Al toen ik zwanger was had ik maar één wens voor onze kleine uk: hem zo snel mogelijk met reizen bekend maken. Ok, en met eten dan. Ik vond mijn zwangerschap en de daaropvolgende bevalling en geboorte van Vic dan ook totaal geen reden om de vakantie dit jaar over te slaan. Hoezo zou je niet met baby kunnen vliegen? Wat is het allerergste dat er kan gebeuren, dat ‘ie de hele boel bij elkaar krijst? Goed, dat is even heel erg naar (understatement) maar ja, baby’s huilen nou eenmaal. Tim was er helaas een stuk minder happig op dan ik en daarom ging onze zomervakantie naar een vakantiepark in België. En dat was gewoon niet zo heel erg geslaagd. Het vakantiepark was niet wat ik me ervan voor had gesteld en ik kon gewoon niet ontspannen. Gelukkig kwam daar ineens een mail van Eliza was here met de vraag of ik met gezin op vakantie wilde naar Griekenland. Ja, ja, JAAAAAA! Ik heb mezelf even een paar keer in mijn arm geknepen zoals je zult begrijpen, toch nog de zon op zoeken kwam echt als een traktatie namelijk. Maar goed, inmiddels zijn we dus voor het eerst met baby op vliegvakantie geweest en hoewel het heel goed verliep, had het wel wat meer voorbereiding nodig dan we gewend waren. Dus voor alle ouders die binnenkort voor het eerst met baby gaan vliegen: mijn tips!
Praktische informatie
Vliegen met een baby is bij veel vliegtuigmaatschappijen heel goed geregeld. Tot 2 jaar gaat een kindje mee op schoot en betaal je niets extra, is het kindje ouder dan twee 2 dan dient er een aparte stoel voor het kindje gereserveerd te worden. De kosten hiervoor zijn vaak hetzelfde als voor een regulier vliegticket, al wil dit wel per vliegtuigmaatschappij verschillen.
Veel vliegtuigmaatschappijen kunnen in het vliegtuig voeding opwarmen, maar makkelijker is om alvast iets mee te nemen. Hier kom ik zo op terug.
Verschonen kan in de toiletten. Waarschijnlijk is het je niet opgevallen als je nog nooit met een kind hebt gereisd, maar boven de toiletpot zit een een klep die je naar beneden kunt trekken. Deze is bedoelt voor het verschonen van kindjes. Let wel op: er is geen aankleedkussen of iets dergelijks aanwezig, dus neem een doek of kussen mee die je onder je kindje kunt leggen. Vieze luiers mogen vervolgens gewoon in de prullenbak op het toilet gegooid worden. Het kan zijn dat niet iedere toilet voorzien is van een verschoonklep, maar als het goed is wordt dit voor het opstijgen door de stewardessen aan je vertelt.
Ook krijg je voor het opstijgen een speciale riem die je aan je eigen riem vastmaakt voor de baby en krijg je voor het kindje een zwemvestje.
Vluchttijden
Goed, nu we alle praktische informatie hebben gehad gaan we kijken naar de meest ideale vluchttijden. Dit verschilt per kindje en het hangt ook een beetje af van jullie voorkeur, maar wat mij betreft is het ’t meest ideaal om overdag te vliegen met een baby. Ik geloof heel erg dat een duidelijk ritme ten goede komt aan het gedrag van je kindje, vandaar dat ik het liefst Vic gewoon om 19.00u in bed heb liggen. Overdag heeft hij ook nog wel slaapjes, maar die zijn uiteraard een stuk korter dan de nacht en daarnaast bestaat zijn dagschema verder vooral uit eten en spelen, allemaal dingen die je ook in het vliegtuig kunt doen. Een vliegreis is voor een baby erg vermoeiend en niets is fijner dan het kleintje bij aankomst direct in bed te kunnen leggen voor de nacht.
Nu heb je het natuurlijk niet altijd voor het kiezen en zal het een keer voorkomen dat er een nachtvlucht tussen zit. Grote vliegtuigmaatschappijen die op lange afstanden (en dus lange vluchten) vliegen, beschikken vaak over de mogelijkheid om een babybedje te reserveren. Dit is een soort opvouwbaar wiegje dat voor je stoel wordt vastgemaakt, waarin de baby gewoon kan zitten en kan liggen slapen. Om meerdere redenen handig: jij hoeft niet de hele tijd met je kind op schoot te zitten en hij/zij kan lekker z’n gang gaan. Deze wiegjes dien je van te voren te reserveren bij de vliegtuigmaatschappij en zijn alleen beschikbaar voor bepaalde stoelen.
De juiste stoelen
Over stoelen gesproken, er zijn wat mij betreft een paar handige stoelen in het vliegtuig om te reserveren wanneer je met baby reist.
