Wat ik van een wintersportvakantie verwacht

Toen ik Tim járen geleden voor het eerst vertelde dat ik nog nooit op wintersport was geweest kletterde zijn onderkaak bijna tegen de grond aan. Zijn familie is vroeger namelijk jaren achter elkaar wezen wintersporten. Maar met wintersport zit het denk ik zo: you hate it or you love it. Zo zijn mijn ouders echte zonaanbidders en moeten ze er niet aan denken om een week vrijwillig door te brengen in de sneeuw, laat staan op lange latten. En dat terwijl mijn schoonfamilie houdt van sneeuw en kou en de zomer het liefst overslaat. Nu ben ik wel een aantal keren op de middelbare school wezen langlaufen en indoor skiën maar ik weet ook wel dat dit in de verste verte niet lijkt op het échte wintersporten. Al jaren praat Tim vol lof over de Oostenrijkse bergen, de schnitzels en schnaps en de heerlijk warme zon (waar ik me dus niets bij voor kan stellen als ik denk aan zo’n ijskoude bergtop) die op je gezicht schijnt wanneer je van de berg af roetjst. Hierdoor ben ik toch wel nieuwsgierig geworden. Is zo’n wintersportvakantie dan écht leuk? Dit zijn mijn verwachtingen vooraf.

Prachtige natuur

Ik zal het maar direct zeggen: ik zou vooral wel eens op wintersport willen vanwege de natuur. Ik heb de bergen van het Oostenrijkse Tirol wel een keer in de zomer gezien, maar dit komt natuurlijk niet eens in de buurt van de bergen in de winter. En toch was ik in de zomer al zwaar onder de indruk van het uitzicht en ik kan me er alles bij voorstellen dat het in de winter prachtig moet zijn. Wat ik me alleen afvraag: zie je überhaupt wel iets van het uitzicht als je met ik-weet-niet-hoeveel kilometer per uur de berg af racet? Of komt dat vanzelf wanneer je iets meer een pro in skiën wordt?

Ski-klasjes en veel vallen

Ik weet zeker dat ik een ski-klasje moet volgen wanneer ik zou gaan wintersporten, ook al heb ik al wel drie hele keren op ski’s gestaan. Sta je dan als volwassen griet tussen de kleine kindjes die binnen no-time met hun mini ski’s langs je heen de afdaling maken. Ik denk dat zo’n wintersportvakantie een behoorlijke deuk in mijn zelfvertrouwen gaat veroorzaken. Niet in de laatste plaats omdat ik verwacht in één afdaling minimaal vijf keer op mijn gat te belanden.

Wat ik van een wintersportvakantie verwacht

Après ski

Ja, zo’n après ski party is hetzelfde als Salou in de zomer, maar dan dus in de winter.” Oh, okee. Ik heb dus ook geen ervaring met Salou in de zomer. Ik ben gewoon niet zo’n party-animal en hoewel ik een avondje stappen zo af en toe (lees: een keer per jaar ofzo) echt wel leuk vind, breekt het zweet me uit als ik bedenk dat ik me iedere dag in zo’n overvolle blokhut zou moeten bezatten. Met Flügel of Schnaps. Of zeg ik nu iets heel raars? Ik heb dus liever een blokhut met (nep) berenvel voor een open haard. Met van die gigantische chesterfield banken ervoor waar ik in kan weg zakken met laptop. Of boek, nog beter. Al neem ik ook wel genoegen met zo’n ruitjesbank. Een chesterfield hoeft niet per se.

Keuzestress

Met het boeken van een zomervakantie vind ik het al lastig om een mooie bestemming uit te kiezen maar dan heb je nog een beetje houvast. Ik wil direct aan het strand zitten en de garantie hebben op mooi weer bijvoorbeeld. Maar die wintersportgebieden he… dat zijn toch allemaal bergen? Ik weet zéker dat ik met die laatste opmerking menig wintersportliefhebber een trap in zijn/haar figuurlijke ballen geef. Maar goed, dan heb je eenmaal besloten te gaan skiën in Tirol, Zell am See of Kaprun, moet je je nog druk gaan maken over de uitrusting. Ski-pak, ski-bril, een helm zal in mijn geval misschien niet overbodig zijn, sneeuwkettingen (ok, daar hoef je niet zoveel keuzestress om te hebben), handschoenen… Ik krijg nu al een halve paniek-aanval.

Alle gekheid op een stokje, het lijkt me oprecht wel heel tof om een keer te wintersporten hoor. In noodvaart, zonder te vallen!, zo’n berg af racen, de hele dag buiten zijn, ’s avonds lekker opwarmen in het hotel of huisje, het uitzicht waar je geen genoeg van kunt krijgen, die schnitzel of kop chocolademelk die na een dag skiën véél beter smaakt dan thuis…

Er zit maar één ding op en dat is zo’n wintersportvakantie een keer zelf ervaren. Nu ben ik alleen een beetje bang dat ik mijn knie wel zo aan gort ski in een dag tijd dat ik de rest van de vakantie op mijn gat in de sneeuw kan gaan zitten. Niet echt iets waar ik op zit te wachten. Maar er is niets waar de ogen van mijn meneer zo van oplichten als wanneer hij het over wintersport heeft, dus we moeten toch maar eens gaan kijken of we wellicht een keer kunnen gaan.

Hoe zit het bij jou? Ben jij een fervent wintersporten of ga je liever op zomervakantie?

Met dank aan Shutterstock voor de prachtige, jaloersmakende foto’s.

