Thaise kip salade

Deze Thaise kip salade is lekker voor ieder moment van het jaar. Dankzij de licht pittige smaak en de basis van kipgehakt is het een ideaal bijgerecht voor tal van andere Thaise recepten. Ik at ‘m zelf heel graag als lunchssalade en het fijne is: zowel warm als koud is ‘ie hartstikke lekker.

Met maar weinig ingrediënten zet je in een handomdraai een echt smaakbommetje op tafel, héérlijk!

Laab Gai

Thaise salade met kip gehakt: Laab Gai

Laab Gai wordt deze Thaise salade met kip gehakt ook wel genoemd.

Van origine wordt de salade gemaakt met onder andere een fikse hoeveelheid koriander door het vlees en dat is helaas ook de reden waarom ik het gerecht in Thailand zelf, toen ik er een half jaar woonde, niet heb geproefd. Als fervent OMF-volger weet je het inmiddels wel: ik heb echt de schurft aan koriander. Het groene kruid verpest voor mij ieder gerecht dus ja, ook in deze Thaise kip salade heb ik het niet gebruikt.

In plaats van koriander ging er een buts verse peterselie en een beetje verse munt doorheen en geloof mij: dit maakte de salade meer dan geslaagd. Mocht je nou wel fan zijn van koriander, dan heb ik dit wel voor je opgenomen in het recept!

De basis van Laab Gai is echt het Thais gekruide kipgehakt, maar voor het frisje deed ik er wat blaadjes Romaine sla en reepjes komkommer bij. Je kunt het geheel eventueel nog wat verder aankleden met bijvoorbeeld rijstnoedels, als je echt een maaltijdsalade op tafel wilt zetten.

Thais kipgehakt recept

In Thailand wordt redelijk veel met kip gekookt en ook op OMF hebben we al diverse Thaise kiprecepten met je gedeeld. Favoriet daarbij zijn toch wel de Thaise kipgehaktballetjes in massaman saus. Natuurlijk totaal geen authentiek Thais recept, maar wel heel erg lekker! Massaman curry is niet heel pittig en dat maakt het gerecht ook geschikt voor kinderen. Bovendien smaakt het kipgehakt in dit recept ook heerlijk, waardoor je de gehaktballetjes eventueel zelfs als borrelhapje kunt serveren.

Ook een aanrader is natuurlijk de Thaise Kip cashew, een van onze lievelingsrecepten en ook echt een smaakbommetje die je maakt met maar weinig ingrediënten. Ideaal als snelle maaltijd en ook heel goed om klaar te maken in de slowcooker! Het recept daarvoor vind je in mijn Slowcookerboek.

Ga je liever voor een snack, dan vind je de Kippenvleugeltjes in Thaise marinade wellicht een lekker idee.

Thaise kip salade

Kipgehakt bakken

De grootste handeling voor het maken van de Thaise kip salade zit ‘m in het bakken van het kipgehakt. Dit doe je heel simpel in koekenpan. Alle smaakmakers worden aan het kip in de pan toegevoegd zodat met name de smaken van de knoflook, sjalot en rode peper goed in het vlees kunnen trekken.

Als het kipgehakt bijna gaar is, voeg je de vissaus, het limoensap en beide groene kruiden aan het gehakt toe. Warm het geheel nog heel even door en je zult merken dat de hele keuken zich vult met een héérlijk aroma. Doordat je vissaus en een rood pepertje gebruikt, is het niet nodig om het vlees nog op smaak te brengen met peper en zout.

Het is overigens de bedoeling dat de Thaise kip salade enigszins pittig smaakt, maar niet de vlam in de pan brengt. Je kunt zelf kiezen hoe pittig je het gerecht wil, door de pitjes uit de rode peper te halen of deze er juist in te laten zitten. Ik haalde ze er zelf uit en vond de salade precies genoeg pit hebben. Zeker in combinatie met de Romaine sla en reepjes komkommer, die de pittige smaak enigszins blussen.

Zoals ik al zei kun je de Laab Gai zowel warm als koud eten. (Lauw)warm vind ik de salade zelf het aller lekkerst, maar voel je vrij om de kip salade in de koelkast te bewaren en de volgende dag mee te nemen naar je werk. Omdat je geen gebruik maakt van een dressing, kun je het Thaise kipgehakt, de Romaine sla en de reepjes komkommer gewoon samen in een bak in de koelkast bewaren. Scheelt je weer extra bakjes meezeulen ook!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Thais kipgehakt recept
5 van 1 stem

Thaise kip salade

Een salade op basis van vlees zie je niet zo vaak, maar deze 'Laab Gai', Thaise kip salade, is onwijs lekker. Heerlijk op warme avonden en perfect al bijgerecht tijdens ieder Aziatisch diner.
Porties4 personen (bijgerecht)
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • Koekenpan

Ingrediënten

  • 300 g kipgehakt
  • 3 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 1 sjalot – gesnipperd
  • 1 rode peper – fijngehakt
  • 1 el vissaus
  • sap van 1/2 limoen
  • 5 g verse koriander (of peterselie) – fijngehakt
  • 5 g verse munt – fijngehakt

Voor erbij

  • 1 kropje baby romaine
  • 1/2 komkommer – in reepjes

Instructies

  • Verhit een beetje olie in een koekenpan en voeg hier het kipgehakt, knoflook, sjalot en rode peper aan toe. Bak het gehakt in 10-15 minuten gaar.
  • Voeg na 5 minuten de vissaus en limoensap toe.
  • Schep als laatste de verse kruiden door de gehaktmix.
  • Serveer het gekruide kipgehakt op de blaadjes romaine sla en komkommer reepjes. Je kunt het gerecht zowel warm als koud eten.
Gang: bijgerecht, salade
Keuken: Thais
Trefwoord: bijgerecht, kipgehakt, kipsalade, Thais, thais gerecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close