Witlof met ham en kaas uit de oven

Het is toch verwonderlijk dat ik na 14 jaar OMF nog steeds recepten tegenkom waarvan ik denk: WAAROM stond dat nog niet op de site? Zo ook met deze witlof met ham en kaas uit de oven.

Zo werkt het ook echt wel een beetje, tenminste bij mij, als foodblogger: zo druk bezig zijn met leuke en originele recepten bedenken en daarmee compleet voorbij gaan aan klassiekers. Want witlof met ham en kaas, dat kunnen we in de Hollandse keuken wel een klassieker noemen toch?

Ik ben lange tijd niet echt fan geweest van witlof, maar tegenwoordig kan ik deze groente veel meer waarderen. En dus wilde ik mijn witlof uit de oven recept met je delen. Ik doe nèt een beetje, echt maar een klein beetje, meer dan de stronkjes in plakken ham en kaas rollen. Hierdoor wordt het gerecht naar mijn idee nog iets lekkerder.

snelle witlof ham en kaas

Witlof met ham en kaas – een klassieke combinatie

Zoals ik al zei is witlof met ham en kaas echt een klassieke combinatie. Ik ben zelf niet heel dol op AGV’tjes, de laatste keer dat ik gekookte aardappel heb gegeten kan ik me bijvoorbeeld echt niet meer herinneren, maar als het dan een keer zover is probeer ik er wel altijd iets extra’s mee te doen. Gekookte aardappels, gekookte groenten een stukje vlees zul je mij niet meer zo snel zien eten.

Ik kies er dan altijd voor om een lekker aardappel recept te maken bijvoorbeeld en vaak doe ik dan ook wel iets extra’s met de groenten. Negen van de tien keer schuif ik de groenten in de oven want zo vind ik ze vaak toch het aller lekkerst. Zo ook met deze witlof dus!

Witlof uit de oven

Witlof uit de oven maken is mijn favoriete manier van het bereiden van deze groenten. Vroeger werd witlof thuis altijd gekookt en deed mijn moeder er een maïzenapapje overheen. Mijn vader lepelde dat papje altijd op want zelf vond ik dat totaal niet lekker. Hoewel ik de witlof altijd wel op at, was ik er niet bijzonder enthousiast over.

Witlof uit de oven vind ik daarentegen véél lekkerder! Op deze manier, gerold in ham en geserveerd met kaas, maar ook gegrilde witlof is top. Op een of andere manier smaakt het geroosterd een stuk minder bitter dan wanneer je de groenten kookt. Nu weet ik dat je dit altijd kunt voorkomen door de bittere kern uit de witlof te snijden, maar toch helpt dat niet altijd.

Om het beste resultaat te krijgen kook ik voor deze witlof met ham en kaas uit de oven, de witlof eerst nog even voor. Niet al te lang, de groente hoeft nog niet door en door gaar te zijn want dat proces gaat wel verder in de oven. Een minuutje of 5 is vaak al voldoende.

Ik snijd de witlofstronken ook pas doormidden op het moment dat de witlof is voorgekookt. Niet voor die tijd want dan heb je kans dat de blaadjes van de stronk worden los gekookt. Zou toch een beetje lullig zijn.

witlof uit de oven

Snelle witlof met ham en kaas

Het meest snelle witlof met ham en kaas recept om te maken is natuurlijk om de witlof in plakken ham en kaas te rollen en dit in de oven te schuiven. Nu vind ik dat lekker, maar een beetje te simpel.

Dus na het voorkoken van de witlof snijd ik de stronken doormidden en smeer ik iedere gehalveerde stronk in met een lepel gekruide zuivelspread. Dit zorgt voor een heerlijke smaak èn een lekker romig gerecht. Klein beetje moeite, groots resultaat zeg maar.

In plaats van plakken kaas te gebruiken strooi ik geraspte kaas over de hele ovenschaal. Zo wordt ieder hapje van het gerecht voorzien van kaas.

Met een klein snufje nootmuskaat als smaakmaker voor over de witlof en de verse bieslook die je na het bakken van de witlof in de oven over het gerecht strooit, heb je een iets uitgebreider witlof met ham en kaas uit de oven gerecht op tafel staan, zonder dat je het direct veel meer moeite kost.

Lekker toch?

Serveer de witlof met ham en kaas uit de oven met gebakken aardappeltjes en eventueel nog een stukje vlees of vis en je hebt een heerlijk AGV’tje te pakken!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

witlof ham kaas uit de oven
No ratings yet

Witlof met ham en kaas uit de oven

Iedereen heeft wel een recept voor witlof met ham en kaas uit de oven. Je kunt het onwijs simpel houden, maar ik deed er nèt een beetje extra mee waardoor het gerecht nog lekkerder wordt.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • ovenschotel van 20×30 cm

Ingrediënten

  • 4 stronken witlof
  • 150 g zuivelspread knoflook & kruiden
  • 8 plakken schouderham
  • snufje nootmuskaat
  • 50 g geraspte kaas
  • peper en zout
  • verse bieslook naar smaak – fijngesneden

Instructies

  • Breng een pan met water aan de kook en kook hierin de witlof 5 minuten voor.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180℃ hetelucht.
  • Halveer de stronken witlof en smeer iedere stronk aan de platte kant in met zuivelspread.
  • Rol de halve stronken vervolgens in de plakken schouderham en plaats ze naast elkaar in de ovenschaal.
  • Verdeel een snufje nootmuskaat, geraspte kaas, peper en zout over de witlof en bak de witlof in het midden van de oven in 25 minuten gaar.
  • Strooi ter garnering verse bieslook over het gerecht voordat je het serveert.
Gang: bijgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: hollandse maaltijd, hollandse pot, ovenschotel, witlof, witlof uit de oven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close