Als je dol bent op verse Vietnamese loempia’s, je weet wel die lichte rijstvellen gevuld met groenten, garnalen en vaak geserveerd met een frisse dip, dan ga je deze Vietnamese loempia bowl ook geweldig vinden. Alle smaken uit die klassieke loempia zitten erin, maar dan zonder het gevouw, gerol of geknoei met plakkerige rijstvellen. Want gemak dient de mens, zullen we maar zeggen. En loempia’s rollen is PRECIES zo’n ding waar ik nooit zin in heb.
Deze bowl is perfect als lichte lunch of frisse avondmaaltijd. En het fijne is: je kunt hem zowel koud als lauwwarm eten. Ideaal dus als je een keer wat anders wil dan een standaard salade of noedelgerecht.

De basis van een Vietnamese loempia
Verse Vietnamese loempia’s – ook wel gỏi cuốn genoemd – zijn een klassieker uit de Vietnamese keuken. Je kent ze vast: doorzichtige rijstvellen gevuld met knapperige groenten, een proteïnerijk ingrediënt (vaak garnalen), verse kruiden en soms (glas)noedels. Vaak geserveerd met een zoetzure dipsaus of een dikke pindadip.
Wat deze loempia’s zo populair maakt, is de frisse, lichte smaak en het feit dat je er eindeloos mee kunt variëren. Maar eerlijk is eerlijk: het oprollen van die rijstvellen is niet altijd een feestje. Vind ik dan.
Hoewel het echt niet lastig is om die loempia’s te maken, vind ik het simpelweg teveel gedoe. Eerst die rijstvellen weken zodat ze überhaupt op te rollen zijn, dan alle ingrediënten erin. Neh.
Daarom is deze bowl zo’n uitkomst: alle smaken, nul gedoe.


Vietnamese loempia bowl maken
Voor deze bowl gebruiken we als basis rijstvermicelli, oftewel dunne rijstnoedels die je alleen maar even hoeft te weken of kort te koken. Meng de noedels daarna met een scheutje sesamolie, zodat ze niet aan elkaar gaan plakken én lekker smaakvol worden.
Daarbovenop gaan allerlei frisse groenten: wortel en komkommer in julienne, taugé voor wat crunch, en ijsbergsla voor een frisse bite.
De garnalen bak je kort aan in wat olie tot ze net gaar zijn. Je kunt ze warm serveren, maar ook afgekoeld zijn ze perfect in deze bowl. Geen fan van garnalen? Dan zijn kip, tofu of zelfs tempeh ook goede alternatieven.
Om het af te maken strooi je er wat amandelstiften overheen of geroosterde pinda’s.
In de Vietnamese keuken worden veel verse kruiden gebruikt, dus ik serveerde bij deze loempia bowl een plukje verse peterselie, maar gebruik vooral meer kruiden als je dit lekker vindt! Koriander (brr) of munt worden vaak gebruikt.
Een Vietnamese loempia is niet compleet zonder een lekkere dipsaus namelijk, en dat geldt ook voor deze bowl. De saus die ik deze keer heb gebruikt is mijn zelfgemaakte pindasaus met Aziatische smaken.
Je maakt hem door gladde pindakaas, sojasaus, honing, rijstazijn, sesamolie en water met elkaar te mengen. Verwarm het mengsel kort in een pannetje of magnetron zodat de saus mooi glad wordt.
Is de saus nog te dik? Voeg dan een klein beetje extra warm water toe.
Je kunt deze pindasaus ook van tevoren maken en in een potje in de koelkast bewaren. Blijft zeker een paar dagen goed, zolang je hem luchtdicht afsluit. Even opwarmen of losroeren voor gebruik, en hij is weer als nieuw.
Geen zin in gedoe? Sweet chili saus kan ook prima als dressing voor de Vietnamese loempia bowl!

Vietnamese salade of eet de loempia bowl warm
Wat deze Vietnamese loempia bowl zo handig maakt, is dat je hem zowel koud als lauwwarm kunt eten.
Koud, met alle ingrediënten uit de koelkast en de noedels afgekoeld, is het een frisse, knapperige salade die perfect is voor warme dagen.
Maar wil je er liever een maaltijdkom van maken, serveer dan de noedels lauwwarm, bak de garnalen vers en giet de pindasaus warm over de bowl. Zo krijg je meer het gevoel van een warme maaltijd, maar met dezelfde lichte smaken.
De combinatie van de noedels, de zachte garnalen, de knapperige groente en die romige pindasaus is echt een feestje.
Een groot voordeel is ook dat je alles van tevoren kunt voorbereiden. Bewaar de ingrediënten los in bakjes in de koelkast en stel je bowl samen op het moment dat je gaat eten. Ideaal voor drukke dagen of om mee te nemen naar werk.
Het leuke van deze loempia bowl is dat je eindeloos kunt variëren. Probeer ook eens:
- Een vega versie met gebakken tofu of krokante tempeh
- Een vleesvariant met dun gesneden gegrilde kip of rundvlees
En wil je er een uitgebreide maaltijd van maken? Serveer de bowl dan met bijvoorbeeld:
- Vietnamese rijstpannenkoekjes
- Mini loempia’s uit de oven
- Of een kom Aziatische kippensoep erbij
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Vietnamese loempia bowl
Ingrediënten
- 100 g rijstvermicelli
- 1 el sesamolie
- 250 g garnalen – gepeld en schoongemaakt
- 50 g wortel – julienne
- 100 g komkommer – julienne
- 100 g taugé
- 50 g ijsbergsla – in dunne reepjes
- verse peterselie – naar smaak
- 1 el amandelstiften
Pindasaus
- 4 el gladde pindakaas
- 2 el sojasaus
- 2 el honing
- 1 el rijstazijn
- 1 el sesamolie
- 100 ml water
Instructies
- Breng een ruime pan met water aan de kook. Draai het vuur uit, leg de rijstvermicelli in het water en laat deze 4 minuten weken.
- Giet de noedels af en roer de sesamolie door de noedels. Verdeel de noedels over twee borden.
- Bak de garnalen in een koekenpan gaar en verdeel ze, samen met de wortel, komkommer, taugé, ijsbergsla en peterselie over de noedels.
- Doe alle ingrediënten voor de pindasaus in een steelpannetje en verwarm dit al roerend tot de ingrediënten goed zijn gemengd.
- Drizzle de pindasaus over de loempia bowls en garneer met amandelstiften.