Nog een paar weken te gaan en ik ben uitgerekend van ons tweede kindje. De afgelopen maanden heb ik regelmatig berichtjes gekregen van mede zwangeren die zich afvragen wat nou mijn absolute musthaves zijn voor baby’s en dreumesen. Vlak na de zwangerschap van Vic heb ik er een video over gemaakt maar dingen zijn inmiddels wel een beetje veranderd. Nog steeds zijn de favorieten die ik in die video noem favorieten, maar na 2,5 jaar mama zijn heb je toch net even iets meer ervaring dan na de eerste paar weken en op basis van die ervaringen heb ik een top 10 gemaakt van absolute musthaves voor baby’s en dreumesen. Volgens mij dan hè, die favorieten zijn natuurlijk voor iedereen anders maar dit zijn de items waar wij absoluut niet zonder hebben gekund en die we ook zeker weer gaan gebruiken zodra baby twee zich heeft aangediend.
1. Hydrofiele doeken, zoveel mogelijk
Zodra je de kraamlijst bekijkt zie je dat je hydrofiele doeken nodig hebt. Véél hydrofiele doeken. Iedere ouder zal je dit item overigens ook aanraden en zo ook ik, want man wat hebben we deze doeken veel gebruikt en zelfs voor Vic gebruiken we ze nog steeds heel veel. Hydrofiele doeken koop je doorgaans in twee maten: kleine doeken van 70x70cm en XL doeken van 120x120cm of nog groter. De kleine doeken hebben wij in de beginperiode van Vic voornamelijk gebruikt voor alles. Standaard zat er een hydrofiel in mijn tas voor het geval Vic had gespuugd, had gedronken en een boertje moest laten, maar ik gebruikte het ook om zijn mond mee af te vegen, de kinderwagen een beetje af te dekken voor de zon of om over een verschoningskussen heen te leggen in een openbare gelegenheid. De XL doeken gebruikten wij helemaal in het begin een stuk minder en voornamelijk als doek om mee in te bakeren toen hij echt nog heel klein was, maar ook had ik standaard een XL hydrofiel over het matras van zijn ledikant liggen voor eventuele ongelukjes en gebruikten we de doeken om Vic mee af te drogen na het badderen. En nu, 2,5 jaar later gebruiken we de doeken nog steeds als handdoek voor Vic. Simpelweg omdat de doeken zo goed afdrogen, snel weer droog zijn en lekker zacht zijn. Een stuk zachter dan doeken van badstof. Voor baby broertje hebben we dus ook een stapel XL doeken nieuw gekocht, alle kleine doeken die nog in prima staat zijn hergebruiken we weer.
2. Stokke Tripp Trapp + uitbreidingen
Ik heb er al veel vaker lovend over gesproken maar de Stokke Tripp Trapp inclusief alle uitbreidingen is voor ons een absolute musthave. Er is geen enkele kinderstoel die we fijner vinden dan de Tripp Trapp en iedere euro die je erin investeert is het dubbel en dwars waard. Vanaf het moment dat Vic een paar weekjes was hebben we hem kunnen betrekken bij het (avond)eten en dankzij de nieuwe Newborn Set van Stokke die je ook in volledige ligstand kunt zetten, kunnen we zijn kleine broertje zelfs vanaf zijn geboorte al bijschuiven aan tafel. En zeg nou zelf, hoe tof staan bovenstaande stoelen naast elkaar? Daar smelt je bij voorbaat toch al van? Van de Newborn set zijn we bij Vic overgegaan op het normale stoeltje (eerst nog met kussentje, later zonder) met de tray en inmiddels zit Vic gewoon los op de Tripp Trapp aan tafel. Ik gok maar zo dat hij hier nog jaren op gaat zitten want je kunt de zitting in hoogte verstellen en de stoel is zó sterk dat wij er met ons zware lijf zelfs even op kunnen gaan zitten. Deze zwarte beauties staan de komende jaren dus nog wel aan onze eettafel.
3. Een fijne draagzak of -doek
Hoewel we tijdens de zwangerschap van Vic nooit bewust zijn bezig geweest met het al dan niet willen dragen van hem na de geboorte, is uiteindelijk gebleken dat een fijne draagzak of -doek op bepaalde momenten echt uitkomst heeft geboden. En ik kan me alleen maar voorstellen dat het súper fijn is om baby twee lekker veel te dragen als er al een peuter rondloopt. Je handen vrij hebben met een baby in huis is zeldzaam weten we inmiddels, zo’n draagzak of -doek is dan echt een uitkomst. Wij hebben een vrij simpele draagdoek in huis die we vooral in de eerste weken na Vic zijn geboorte heel fijn vonden en in de weken daarna gebruikten we de Stokke MyCarrier draagzak die weer heel makkelijk was om in je eentje te gebruiken en om te hangen. De draagdoek gebruikten we veel binnenshuis, als ik het huishouden wilde doen of wilde koken, maar ook als Tim rustig achter de pc zat de gamen en Vic maar niet stil te krijgen was. De draagzak namen we vaak mee in de auto voor als we op pad gingen.
