkeld en tijdrovend recept, maar dit valt echt wel mee. Het klinkt lastiger dan het daadwerkelijk is.

1. Splits het ei en doe het gehakt, het eigeel, de oregano en de paneermeel in een grote kom en rasp hierboven de schil van de citroen. Voeg de nootmuskaat toe samen met zout en peper. Meng alle ingrediënten goed door elkaar met je handen.

2. Maak je handen iets vochtig en rol balletjes ter grootte van golfballen van het gehakt. Leg ze op een bord en dek ze af met vershoudfolie, tot je ze gaat bakken.

3. Verwarm de oven voor op 200°C.

4. Verwarm een steelpan op middelhoog vuur en doe een scheut olijfolie, de ui, bleekselderij en knoflook in de pan. Doe de deksel op de pan, draai het vuur laag en fruit de ingrediënten ca. 10 minuten tot de groenten zacht en zoet zijn. Zorg ervoor dat je het wel af en toe omschept, zodat het niet vast koekt aan de onderkant van de pan.

5. Voeg na tien minuten de tomaatstukjes toe. Vul het lege tomaatblik met water en giet dit in de pan. Breng op smaak met peper en zout en breng de saus aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes koken of tot de saus is ingedikt.

Hoe vaak ik ook kook, ik suck enorm in het laten indikken van saus. Het lukt me nooit – ik ben er waarschijnlijk te ongeduldig voor – en dus is de saus op mijn foto’s een stuk dunner dan hij waarschijnlijk bij jou zal zijn. Desalniettemin is een dunne saus wel ideaal om op te laten zuigen door stokbrood!

6. Verwarm ondertussen een grote koekenpan en doe een scheut olijfolie in de pan. Bak hierin de gehaktballetjes zo’n vijf minuten tot ze rondom goudbruin zijn.

7. Schep de tomatensaus in een grote ovenschaal en spreid uit tot een gelijkmatige laag. Verdeel de gehaktballetjes over de saus.

8. Schep de cherrytomaatjes om met wat olijfolie en peper en zout en verdeel ze over de ovenschaal.

9. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel dit tussen de gehaktballen. Verdeel ook de basilicumblaadjes tussen de gehaktballen.

10. Strooi de geraspte kaas over de gehaktballetjes en bak ze ca. 30 minuten in het midden van de oven gaar.

Mijn gehaktballetjes zijn iets minder prachtig dan Jamie’s prachtige gehaktballetjes, maar lekker waren ze wel!

jamies prachtige gehaktballetjes

Join the Conversation

 1. Samantha says:

  Wat ziet het er lekker uit! Ik ben ook gek op Jamie Oliver! Ik ben geen vleesmonster, maar ik ben wel gek op gehakt (en kip), dus deze ga ik zeker een keer proberen! Hmmm!

 2. Ziet er heeeerlijk uit! Wil ik zeker een keer proberen :D

 3. Het was helemaal prachtig als je had laten zien wat Jamie bedoelde en hoe het er bij jullie uitzag. Ik heb ook altijd als ik iets kook uit een boek dat dat van mij er niet echt fantastich uitziet terwijl je het zo precies mogelijk hebt nagemaakt. Maar who cares: als het maar lekker is!

 4. Hmmm, ik weet uit ervaring dat dit gerecht lekker is. :) Wij maakten het als onderdeel voor een kerstdiner. Wel jammer dat je na 30 minuten in de oven de Mozzarella niet meer echt kon terugvinden.

 5. milou |Shimmer-Pie says:

  Aahh ziet er heerlijk uit! Ik ga dit recept denk ik ook wel eens proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close