5x variaties op de Zoete Aardappelsalade

Van meerdere mensen heb ik al gehoord dat ik ze heb aangestoken met het zoete aardappelsalade virus. En terecht ook, het is wat mij betreft een van de lekkerste maaltijdsalades die er is en bovendien is het een van de weinige gerechten die we hier thuis echt heel vaak eten. Ik varieer nog al eens met deze salade en in iedere Wat stond er op tafel waarin de salade terugkomt, zie je weer een andere variant. Het leek mij daarom leuk om vijf van deze variaties op de zoete aardappelsalade op een rijtje te zetten om het jou ook makkelijker te maken om te variëren met deze salade. In dit artikel zie je alleen foto’s die ik heb gemaakt met mijn telefoon, alleen voor het allereerste recept dat ik met jullie deelde maakte ik goede foto’s. Maar je snap het idee vast.

De basis

De basis van de zoete aardappelsalade verandert nooit. Ik gebruik al-tijd ijsbergsla of gemengde sla, spekblokjes en zoete aardappelblokjes. Ook de dressing is al-tijd hetzelfde omdat ik deze gewoon het allerlekkerst vind. Ik maak de dressing altijd van mayonaise, mosterd, flink veel dille en peper en zout. De spekjes zijn wat mij betreft absoluut onmisbaar. Ik bak deze blokjes tegelijk met de zoete aardappel in dezelfde pan en dat zorgt echt voor heel veel smaak. Wil je ze toch vervangen, wat ik doodzonde zou vinden maar het kan natuurlijk, dan kun je ook hamblokjes gebruiken.

1. Gerookte forel

Zoete aardappelsalade met gerookte forel

Het eerste recept dat ik publiceerde voor de zoete aardappelsalade is deze, met toevoeging van gerookte forel. Dit was hét recept waarmee ik veel mensen aanstak met het virus.

2. Gerookte makreel

Zoete aardappelsalade

De gerookte forel uit mijn eerste recept is natuurlijk te vervangen door alle andere soorten gerookte vis. Ook met makreel vind ik hem erg lekker. Het maakt de salade nog smaakvoller en het ziltige van de makreel is heerlijk bij de vrij zachte ingrediënten die ik verder heb gebruikt. In deze salade heb ik ook rode ui, avocado, tomaat en komkommer gebruikt.

3. Kip en ei

Zoete aardappelsalade

Als je geen visliefhebber bent dan kun je deze salade alsnog maken. Ik maakte hem ook een keertje met gebakken kipfilet welke ik had gekruid met Cajunkruiden voor extra pit. Let er wel op dat je dan niet teveel cajunkruiden gebruikt, de spekjes die je toevoegt zijn natuurlijk ook al zout. Voor extra proteïne voegde ik ook nog een gekookte eitje toe. Ik at deze salade na het sporten, wat extra proteïne kan dan geen kwaad.

4. Als bijgerecht

Kip uit de slowcooker met zoete aardappelsalade

Hoewel ik de zoete aardappelsalade heel vaak maak als volwaardige maaltijdsalade, doet ‘ie het ook perfect als bijgerecht. In dit geval bij de Kip met champignons uit de slowcooker. Dit is de meest neutrale variant van de zoete aardappelsalade die ik tot nu toe heb gemaakt. Ik gebruikte vrijwel alleen het basisrecept en verving de spekblokjes door hamblokjes. Als bijgerecht vind ik dat namelijk wel een goede vervanger. Wel gebruikte ik voor deze salade als bijgerecht gemengde sla, voor iets meer variatie.

5. Met warm vlees

zoete_aardappelsalade

Als je er om welke reden dan ook nog wat warms bij wilt eten dan leent de zoete aardappelsalade zich daar ook voor. Het was mijn bedoeling om bij deze gehaktballen zoete aardappel en sla apart te eten, maar de keus om daar uiteindelijk weer een zoete aardappelsalade van te maken was snel gemaakt. Ook hier gebruikte ik vooral het basisrecept al voegde ik tijdens het bakken van de zoete aardappelblokjes en de spekblokjes ook nog een gesnipperd uitje toe. Als basis gebruikt ik een salademix waar ook rucola in zat voor extra pit.

Biefstukspiezen met zoete aardappelsalade

Ook met warme biefstukspiezen doet de salade het erg goed. Wel gebruikte ik hier alleen ijsbergsla als sla omdat ik dit frisser vind voor warme dagen.

En dat waren de variaties die ik tot nu toe heb gemaakt op de zoete aardappelsalade. Zoals je ziet zijn er met (maaltijd)salades eigenlijk geen regels, je kunt er werkelijk van alles aan toevoegen. Wel ben ik van mening dat je niet aan een basisrecept moet gaan zitten wanneer deze je heel goed bevalt. Zo heb ik nog nooit de dressing van deze salade aangepast, puur omdat deze zo goed samengaat met de zoete aardappel. Uiteraard kun je de zoete aardappel in deze salade ook vervangen door normale aardappelblokjes, de salade zal daar vast niet minder om smaken maar de beleving wordt er wel anders van.

Het fijne van deze zoete aardappelsalade is dat je hem zowel in de zomer als in de winter prima kunt eten. In de zomer probeer ik de salade wat frisser te houden en te combineren met ingrediënten die in het seizoen zijn en ben ik sneller geneigd om te gaan voor vis of vlees van de barbecue, maar in de winter kan de salade ook prima door hem meer body te geven met stevigere ingrediënten. Een ideale salade dus en niet voor niets favoriet hier in huis!

Heb jij de zoete aardappelsalade al eens gemaakt?

Join the Conversation

 1. Miranda says:

  Ik volg je blog nog niet zo lang, maar kwam toevallig van de week het recept voor deze salade tegen en ga komende ‘m komende week uitproberen. Ik ben dol op zoete aardappel, dus ben heel benieuwd. Een tijd terug heb ik een keer een salade met zoete aardappel en biet gegeten, was ook heerlijk.

  1. Sabine Author says:

   Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

 2. Margot says:

  Ik heb nog nooit zoete aardappel door een salade gedaan, maar misschien moet ik dat toch eens proberen!

 3. Hoi,
  Erg lekker!
  In je inleiding staat dat je mosterd gebruikt in de dressing, maar deze vind ik niet terug. Gebruik je dit en hoeveel?

  1. Sabine Author says:

   Ja, klopt. Ongeveer 1 tl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close