Weekendtip: Damn Food Waste

In Nederland alleen al verspillen we ongeveer een derde van ons voedsel. Oftewel: het weggooien van goed eten. En eten wordt om verschillende redenen weggegooid, omdat het er cosmetisch niet mooi genoeg uit ziet, er te strikt wordt omgegaan met houdbaarheidsdata of omdat we simpelweg meer koken dan we kunnen eten. En om Nederland te laten zien hoeveel voedsel we eigenlijk wel niet verspillen, organiseert FoodGuerilla aanstaande zaterdag 29 juni het Damn Food Waste ‘festival’.

Het idee
Aankomende zaterdag wordt voor maar liefst 5.000 man een lunch geserveerd op het Museumplein in Amsterdam. Er wordt een grote berg groenten bezorgd die ons bord normaliter niet had bereikt vanwege de redenen die ik zojuist heb genoemd. Die groenten worden ter plekke in grote veldkeukens verwerkt tot een heerlijke soep waar zeker 5.000 mensen gratis van kunnen eten tussen 12.00 uur en 16.00 uur. Hieromheen wordt een vrolijk festivalprogramma opgezet om er een waar evenement van te maken en om mensen te entertainen terwijl ze genieten van een heerlijk kopje soep.

damn food waste

Het programma
Het hele programma draait op 29 juni natuurlijk om het bestrijden van voedselverspilling. Terwijl je geniet van een kopje versgemaakte soep (let wel: met verse groenten dat anders in de vuilnisbak was beland en dus niet groenten die uit de vuilnisbak komen), informeren verschillende sprekers de bezoekers over food waste. Daarnaast kun je ter plekke een pact tekenen waarmee je plechtig belooft om je in te zetten voor verandering in je eigen verspilgedrag. Daarnaast zijn verschillende Foodguerilla’s aanwezig met leuke, maar ook vooral informerende activiteiten waarbij gezondheid, milieu, het sociale en wereldwijde aspect in voedselverspilling centraal staan. Een aantal van deze activiteiten zijn:

 • Proviandruil: Conservenblik over? Ruil of deel jouw meegenomen etenswaar en kies iets lekkers uit de proviandkast. Laat je inspireren door nieuwe recepten met kliekjes of laat je kinderen knutselen met groenten.
 • The Food line-up: Diverse foodtrucks zullen aanwezig zijn op het plein en zij organiseren enkele proeverijen. Een no-waste soepje bij de Soepbus, een ganzenbitterbal of maak je eigen Smoothie.
 • Workshop broodjes maken: je kunt tijdens het Damn Food Waste festival ook aanschuiven bij een workshop broodjes maken waarbij de broodjes worden gemaakt van oud brood waar je vervolgens zelf nog smaakjes aan kunt toevoegen.

Mocht je komend weekend dus nog niets te doen hebben, overweeg dan eens een bezoekje te brengen aan Damn Food Waste. Er worden tal van activiteiten georganiseerd en je kunt er heerlijk eten. Gegarandeerd een gezellige middag en de toegang is gratis.

Join the Conversation

 1. MySimplySpecial says:

  Wat een leuk initiatief!

 2. Jildou says:

  Dat klinkt echt onwijs leuk. Altijd jammerdat sommige dingen zo ver weg zijn, als je in het noorden van Nederland woont.

 3. Joyce says:

  Klinkt echt heel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close