4. Knuffel met baarmoedergeluidjes
Dit is een gevalletje het werkt of het werkt niet. Bij Vic was het ‘droomschaapje’ dé manier om hem rustig te krijgen als hij moest gaan slapen, maar zo’n knuffeltje met baarmoedergeluidjes heeft niet bij iedereen gewerkt aan wie ik het uiteindelijk nog cadeau heb gedaan. Je baby heeft 9 maanden lang vanuit de baarmoeder tal van geluiden gehoord die voor hem vertrouwd zijn en plotsklaps is dit weg zodra hij/zij geboren wordt. Wij merkten aan Vic dat het zachte geruis of juist het zachte geklop dat zo’n knuffeltje kon produceren zorgde voor heel veel herkenning en hem rustig maakten. Het droomschaapje van Vic is inmiddels overleden, maar voor baby twee kopen of vragen we zéker weer een nieuwe.
5. Slaapzakje of inbakerzakken
Ik geloof heilig in inbakeren omdat Vic hier enorm veel profijt van heeft gehad in de eerste weken. Ik had echt wel slaapzakjes in huis hoor, maar Vic was zo’n beweeglijke baby dat hij daarin simpelweg zijn rust niet kon vinden om te gaan slapen. Vanaf het moment dat we gingen inbakeren, eerst met XL hydrofiele doeken en later met speciale inbakerzakken/-doeken ging er een wereld voor ons open. In combinatie met het droomschaapje was Vic ineens een kindje dat rustig in bed kon liggen. De slaapzakjes die we in huis hadden voor Vic hebben we ook nog voor baby twee, maar ook hebben we twee inbakerzakken voor de beginperiode. En reken maar dat we deze gaan gebruiken!
6. Luier-etui
Een luiertas is overrated. Ik was er heilig van overtuigd na de geboorte van Vic dat zo’n tas hartstikke praktisch zou zijn met al die vakjes en opbergmogelijkheden, maar dat vind ik uiteindelijk helemaal niet haha. Veel makkelijker vind ik het om een luier-etui mee te nemen waarin billendoekjes, luierzakjes en een paar luiers zitten. Die luier-etui gooi ik gewoon in iedere grotere tas van mezelf en eventuele extra spulletjes die mee moeten, voor een baby sleep je meer mee dan voor een peuter!, gaan gewoon in mijn normale tas mee. Luiertassen zijn duur, want hé – het draagt het label ‘baby’, en helemaal niet zoveel handiger dan een grote damestas of rugzak. Om de boel een beetje georganiseerd te houden is zo’n luier-etui voor mij dus een musthave.
7. Wipstoel
Hoewel het veel werd aangeraden hadden we een wipstoel nog niet direct in huis na de geboorte van Vic. Pas later kwamen we erachter dat zo’n stoeltje toch wel erg handig is. Vic was niet een kindje dat zich makkelijk weg liet leggen in de box, hij wilde namelijk alles zien en alles meemaken. In de wipstoel kon hij lekker hangen en alsnog om zich heen kijken. En ondertussen had ik mijn handen vrij en kon ik even werken of juist wat in het huishouden doen – ideaal! We hebben overigens gemerkt dat je het met een wipstoel zo duur kunt maken als je zelf wil. Mijn schoonmoeder had een heel goedkoop stoeltje in huis en Vic zat daar net zo lief in als in zijn duurdere wipstoel thuis. Deze keuze is dus volledig aan jou.
8. Overslagrompers
Of eigenlijk overslag-alles. Vic vond bloot liggen als baby totaal niet fijn en als we dan óók nog eens iets over zijn hoofd moesten aantrekken, hadden we de poppen helemaal aan het dansen. Als je eenmaal een baby hebt dan kom je er gauw genoeg achter dat bepaalde kledingstukken totaal niet handig zijn. Shirts met knoopjes op de rug bijvoorbeeld, vergeet het. Overslag is hét ding. Voor de baby is het fijn omdat je niet iets over zijn/haar hoofd hoeft aan te trekken en als ouder is zo’n romper een stuk eenvoudiger aan te krijgen dan een romper over een fragiel hoofdje heen te trekken. Zodra het kindje zelfstandig kan zitten en een stuk sterker wordt vind ik deze musthave overigens niet meer van toepassing hoor. Dan is alles een stuk makkelijker om aan te trekken, haha.
