Weekendje weg: Kerstmarkt Dusseldorf

Zoals jullie hebben kunnen lezen in De week van OMF van afgelopen maandag was ik afgelopen weekend in Düsseldorf. Op uitnodiging van Kerstmarkten.nl, een initiatief van Weekendjeweg.nl, verbleef ik twee dagen en één nacht in de Duitse stad om daar de kerstmarkt te ontdekken. Ik moet jullie eerlijk bekennen dat ik op de middelbare school een keer op de kerstmarkt in Keulen ben geweest, maar daar is het dan ook wel bij gebleven. Vandaag vertel ik jullie meer over kerstmarkt in Düsseldorf en vertel ik jullie uiteraard wat je zeker gegeten moet hebben op zo’n markt.

Kerstmarkt Dusseldorf

Kerstmarkten.nl

Zoals ik zojuist al vertelde is de website Kerstmarkten.nl een initiatief van Weekendjeweg.nl. Op Kerstmarkten.nl vind je alle informatie over heel veel verschillende kerstmarkten. Wanneer je eenmaal een keuze hebt gemaakt uit de talloze markten die er zijn deze maand, kun je via Kerstmarkten.nl het vervoer of de accommodatie regelen. Fijn, want zo’n kerstmarkt is ’s avonds toch het allerleukst en zo kun je ongegeneerd van je glaasje Glühwein genieten.

Naast de kerstmarkten in Duitsland vind je ook informatie over de markten in België, Nederland, Frankrijk, Engeland en nog een aantal andere landen.

Voor meer informatie over de kerstmarkt die ik heb bezocht kun je hier kijken.

Kerstmarkt Dusseldorf

Kerstmarkt Dusseldorf

Kerstmarkt Dusseldorf

De kerstmarkt in Düsseldorf

Goed, wij bezochten dus de kerstmarkt in Düsseldorf en deze is toevallig net ietsje anders dan andere kerstmarkten. Düsseldorf kent namelijk niet één grote kerstmarkt maar hier is het complete centrum omgetoverd tot ‘mobiele’ kerstmarkt. Op diverse pleintjes in en rondom het centrum vind je kraampjes waar jij je kerstinkopen kunt doen en waar je uiteraard de lekkerste snacks kunt kopen. Ook langs de grotere winkelstraten staan diverse kramen met gepofte kastanjes, kerstdorpjes en warme wintervachtjes.

Zelf vond ik de kleine kerstmarkt aan het einde van de Burgplatz het leukst, hier staat ook het grote verlichte reuzenrad vanwaar je een uitzicht hebt over de hele stad. Aan de kramen op deze kerstmarkt is net iets meer aandacht besteed. Geen houten huisjes met lampjes maar prachtig versierde stands waardoor je je even in een filmdecor waant. Op deze kerstmarkt vind je vooral eettentjes, maar als je iets verder terugloopt over de Burgplatz kom je een kerstmarktje tegen waar je voornamelijk weer snuisterijen vind.

Je doet er goed aan om in de decembermaand net iets buiten het centrum te verblijven in verband met de hoge prijzen die hotels in het centrum vragen in verband met de drukte. Wij verbleven zelf in het Hilton Hotel, een prima hotel om een nacht door te brengen. Binnen een kwartier ben je per metro vanaf het hotel in het midden van alle kerstdrukte. Het beste kun je voor de kerstmarkten uitstappen bij halte Heinrich-Heine-Allee, vanuit daar loop je zo naar alle uithoeken van het centrum.

Kerstmarkt Dusseldorf

Kerstmarkt Dusseldorf

Wat te eten?

