Pasta met courgette & cottage cheese

Deze pasta met courgette & cottage cheese is ideaal als je een beetje op je eten wilt letten en/of veel eiwitten binnen wilt krijgen. Het is een lichte maaltijd die je in een handomdraai op tafel tovert en doordat de saus de courgette verstopt, kun je onopgemerkt de kinderen ook wat groenten binnen laten krijgen. Ik vind het een win-win situatie.

De courgettesaus op basis van cottage cheese maak je heel gemakkelijk door alle ingrediënten voor de saus te pureren in een hakmolen of foodprocessor. Vervolgens hoef je het alleen nog maar te mengen met gekookte pasta en klaar is kees.

Eiwitrijke courgettesaus

Pasta met eiwitrijke courgettesaus

Ik beweeg in een week best wel behoorlijk. Zo zet ik minimaal 10.000 stappen per dag, ga een keer boksen, padellen, naar yoga en ik heb natuurlijk twee jonge kinderen waar ik achteraan ren. Ik schaar mezelf zeker niet onder de ‘fitgirls’, maar ik heb de laatste maanden wel gemerkt dat eiwitrijke voeding veel goeds voor mijn lichaam doet. Ik kan het allemaal wat makkelijker en langer volhouden, heb minder vaak spierpijn en herstel simpelweg sneller.

Deze pasta met eiwitrijke courgettesaus is voor mij een ideale avondmaaltijd voor een doordeweekse dag. Simpel om te maken, het gerecht valt bij de kinderen in de smaak omdat de groenten in de saus zijn verstopt… Top dus!

Op de foto’s bij het artikel zie je hier en daar nog stukjes courgette zitten. Dat komt omdat ik slechts 3/4 van de groentemix heb mee geblend in de saus en de rest in de pan heb achtergelaten. De pasta ziet er dan net iets lekkerder uit en ik vind de bite van de blokjes courgette prettig. Voel je uiteraard vrij om alle groenten te blenden, zeker als je kinderen hebt die gruwelen van ieder stukje groen op hun bord.

Oh en mocht je de pasta alsnog lastig kwijt kunnen bij de kids: ik verkoop groene pasta altijd als ‘Hulk pasta’ en vertel ze dat ze dan net zo sterk worden als de Hulk. Wedden dat het er dan wel in gaat! Soms moet je als ouder een beetje creatief zijn – haha.

Wat is cottage cheese?

De basis van pasta met courgette saus bestaat uit cottage cheese. Cottage cheese is een jonge, ongerijpte kaas met een korrelige structuur. Je kunt het ’t beste vergelijken met een mix van ricotta en kwark, maar dan met kleine stukjes kaas erin.

Cottage cheese heeft een hele neutrale smaak. Sterker nog: ik vind het eigenlijk helemaal nergens naar smaken en daarom doe ik er altijd groenten en een flinke snuf peper overheen als ik het op mijn crackertje eet.

Maar ondanks de neutrale smaak, heeft cottage cheese wel een hoop gezondheidsvoordelen:

  • Het bevat dus lekker veel eiwitten, waardoor het ideaal is om als broodbeleg te gebruiken. Maar je kunt het ook heel goed gebruiken als topping op een salade, zoals bij deze Bulgur met Avocado, Cottage Cheese en Bacon bijvoorbeeld. Of gebruik het als alternatief voor vette kaas in dit Tomatentaartje met Cottage Cheese.
  • Cottage cheese bevat weinig calorieën, waardoor deze pasta minder zwaar op de maag ligt en prima is als je op zoek bent naar een lichte maaltijd.
  • Cottage cheese is, zeker vergeleken met veel andere kaassoorten, veel minder vet.

Wist je trouwens dat je cottage cheese ook heel goed zelf kunt maken? Op de website van 24Kitchen vind je onder andere een recept.

pasta met courgette

Is er een verschil tussen Hüttenkäse en cottage cheese?

Het korte antwoord op deze vraag: nee, er is geen verschil tussen hüttenkäse en cottage cheese. Hüttenkäse is een merk cottage cheese, maar het is hetzelfde product als de cottage cheese van het huismerk. Je kunt het een beetje vergelijken met Monchou. Ie-de-reen kent Monchou, maar het is net zo goed een naturel roomkaas als Philadelphia of het huismerk van Albert Heijn is.

Het grappige is, dat cottage cheese hier in Nederland wel vaak hüttenkäse wordt genoemd. Dat hebben ze dus goed en slim gedaan bij Danone (moederbedrijf van Hüttenkäse).

Ik moet wel bekennen dat er tussen de verschillende cottage cheese merken onderling veel smaakverschil zit. Zo heb ik het huismerk van Dirk en Albert Heijn geprobeerd, en de Hüttenkäse van Danone en de laatste is toch echt mijn favoriet. Voor deze pasta met courgette maakt het echter niet zoveel uit welke cottage cheese je gebruikt, aangezien je de kaas toch blend met andere ingrediënten.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Cottage cheese pasta
No ratings yet

Pasta met courgette & cottage cheese

Cottage cheese is een ingrediënt dat ik dit jaar pas echt ontdekt heb. Ik eet het graag op een crackertje, maar deze keer gebruikte ik het in een smaakvolle courgettesaus, waardoor je in no time een voedzaam en eiwitrijk pastagerecht op tafel zet.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct opeten

Benodigdheden

  • hakmolen of foodprocessor

Ingrediënten

Courgettesaus

  • 1 ui – gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 2 courgettes – in blokjes
  • 200 g cottage cheese
  • 10 g verse basilicum
  • peper en zout

En verder

  • 250 g pasta naar wens

Instructies

  • Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak hierin de knoflook, ui en courgette tot de courgette goudbruin en zacht is.
  • Doe de groentemix samen met de cottage cheese en basilicum in een foodprocessor en maal het geheel fijn. Schenk de saus terug in de pan en laat zachtjes pruttelen.
  • Kook ondertussen in een ruime pan de pasta gaar. Schep de pasta, samen met een soeplepel van het kookvocht bij de courgettesaus in de pan.
  • Schep goed om, laat nog 2 minuten doorwarmen en breng het gerecht op smaak met peper en zout.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: cottage cheese, courgettesaus, eiwitten, makkelijke maaltijd, vegetarisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close