Járen geleden zag ik via Pinterest al eens Onigiri voorbij komen, Japanse rijstballen. Soms wordt Onigiri gevuld, maar soms ook niet. Ik zette het toen al op mijn to-make lijstje maar zoals wel vaker gebeurt met recepten die op dat lijstje staan, duurde het ellendig lang voordat ik zelf met een recept aan de slag ging. Maar eindelijk is het zover hoor! Vandaag deel ik mijn recept voor Yaki Onigiri met tonijn met je. Oftewel: gebakken Japanse rijstballen met een vulling van tonijn.
Ik weet eigenlijk helemaal niet of het volgens authentiek recept is, maar ik volgde mijn basis sushirijst-recept en vormde hier vervolgens ballen van die ik vulde met een soort simpele tonijnsalade. Nu is Onigiri op zichzelf al hartstikke lekker, maar ik besloot de rijst te grillen in de grillpan en af en toe in te smeren met een lekkere marinade om nog meer smaak mee te geven. En dat bleek een goede zet!
Mijn Yaki Onigiri is plakkerig, ziltig en je blijft er maar van eten. En mocht je nou niet zo van de tonijn zijn: je kunt er net zo mee variëren als je doet met sushi. Stop er omelet in, gekruide kip of alleen maar groenten; je kunt het zo gek niet bedenken!
Lichte vs donkere sojasaus
In mijn recept gebruik ik lichte sojasaus. Aangezien ik nog altijd vragen krijg over het verschil en ik met donkere sojasaus dan ketjap bedoel (NEE!!!), hierbij het verschil.
Lichte sojasaus is de sojasaus zoals de meesten van ons hem kennen. Van Kikkoman bijvoorbeeld, het type sojasaus dat je serveert als dipje bij de sushi. Lichte sojasaus wordt minder lang gefermenteerd waardoor het een lichtbruine kleur krijgt. Daarbij is lichte sojasaus vrij zout.
Donkere sojasaus wordt daarentegen langer gefermenteerd waardoor het een donkerdere kleur krijgt. Het is een stuk minder zout dan lichte sojasaus en donkere sojasaus gebruik je niet als dipsaus maar meer als smaakmaker voor bijv. woksauzen. Het is het perfecte ingrediënt voor warme bereidingen. Daarnaast wordt er tijdens het productieproces van donkere sojasaus soms ook karamel aan de sojasaus toegevoegd waardoor de saus een stukje dikker en stroperiger wordt.
Ik zal er binnenkort eens wat uitgebreider over uitweiden.
Yaki Onigiri met tonijn
Benodigdheden
- grillpan
Ingrediënten
- 250 g sushirijst
- 350 ml koud water
- 5 el rijstazijn
- 1 tl zout
- 1 el everything but the bagel seasoning - of furikake
- 1 el wasabimayonaise
- 200 g tonijn uit blik - uitgelekt
Glaze
- 2 el mirin
- 1 el sake
- 2 el lichte sojasaus
- 1 el kristalsuiker
Instructies
- Doe de sushirijst in een pan en schenk hier 350ml koud water bij. Roer even goed door en breng het geheel aan de kook.
- Draai het vuur laag en doe de deksel op de pan. Kook de rijst in 10 minuten gaar. Laat de pan daarna nog met de deksel erop 15 minuten staan zodat de rijst kan na stomen.
- Doe de rijstazijn samen met het zout in een steelpannetje en verwarm dit tot het zout is opgelost.
- Schenk de rijstazijn samen met de kruidenmix bij de sushirijst en schep goed om. Laat de rijst afkoelen naar kamertemperatuur.
- Roer de wasabimayonaise door de uitgelekte tonijn.
- Verdeel de sushirijst in 6 gelijke delen. Vorm van ieder deel een platte pannenkoek en schep een lepel van de tonijn in het midden.
- Vouw de sushirijst om de tonijnvulling heen en vorm balletjes of driehoekjes van de rijst. Maak eventueel je handen een beetje nat als de rijst teveel plakt.
- Doe de ingrediënten voor de glaze in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Kook door tot de suiker is opgelost.
- Verhit de grillpan en vet deze lichtjes in.
- Leg de Onigiri in de grillpan en bestrijk deze herhaaldelijk aan alle kanten met de glaze.
- Bak de Onigiri ongeveer 5 minuten aan alle kanten tot de rijst licht knapperig aanvoelt.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Wat een origineel recept! Ik ga het proberen!