9. Babygym/activiteitenkleed
Babygym, wat een vreemd woord is het eigenlijk he? Je moet je er ook niet teveel bij voorstellen hoor, het is namelijk niet meer dan een speelkleed met bogen erboven waaraan interessante dingen hangen. Wij vonden zo’n babygym ideaal tijdens het oefenen van tummy time, vaak zit er namelijk een los kussentje bij waarbij het voor je baby makkelijker is om op zijn buik te liggen en zijn hoofdje op te tillen, maar ook toen Vic wat ouder was, was het een ideaal hulpmiddel om hem een beetje bezig te houden. Overigens schijnt zo’n babygym ook bij te dragen aan de ontwikkeling van talloze vaardigheden van je baby. Toch weer mooi meegenomen.
10. Babysokken
Voor baby’s heb je slofjes en zelfs schoentjes maar hoe leuk ze er ook uitzien, ze zijn totáál onpraktisch. Geloof maar niet dat je babyschoenen makkelijk aan die dikke babyvoetjes kunt krijgen hoor. Nee, wij hebben de schoentjes die we hadden voor Vic snel aan de kant gegooid en pas vanaf het moment dat hij een beetje ging lopen hebben we echt schoentjes aangedaan. Tot die tijd waren sokken hét ding. En inmiddels weet ik dat er in babysokken een groot verschil zit want met die kleine grijpgrage handjes trekken ze sokjes óf makkelijk uit óf ze zakken zelf al af. De aller-, allerfijnste babysokken vind ik degene met stevige boord, zoals die van Bambino (te koop bij Kruidvat). Ze zijn goedkoop, blijven mooi in de was en blijven simpelweg gewoon zitten.
Wat de absolute musthaves voor jouw baby/dreumes zijn is natuurlijk ook sterk afhankelijk van het kind. Misschien is jouw baby wel totaal niet geschikt om te dragen en vindt hij/zij dat totaal niet fijn, kan natuurlijk! Als je mijn bovenstaande top 10 moet terugbrengen naar twee dan wil ik je op het hart drukken dat je écht genoeg hydrofiele doeken in huis moet halen. En mocht je budget het toelaten dan is de Stokke Tripp Trapp de allerbeste kinderstoel die je gaat tegenkomen. Het is gewoon súper fijn dat het een stoel is die echt met het kindje meegroeit: het kan van kleins af aan al bij je aan tafel dankzij de Newborn Set maar ook als ze 10+ zijn is het nog een goede stoel om aan tafel te hebben staan.
In samenwerking met Stokke
Goede tips! Voor de baarmoedergeluiden raad ik de app “diepe slaap” aan. Bij ons zijn vooral de geluiden “witte ruis” en “wiegenlied” een groot succes. Speel ze af op mijn telefoon tot hij slaapt. En als hij echt onrustig is, leg ik de ipad op zijn kamertje met een van de geluidjes aan.
De stokke draagzak is niet ergonomisch dus niet gezond voor baby’s hun lichaam
Er zijn verschillende tests gedaan waaruit naar voren is gekomen dat de MyCarrier inmiddels wel ergonomisch is en dus goed voor kind (en drager!). Wel gebruikten we hem pas toen Vic wat groter was.
Met de koudere maanden in het vooruitzicht is de Soozly elektrische kruik ook echt een aanrader! In een paar minuutjes heb je een heerlijk warme zachte kruik zonder gedoe met water koken. Gewoon een kwestie van in een houdertje klikken waardoor hij opwarmt en klaar, ideaal!
Wist je dat de gewone rompertjes net zo makkelijk vanaf beneden aangetrokken worden! Dan hoeft het dus niet over het hoofd maar alleen wat priegelen met armpjes! Dit vond ik echt een openbaring!
Haha ja wist ik, handig met spuitluiers ook!
De schone romper moet daarna wel weer over het hoofd. Ik was de eerste maanden heel blij met overslag.
Naast de Babygym/activiteitenkleed: De TinyLove muziekmobiel.
Nooit meer muziekdoosjes opwinden en het muziekgedeelte blijft zonder het bovendeel nog heel lang leuk. Onze dreumes speelt er nog mee.
Ik zou een “whats in my diaperbag” video echt super tof vinden! Voor zowel een baby en peuter