10x foodactiviteiten met kinderen

Nu de feestdagen alweer achter de rug zijn ben je gewend om in de eerste week van januari gewoon weer je oude leventje op te pakken. Maar nu de kinderen thuis zijn en we nog in lockdown zitten is er van dat oude leventje niet echt sprake. Ik kan het me helemaal voorstellen als je even niet meer weet wat je nu nog met de kinderen moet doen. Hoe hou je ze bezig want je hebt de knutseldoos wel uitgespeeld de afgelopen dagen. Ik vroeg op Instagram waar ik jullie tijdens deze lockdown mee zou kunnen helpen en een aantal keer werd er gevraagd naar foodactiviteiten met kinderen. Ik zet er 10 voor je op een rij die je tijdens de lockdown of later tijdens een vakantie met de kinderen kan doen. Variërend van koken/bakken tot echte food-spelletjes.

1. Koken of bakken

Inkoppertje natuurlijk: koken of bakken met kinderen. Tijdens de eerste lockdown schreef ik al een artikel met daarin receptinspiratie om te koken of bakken met kinderen. Recepten die leuk zijn om samen te maken en vervolgens samen op te eten.

2. Oud Hollandse spelletjes

De nostalgische kant opzoeken kan perfect tijdens de lockdown want ook die bekende spelletjes zijn voor de kindjes nu nog leuk. Denk aan koekhappen, een eierenrace (of aardappel als je de boel schoon wilt houden) met een ei op een lepel.

3. Eten zonder handen

Het mag dan wel geen lange activiteit zijn, maar soms moet je kinderen even uit een chagrijnige bui halen als ze zich vervelen en eten zonder handen zorgt gegarandeerd voor een hoop gegier. Het principe is makkelijk: je zet een cakeje, gebakje of iets als een zoen voor de kinderen op tafel en vervolgens moeten ze dit proberen op te eten zonder hun handen te gebruiken. Oudere kinderen kun je blinddoeken om het moeilijker te maken.

4. Knutselen

Knutselen met eten kan prima! Met dropveters, mandarijntjes, rietjes etc. kom je al een heel eind. Maak bijvoorbeeld piraatjes van mandarijnen met een dropveter als ooglapje, vishengsel van rietjes met dropveters en snoepvisjes, brandweerauto’s van wafels en dropveters als wielen… Kettingen maken van dropveters en Nibitts is ook altijd een hit. Je laat de kinderen hun knutsels opeten terwijl ze voor de televisie zitten, maak het vooral niet te moeilijk voor je zelf.

5. Pie Face

Pie Face is een spelletje van Hasbro waarmee je letterlijk taart of slagroom in iemands gezicht probeert te mikken. Het wordt een flinke smeerboel maar met kinderen is het gegarandeerd een hit. Het principe is heel simpel: één persoon beweegt met knopjes een handje voor zijn/haar gezicht terwijl de ander de katapult bedient. Pie Face van Hasbro is te bestellen voor €16,65 bij o.a. Bol.com.

6. Blind eten proeven

Wellicht kun je de proefvideo met Brenda nog wel herinneren die we jaren geleden opnamen. We voerden elkaar voedingsmiddelen terwijl degene die moest proeven geblinddoekt was. Het idee is vervolgens dat je raad wat je gevoerd krijgt. Met kinderen zou je dit ook heel goed kunnen doen. Of je geeft het nets iets anders vorm: iedereen blinddoeken en elkaar vervolgend blind eten voeren. Lekker smeren.

7. Tekenen

Een beetje in de lijn van het knutselen: je kunt kinderen een hele tekening op hun bord laten maken met eten. Snijd worst, groenten, fruit en andere ingrediënten in verschillende vormen en daag je kinderen hiermee uit een mooie tekening te maken. Naderhand wel lekker alles opeten natuurlijk!

8. Food Bingo/speurtocht

Maak samen met je kind een bingokaart met daarop voedingsmiddelen. Knip hiervoor bijvoorbeeld plaatjes uit de Allerhande of reclamefolders en plak deze op een papiertje. Zorg ervoor dat je de voedingsmiddelen die je opplakt in huis hebt (denk aan makkelijk dingen zoals pasta, appels, bananen, brood etc.). Verstop vervolgens de voedingsmiddelen in huis en ga samen op speurtocht om alles terug te vinden.

9. Bowlen met lege flessen

Niet per se foodgerelateerd maar ergens ook weer wel want je hebt lege flessen of bidons nodig voor deze activiteit. Met Vic heb ik dit heel vaak gedaan tijdens de eerste lockdown: bowlen! Je zet de lege flessen aan het eind van de gang of waar je dan ook maar plek hebt en met een (zachte) bal is het de bedoeling dat je alle flessen om stoot. Vic kon in dit spelletje ook echt zijn eigen fantasie kwijt, de flessen moesten namelijk steeds op een andere manier worden neergezet.

10. Pizza party

Ik heb dit ooit bij een kinderfeestje gedaan toen ik nog heel jong was en nog steeds kan ik het me herinneren dus het heeft indruk op me gemaakt, haha. Organiseer een pizza party! Maak pizzadeeg en geef ieder kind een klein bolletje deeg dat ze zelf moeten uitrollen tot een (mini) pizzabodem. Zet verschillende bakjes met ingrediënten op tafel en laat ieder kind zijn/haar eigen pizzaatje bekleden. Tijdens het afbakken in de oven kun jij alle troep van de tafel afruimen en daarna eet je gezellig de pizza’s op met zijn allen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close