Join the Conversation

 1. Marlotte says:

  Ik ben echt nog nooit op wintersport geweest. wel net zoals jij indoor skiën et cetera, maar nog nooit de ‘real deal’. Nu ben ik ook wel nieuwsgierig geworden, maar toch heb ik nog nooit stappen ondernomen om eens te gaan wintersporten.

 2. Margot says:

  De laatste jaren ga ik liever naar de zon, maar ik ben heel wat jaren op wintersport geweest. Wat ik zelf heel fijn vind was om eerst te leren skien of snowboarden op zo’n borstelband. Dan kan je het tegen de tijd dat je daadwerkelijk op wintersport gaat echt al aardig goed.

 3. Brenda (kookt) says:

  Sab, wintersport is heer-lijk! Het is echt genieten! Als je in de lift zit kun je van het uitzicht genieten ;) zeker met een zonnetje er bij is dat heerlijk. En die schnitzel smaakt extra lekker bij de lunch na een paar uur skiën. En je mag mijn helm lenen.

 4. Kelly says:

  Ik heb eerlijk gezegd geen idee of het wat is, ik ben zelf ook nog nooit geweest haha! Mijn voorkeur gaat uit naar een caravan in de warmte :)

 5. Ik houd niet van de winter en helemaal niet van sneeuw. Wintersport heeft me nog nooit getrokken, gelukkig denkt mijn vriend er net zo over.

  Ik ga liever in het voorjaar of in de zomer op vakantie.

 6. Dorien says:

  Oh wintersport is echt te heerlijk! Het uitzicht is misschien alleen maar mooier. Stel je eens voor, een heldere blauwe lucht, hoog bovenin de bergen met uitzicht op alle besneeuwde bergtoppen, heerlijk zonnetje, bruin worden. Ik kan wel zeggen dat ik een echte wintersporter ben en baal echt dat ik voorlopig niet kan gaan.. Maar inderdaad you hate it or you love it!
  Oja, vergeet niet de lekkere dingen zoals Kaiserschmarrn enzo! Maar ik zeg gaan! (en mag ik dan met je mee???)

 7. Felicia says:

  Mijn situatie was exact zoals die van jou; mijn ouders houden van zon (Italië!) en zonvakanties en zijn nog nooit op wintersport geweest. Daardoor wilde ik ook nooit op wintersport, want ik dacht dat ik dat maar niks zou vinden. Vriendinnen hebben me keer op keer geprobeerd over te halen, zonder succes. Totdat ik mijn vriend leerde kennen.
  Ik wist hoe leuk hij wintersport vind en toen hij vroeg of ik mee wilde op wintersportvakantie heb ik toch maar toegestemd. En leuk dat ik het vind! Dat had ik echt nooit gedacht. Over 3,5 week ga ik alweer voor de 4e keer!

 8. Rachel Kromdijk says:

  Lijkt mij ook zo fijn om te doen samen met mijn vriend en zijn vrienden een keer bijvoorbeeld! lekker skieeen snowboarden en dan later opwarmen in het huisje onder een kleedje met warme coco heerlijk!

 9. Lisanne says:

  Wintersport is wat mij betreft het leukste wat er is! Ik ski al vanaf mijn derde en zou mijn zomervakantie ervoor opgeven.
  Veel mensen denken dat het koud is, maar je hebt zo’n warm pak aan, je bent steeds in beweging en met een beetje geluk schijnt de zon. Als volwassen vrouw kom je sowieso in een klasje met volwassene beginners en niet met kleine kindjes. Het is echt de moeite om eens te gaan!

 10. Ellen says:

  Gauw een keer gaan proberen hoor!
  Ik heb verschillende vrienden die pas ergens in de twintig begonnen zijn en nu verslaafd zijn. Klasjes zijn er gewoon voor volwassenen.
  En de zon is inderdaad heerlijk. Ik ben ook niet zo van het après skiën, maar in de zon met een glühwein aan het einde van de dag is heerlijk.
  En naast de schnitzels, de kaiserschmarrn en Oostenrijkse rosti. Heerlijk!

 11. Rosalinde says:

  Doen! Echt hoor! Ik ben ook pas vrij laat gaan skien, ruim in mijn twenties.. En nu ben ik verslaafd, hahaha! Heerlijk de hele dag buiten, en het uitzicht terwijl je naar beneden zoeft of als je in de lift zit verveelt nooit. En die lesjes? Met kleintjes? Wel nee joh, ik was vaak de jongste in mijn klasje! :)

 12. Mellisa says:

  Ik wil graag weer eens op wintersport! Helaas heb ik alleen met kerst vrij en dan is alles onbetaalbaar. Even wachten tot ik klaar ben met studeren! Ik kan al een beetje snowboarden, maar moet echt meer lef krijgen.

 13. Ellen says:

  Ik heb leren skiën in Zell am See vanaf toen ik 5 was. Zeker mooi gebied om te beginnen. Je zou dan één dagje naar Kaprun kunnen gaan (want heb je voornamelijk sleepliften, niet zo lekker om mee te beginnen). En het uitzicht verwonderd me elke keer weer. Je gaat het heerlijk vinden, en vergeet de kaiserschmarren niet (eet ik elke dag op wintersport, oeps.) Veel plezier!

 14. Nuria says:

  Ik zou zo mijn zomervakantie inruilen voor een wintersport! Heerlijk! Het gevoel van vrijheid is onbeschrijflijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close