Aziatische salade met komkommer en ananas

Zo richting de zomer kun je niet genoeg salades in je repertoire hebben en deze Aziatische salade met komkommer en ananas voegen we vandaag aan het lijstje toe. Het is een heerlijk frisse, ietwat zoetige salade met een pittige twist. En bovendien een welkome afwisseling van de standaard Caprese en huzarensalades die we ook weer veelvuldig zullen gaan zien.

De Aziatische salade is vers het allerlekkerst, dus ik raad je aan om alle ingrediënten pas op het laatste moment te mengen. Uiteraard kun je wel alvast alles van te voren snijden natuurlijk. Bewaar de ingrediënten dan in losse bakjes in de koelkast en meng alles pas vlak voordat je de salade wilt serveren.

Ook de dressing kun je al prima van tevoren maken, deze bewaar je het beste luchtdicht buiten de koelkast.

Frisse salade met ananas
salade met ananas

Frisse Aziatische salade

Als ik aan frisse ingrediënten voor een salade denk, dan komt er eigenlijk altijd wel komkommer in me op. Komkommer is zeer geliefd in ons huis, er worden er meerdere per week verslonden.

Voor de kleur en natuurlijk ook voor de smaak, mixte ik de komkommer voor de frisse Aziatische salade deze keer met ananas, een rood pepertje voor de pit en rode ui voor een scherp randje. Al deze smaken samen, maken het echt een top salade die niet misstaat op je zomertafel.

Mocht je nou dol zijn op een beetje pit, verwijder de zaadjes van de rode peper dan niet. Daar zit namelijk het meeste pit in. Wil je niet dat je mond in de hens staat, haal dan de zaadjes wel eerst uit de rode peper.

Ik maakte de salade af met geroosterde sesamzaadjes en verse peterselie. Ik lust geen koriander, maar dat zou een prima alternatief kunnen zijn voor de peterselie. Alle ingrediënten met elkaar gemengd, zorgt echt voor een kleurbommetje op je bord – vind je niet? Zelfs als blijkt dat we niet gezegend zijn met een zonnige, warme zomer, haal je hiermee in ieder geval de zomer in huis.

Aziatische komkommersalade
Frisse aziatische salade

Aziatische komkommersalade

Komkommer wordt veel gebruikt in Aziatische recepten en met name in de Thaise keuken zie ik het veel voorbij komen. Bij veel Thaise gerechten worden een aantal plakjes komkommer geserveerd, als tegenhanger voor de vaak pittige smaken die verder in het gerecht zitten. Maar ook zijn ze daar groot fan van het wokken van komkommer.

Toen ik in Bangkok stage liep, haalde ik vaak gebakken rijst met zoete worst en daarin zaten ook altijd stukken gewokte komkommer. Mega lekker! Het is iets dat we hier in Nederland niet veel doen, maar probeer het eens. Zeker de moeite waard!

Aziatische komkommersalade is ook erg lekker. Deze Zoetzure komkommer salade bijvoorbeeld, is een dikke aanrader en smaakt bijzonder dankzij het gebruik van zwarte azijn. Maar ook de Frisse komkommersalade is erg lekker voor aankomend seizoen.

Grappig eigenlijk hè, hoe zo’n simpele groente als komkommer, zoveel ruimte biedt tot variëren.

Aziatische salade

Frisse salade met ananas

In de zomermaanden ben ik dol op ananas en dat is dan ook de reden dat ik een frisse salade met ananas wilde maken. Ik kan echter nooit te veel ananas eten, want daar krijg ik altijd zo’n zeer gehemelte van. Herkenbaar voor sommigen van jullie?

Blijkbaar heeft dat te maken met een bepaald stofje dat in de ananas zit: bromelaïne. Dit enzym breekt proteïne af en het tintelende gevoel dat je kunt voelen in je mond, is dus niets meer dan het afbreken van proteïne. Kan geen kwaad, je lichaam maakt iedere seconde weer nieuwe cellen aan, dus je zult niet zo snel met een tekort komen.

En fun fact: die bromelaïne wordt zelf dus afgebroken door hitte. Als je de ananas dus verwarmt, bijvoorbeeld grilt op de barbecue, zul je er geen last van krijgen met eten. Ook nog een tip dus, mocht je de salade serveren tijdens de barbecue: je kunt de ananas eerst altijd nog even grillen en daarna pas snijden.

Mocht je nou niet van ananas houden, dan kun je het ingrediënt in deze Aziatische salade ook heel goed vervangen door ander fruit. Neem bijvoorbeeld rijpe mango of papapja, allebei super lekker! Als je het helemaal spannend wil maken, kun je zelfs (water)meloen gebruiken. Veel ‘exotische’ fruitsoorten gaan eigenlijk wel goed bij deze Aziatische salade.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Aziatische salade met komkommer
No ratings yet

Aziatische salade met ananas & komkommers

Zo richting de zomer kun je niet genoeg salade-recepten in je repertoire hebben. Deze Aziatische salade met ananas is fris en fruitig en staat goed op ie-de-re zomertafel.
Porties4 personen (bijgerecht)
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 20 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct opeten

Ingrediënten

  • 300 g snackkomkommers
  • 100 g ananas
  • 1 rode ui
  • 1 rode peper
  • 1 el geroosterde sesamzaadjes
  • verse peterselie of koriander

Dressing

  • 2 el zwarte azijn
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl vissaus
  • 1 tl sesamolie

Instructies

  • Snijd de komkommer en ananas in plakjes. Schaaf de rode ui in dunne, halve ringen en snijd de rode peper in ringetjes. Laat de zaadjes zitten als je een pittige salade wilt.
  • Meng alle groenten en fruit met de geroosterde sesamzaadjes en verse peterselie of koriander.
  • Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar en schenk deze over de salade.
  • Schep nog even om en serveer de salade direct.
Gang: bijgerecht, salade
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: aziatische komkommer, fruitsalade, komkommersalade, salade, zoetzure komkommer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close