Een lekkere komkommersalade is altijd een goed idee op warme dagen en deze komkommer dille salade met mais is een fijne variatie op de klassieker. Ik gebruikte wel de yoghurtdressing en de komkommer, maar dille en mais voegen ontzettend veel smaak toe. Bovendien zorgt de mais ook voor lekker veel kleur waardoor de salade van je bord af spat.
Heerlijk om te serveren als bijgerecht tijdens een warm zomermaaltje of om te eten als onderdeel van een frisse lunch.
Je kunt deze salade al goed van tevoren klaar maken, dus dat scheelt je op het moment suprême weer wat tijd.
Komkommersalade maken
Komkommersalade maken doe ik eigenlijk iedere zomer wel. Op OMF vind je dan ook al een aantal variaties. Zo hebben we deze Zoetzure komkommersalade met wat meer Aziatische smaakmakers. Deze gaat súper goed bij rijst- en noedelgerechten. Omdat de zoetzure komkommersalade gemaakt is op basis van een vinaigrette-achtige dressing, raad ik je aan om die al van tevoren klaar te maken. Zo hebben de smaken goed de kans om in de komkommer te trekken.
Een andere komkommersalade die al jaren op Ohmyfoodness staat is deze Frisse komkommersalade, súper simpel om te maken; de dressing van die salade is op basis van mayonaise. Een stukje minder gezond dan de salade die ik vandaag met je wil delen, maar alsnog onwijs lekker en snel om te maken.
Beide komkommersalades hebben hetzelfde hoofdingrediënt, maar door de dressing smaken ze weer compleet anders. En vandaag voeg ik dus deze komkommer dille salade aan het lijstje toe. Mede dankzij de mais weer een compleet andere variant, dus je hebt wat te kiezen als je zin hebt in een frisse komkommersalade!
Komkommer dille salade met yoghurt
Naast basilicum is dille toch wel een van mijn favoriete groene kruiden. Het gaat zó goed bij tal van zomerse gerechten. Waar ik het vroeger voornamelijk at in combinatie met vis, gooi ik het tegenwoordig overal doorheen. Door salades, sladressings, ik maak er gerechten mee af, vind het fantástisch in combinatie met geroosterde aardappels.
De liefde voor dille is min of meer ontstaan toen ik ooit eens op persreis ging naar Zweden voor Midzomernacht. Daar kregen we zo ongelofelijk veel lekkers te proeven en in vrijwel ieder gerecht zat dille verstopt. Dille groeit daar min of meer als onkruid, dus ik snap wel dat ze het te pas en te onpas gebruiken.
In deze komkommer dille salade is het de belangrijkste smaakmaker en daarom gaat er behoorlijk wat dille door de salade. In plaats van de dille te verwerken in de yoghurtdressing, schep ik het in grove stukken door de salade heen. Zo zie je de dille goed en proef je er tenminste ook wat van.
Juist omdat dille zo’n aanwezige smaak heeft, vond ik het lekker om de komkommer dille salade met yoghurt te maken in plaats van mayonaise of een vinaigrette. Pluspunt: door yoghurtdressing te maken en Griekse yoghurt zonder vet te gebruiken, is de salade ook nog eens lekker gezond! En bovendien ook heerlijk als zomers snackje tussendoor.
Yoghurtdressing maken en bewaren
Zoals ik al zei kun je de komkommer dille salade prima van tevoren maken. Ik raad je wel aan om de yoghurtdressing vast van te voren te maken en deze apart te bewaren van de komkommer. Zo voorkom je dat de salade te nat wordt en de dressing te dun wordt.
Maak de yoghurtdressing eerst klaar in een kommetje en schep het daarna over in een klein potje met deksel. Je kunt de komkommersalade dan makkelijk meenemen met de yoghurtdressing apart. Schud voordat je wilt eten het potje met de yoghurtdressing nog even goed door om alle ingrediënten weer goed te mengen en schep het daarna door de salade-ingrediënten.
Ik ontdekte laatst overigens de Griekse yoghurt van Dodoni (no spon!) en vind dat by far de lekkerste Griekse yoghurt die je in de supermarkt kunt krijgen. Hij is verkrijgbaar in 0%, 5% en 10% vet. De 10% is natuurlijk het aller lekkerst, maar 0% is prima als je op je gezondheid wilt letten. En als basis voor deze yoghurtdressing is het prima.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Komkommer-dillesalade met maïs
Ingrediënten
- 1 komkommer – in kwart plakjes
- 1 sjalot – in halve ringen
- 100 g mais – uit blik
- 10 g verse dille – grof gehakt
Yoghurtdressing
- 100 g Griekse yoghurt
- 1 tl mosterd
- 1 teentje knoflook – geraspt
- sap van 1/2 citroen
- witte peper en zout
Instructies
- Meng de komkommer met de sjalot.
- Laat de maïs uitlekken en voeg deze, samen met de verse dille, toe aan de komkommer en sjalot.
- Roer alle ingrediënten voor de yoghurtdressing door elkaar en voeg deze toe aan de komkommersalade. Schep goed om.