- Allereerst natuurlijk de stoelen achter de toiletten of voorin in het vliegtuig. Hier heb je de meeste beenruimte, kun je het kindje op de grond zetten om te spelen en kan vaak een wiegje aan de wand worden geplaatst. Deze stoelen zijn ideaal voor de lange vlucht (überhaupt al, of je nou met of zonder baby vliegt). Wat ook fijn is, is dat je makkelijk met het kindje in de ruimte bij de toiletten kunt gaan staan wanneer hij/zij huilerig is en dat je gauw bij de toiletten bent om hem/haar te verschonen. Let er echter wel op dat er geen nooduitgang bij deze stoelen zit, daar mag je met baby op schoot namelijk niet plaatsnemen.
- Op korte vluchten (binnen Europa) is er vaak geen mogelijkheid om een wiegje te reserveren. Zelf geef ik dan de voorkeur aan de stoelen voor de toiletten of helemaal achterin het vliegtuig. Hier heb je weliswaar niet zoveel beenruimte, maar hier kun je wel ongegeneerd je stoelleuning naar achteren zetten waardoor je meer ruimte op schoot creëert. Ook ben je met deze stoelen weer snel bij het toilet en voor- of achterin het vliegtuig.
Ik raad je aan bij het inchecken (of zelfs nog daarvoor) te kijken of en welke stoelen je kunt reserveren. Bij sommige vliegtuigmaatschappijen zit hier namelijk ook een beperking aan. Zo kon ik met baby op schoot bij Transavia bijvoorbeeld enkel de stoelen aan het raam reserveren.
Wat mag je meenemen en wat neem je mee?
Bij sommige vliegtuigmaatschappijen mag je apart voor de baby een luiertas meenemen, bij anderen niet. Budget airlines rekenen vaak geen handbagage voor de baby en dus moet je de spullen die je meeneemt verdelen over je eigen handbagage. Wij moesten dit ook maar omdat we met z’n drieën reisden, had ik de luiertas en Tim een rugzak met onze spullen. Even van te voren checken dus! In ieder geval sleep je voor een baby een stuk meer mee dan voor je zelf…
Voeding
Om te beginnen natuurlijk de voeding. Ik raad je aan om het kindje tijdens het opstijgen en landen de fles en/of een speen te geven. Baby’s kunnen hun eigen oren nog niet open gapen maar de oortjes kunnen wél dicht gaan zitten. Dat is naar voor het kleintje en resulteert in een krijsend kind, wil je niet. Door de zuigende kracht blijven de oortjes open. Mocht je de mazzel hebben dat jouw ukkie al slaapt bij het opstijgen of landen dan kun je hem/haar gewoon laten slapen – kleine kans dat hij/zij wakker wordt.
Flesvoeding (poeder) kun je gewoon meenemen in het vliegtuig en voor de baby mag je maximaal 100 ml water mee het vliegtuig innemen (ook dit verschilt weer per vliegtuigmaatschappij, dus check het even). Je kunt ervoor kiezen om na de bagagecontrole een flesje water te vullen en dit te laten opwarmen in het vliegtuig, maar zelf namen we in een mini thermosfles gekookt water mee. In het vliegtuig vulden we dit vervolgens aan met koud water zodat we Vic een warm flesje konden geven. Zo’n thermosfles is sowieso een aanrader, want hoewel stewardessen over het algemeen heel behulpzaam zijn met het opwarmen van water/de fles, kan dat vaak niet zo snel als de baby wil. Een thermosfles met gekookt water garandeert je dus altijd direct van een fles. En ook is het op de plek van bestemming handig, wanneer je daar het water niet uit de kraan kunt drinken.*
Zorg verder voor voldoende snacks en andere hapjes.
Snoozebaby
You hate it or you love it maar ik zweer bij onze Snoozebaby. Het is een verschoningsmatje en mini luiertas in een. Er passen luiers in, luierzakjes, billendoekjes en billencrème en je stopt het hele pakketje makkelijk in een tas. Toen wij Vic moesten verschonen in het vliegtuig nam ik onder de ene arm de Snoozebaby mee en op het toilet kon ik hem daarop leggen en vervolgens makkelijk verschonen. Als je niet zo vaak vliegt is het wellicht een overbodige luxe, maar ik maak er onwijs vaak en met veel plezier gebruik van.
Speelgoed
Als je kindje de wereld begint te ontdekken en ook al echt kan spelen zorg je er uiteraard voor dat je wat speelgoed in je tas hebt. Ook al is het een rammelaar of een knuffel, het kan op lastige momenten voor de nodige afleiding zorgen en da’s fijn!
Kussen
Niet heel handig om mee te nemen maar ik zag laatste een foto van een vrouw die een hoofdkussen op haar benen had gelegd waar de baby liggend op sliep. ZO handig, zeker wanneer je voor de kleine geen eigen stoel hebt geboekt. Uiteraard kun je dit ook oplossen met een dik vest of dekentje. Scheelt lamme armen van het kindje vasthouden en de kleine slaapt zelf ook beter.