Je zou denken dat je enkel typisch Duitse kerstsnacks tegenkomt op kerstmarkten, maar kennelijk is dat niet zo. Zo kwamen wij afgelopen weekend in Düsseldorf poffertjeskramen tegen en kun je er zelfs terecht voor Belgische wafels. Nu ben ik niet er niet zo’n voorstander van om eten dat we in Nederland ook overal kunnen krijgen te eten in het buitenland en dus gingen wij voor de typisch Duitse snacks. Overigens snackten wij gewoon de hele middag en avond continu een beetje. Er is zoveel eten te krijgen op de kerstmarkt dat het zonde is om ergens in een restaurant te gaan zitten. Naar ons idee zou je sowieso de volgende dingen een keer gegeten moeten hebben:

 • Bratwurst, uiteraard moet je een broodje bratwurst eten wanneer je in Duitsland bent. Ze zijn nergens zo lekker als daar.
 • Currywurst, hetzelfde geldt voor currywurst. Eet dit op een broodje, in zijn geheel of traditioneel in stukjes overgoten met currysaus. Er zit nogal verschil in kraampjes, dus kijk waar het ’t drukst is en sluit daar aan in de rij.
 • Reibekuchen, een soort aardappelpannenkoekjes met heel veel meel, ei en in sommige gevallen ui en andere ingrediënten. Reibekuchen worden gefrituurd en zijn daarom erg machtig, maar wel lekker als het koud is buiten! Ze zijn ook lekker betaalbaar, wij hadden er drie voor € 3,50.
 • Flammkuchen, niet typisch Duits maar wel onwijs lekker. Verkrijgbaar in verschillende vormen en te koop per helft of in zijn geheel. Wij namen de ‘Klassik’ met spek en ui, een halve voor € 4,00.
 • Gebratene Pilze, ook niet typisch Duits maar wel erg lekker zijn deze champignons. Gebakken of gebraden tot ze zijn gekrompen en vervolgens overgoten met cocktail- of knoflooksaus. Onwijs goed van smaak.
 • Kaiserschmarren, natuurlijk ook niet typisch Duits maar wel erg lekker als ‘dessert’ na alle andere snacks. Vaak geserveerd met krenten of rozijnen en poedersuiker.

En oja, vergeet natuurlijk ook de Glühwein of Eierpunch niet!

Het beste kun je het doen zoals wij het deden: alles met elkaar delen. De Duitse keuken staat erom bekend om vet en zout te zijn en als je zoveel mogelijk wilt proeven kun je het beste alles delen.

Ondanks dat het in de decembermaand topdruk is, vond ik het leuk om de kerstmarkt in Düsseldorf eens te bezoeken. En mocht je even willen ontsnappen aan de kerstgekte: het centrum van de stad is ook leuk om gewoon lekker te winkelen.

Join the Conversation

 1. Marita says:

  Ik ben 2 weken geleden ook naar Dusseldorf geweest! Erg leuk! We dachten de Reibekuchen even als tussendoortje te nemen om daarna te gaan lunchen… Nou, we hebben die dag niets meer hoeven eten, zo vol zaten we! :)
  Als je van de Burgplatz naar de volgende markt loopt, kom je langs Gut & Gerne Schokolade (aan de rechterkant). Hier heb je de lekkerste chocolademelk ooit!
  Iedere bestelling wordt apart in een pannetje opgewarmt en er wordt echt aandacht aan besteed. Het duurt wat langer, maar is zeker de moeite waard!

 2. Mirjam says:

  Grappig, wij waren er ook afgelopen zaterdag en zaten ook net even buiten centrum in een perfect hotel een kwartiertje met de metro. Wij zaten in het Lindner congress hotel met een super ontbijt.

 3. Kelly says:

  Wat leuk deze tips! Ik ga 23 december naar deze kerstmarkt als verrassing voor mijn vriend! Zoveel zin in, vooral na het zien van deze foto’s :)

 4. Nadia says:

  Ik ga dit weekend naar Antwerpen en daar uiteraard ook naar de kerstmarkt, maar ik zit erover te denken om volgend weekend ook naar een Duitse kerstmarkt te gaan. :)

 5. Sanae says:

  Wat leuk! Ik was afgelopen zaterdag ook in Dusseldorf. Mega grote kerstmarkt haha

 6. Annebelle says:

  Ik ben laatst ook geweest! Ik had me al meerdere jaren verheugd op de Reibekuchen ;)

 7. Marjoleine says:

  Wat een leuke foto’s ! De eet tips zijn zo handig :)

 8. Eline says:

  De kerstmarkten in Duitsland zijn fantastisch vind ik, zo gezellig!

 9. Diana says:

  Düsseldorf is één van mijn favoriete steden. Wat leuk dat het jullie goed is bevallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close