Op lange en nachtvluchten beschikt het vliegtuig vaak wel over kleine kussentjes, vraag er daar desnoods eentje van.
Kleding
In het geval van spugen neem je voor je kindje één extra setje kleding mee in de tas. Maar vergeet ook vooral jezelf niet: neem een extra bovenstuk mee want je wil niet de rest van de vlucht in een zure lucht zitten wanneer de kleine per ongeluk over je heen spuugt.
Kinderwagen/buggy
De meningen zijn hierover nogal verdeeld: neem je de kinderwagen mee het vliegtuig in, koop je een buggy of ga je voor de draagzak? Ik kan alleen maar zeggen dat je moet doen wat jij fijn vindt. Wij hebben er zelf voor gekozen om de Joolz mee te nemen maar deze is niet helemaal ongeschonden het vliegtuig uitgekomen. Nu zien wij de Joolz echt als een gebruiksvoorwerp en is het ok dat ‘ie licht beschadigd is, maar zonde is het natuurlijk wel. Nadeel van dit soort wagens is dat ze te groot zijn om helemaal mee te nemen naar de gate. Je zult ze dus moeten afgeven bij het afgeven van de koffers en verder moeten met draagzak of kindje op je arm.
Een paraplubuggy mag wel mee tot aan de gate en wordt pas daar ingenomen en in het vliegtuigruim geplaatst. Als jouw kindje comfortabel genoeg hierin kan zitten of liggen, is dit naar mijn idee de beste optie.
Dan zijn we er geloof ik wel. Online zijn talloze handige items te vinden die je mee kunt nemen om het vliegen met baby gemakkelijker te maken, maar de bovenstaande tips zijn in ieder geval degene die ik iedere ouder zou willen meegeven. Hopelijk heb je er wat aan!
– – –
*Niet per se noodzakelijk in het vliegtuig maar wel een must have in de koffer is een mini waterkoker. Die sleep je op vakantie gewoon overal mee naar toe zodat je makkelijk mineraalwater kunt opwarmen en je niet gebonden bent aan magnetrons of kraanwater.
Hou kever wel rekening mee dat die Wandwiegjes maar tot een bepaald gewicht/lengte kunnen. Check dat dus ook!
Wij hebben dus ook al gevlogen met onze kleine! Een kleine aanvulling: bij Transavia moesten wij 72 euro extra voor Levi betalen (20 euro heen en 20 euro terug + aantal belastingen).
Verder kan ik het reisslaapzakje van Deryan aanraden. Echt een chill ding. Levi heeft er heerlijk in geslapen!
En idd goed naar de vliegtijden. Wij vlogen ’s avonds terug en dat was echt niet leuk. Levi heeft behoorlijk gekrijst omdat hij z’n slaap niet kon pakken. Gelukkig duurde het maar even maar voor je gevoel errrrg lang!
Super dat jullie eerste vliegreis zo goed is bevallen.
Handige tips idd. Wij zijn vorige maand naar Florida gevlogen met dreumes van 15 maanden. Wij konden de wandelwagen (mutsy) meenemen tot aan de gate. Dit verschilt ook weer per maatschappij. Ook mag je bij de grote maatschappijen de autostoel gratis inchecken.
Ook een langere vlucht met overstap is ons goed bevallen.
Bij veel luchthavens heb je leenbuggy’s voor nadat je de kinderwagen bij de balie hebt ingecheckt, net zoals de rolstoelen die beschikbaar zijn voor mensen die slecht ter been zijn :)
gewoon lekker in nederland blijven, kinderen vermaken zich wel ,vooral in centerparcs! Nee tig uren vliegen, kinderen helemaal van slag.. en mocht er wat gebeuren in nederland kun je lekker naar huis.
Reizen met kinderen is zo heerlijk! Alleen die vlucht hebben wij ook wel eens een beetje als overleven beschouwd. Maar ja, je wilt wat… Wij hebben 2 keer een “pram pack” van Stokke gehuurd, een soort reistas voor je kinderwagen. Ideaal! Als je kinderwagen niet al te groot is (zoals de Stokke, Mutsy of Joolz) kun je daarin een kinderwagen en een autostoeltje inpakken, zodat ze onbeschadigd aankomen. Mijn dochter sliep overdag graag in de kinderwagen dus die namen we liever mee dan een buggy toen ze baby en 1 was. Daarnaast weet je dan zeker dat je een veilig autostoeltje bij je hebt en het huren en inchecken van de pram pack was minder duur dan de huur van een autostoeltje ter plaatse (was erg duur in Portugal, voor mijn oudste betaalden we 150,- voor 2 weken een hele oude merkloze stoel, die nieuw nog niet de helft gekost zal hebben, stelletje afzetters). Win-win-win!