Luikse wafels (uit de oven)

Het maken van wafels heeft serieus jaren op mijn bucketlist gestaan. Iedere keer als ik een lekker wafelrecept voorbij zag komen dacht ik ‘argh, ik moet echt een wafelijzer kopen’. Maar daar had ik dan weer niet zo’n zin in. Al die keukenapparaten in huis zijn leuk hoor, maar het past zo langzamerhand niet meer. En hoe vaak pak je nou echt zo’n wafelijzer erbij? Toen Viv en ik bezig waren met de brainstorm voor eind december kwamen we op het idee voor een wafelrecept dat we per se wilden maken. En toen besloot ik toch maar overstag te gaan. Deels dan, want ik kocht siliconen wafelvormen waarmee je wafels in de oven bakt. HOERA! Geen keukenapparaat en tóch kun je goede wafels bakken. Ik zeg: win-win! In de video van vandaag gebruik ik met gepaste trots mijn nieuwe bakvorm en maak ik Luikse Wafels. En die zijn zelfs met alleen een beetje poedersuiker al lekker.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Luikse Wafels

Hoewel de werking tussen een wafelijzer en bakvormen uit de oven wel een beetje verschillen, kun je voor beide methoden gewoon hetzelfde type beslag gebruiken. Dat maakt het lekker makkelijk toch? Mocht jij wel een wafelijzer in huis hebben dan kun je deze Luikse Wafels in nog geen vijf minuten klaarmaken. Ik geef toe dat dit inderdaad een stukje makkelijker en minder tijdrovend is dan het gebruik van bakvormen, maarja.. Een mens moet soms keuzes maken.

Na deze eerste homemade wafelervaring poppen er nog veel meer toffe recepten in mijn hoofd op. Eindelijk kan ik een keertje Chicken & Waffles maken, of die heerlijke baconwafels met maple syrup waar ik al ongeveer een jaar van droom. Mocht jij al een fervent wafelbakker zijn en suggesties hebben: let me know. Ik ben nu natuurlijk onwijs enthousiast om lekker te experimenteren.

Luikse Wafels

4.50 van 4 stemmen

Luikse wafels (uit de oven)

Porties6 stuks

Ingrediënten

 • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 100 gram kristalsuiker
 • 2 eieren
 • 100 milliliter volle melk
 • 250 gram patentbloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • snuf zout
 • 50 gram parelsuiker

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180°C. Een wafelijzer kun je natuurlijk gebruiken zoals je gewend bent!
 • Klop de boter samen met het kristalsuiker tot een romig mengsel. Voeg dan een voor een de eieren toe en klop dit door tot ze volledig zijn opgenomen.
 • Voeg de melk en alle droge ingrediënten met uitzondering van de suikerparels aan het beslag toe en klop dit tot een egaal beslag. Het klopt dat dit wafelbeslag wat dikker is dan je wellicht gewend bent.
 • Spatel tot slot de parelsuiker door het wafelbeslag en vul de vormpjes van de bakvorm.
 • Bak de wafels 10 minuten in de bakvorm in het midden van de oven. Haal de wafels vervolgens uit de vorm en leg ze met de geruite kant naar boven op de bakplaat. Bak de wafels vervolgens nogmaals 10 minuten zonder bakvorm tot ze mooi bruin gekleurd zijn.
 • Bestrooi de wafels met poedersuiker en serveer ze direct. Warm zijn ze het allerlekkerst!

Join the Conversation

 1. Vivian {Stay Alive and Cooking} says:

  Laat ik nou net wél een wafelijzer hebben… ;) Al had ik precies hetzelfde probleem: ik heb echt 0 ruimte over. We hebben al een extra aanrecht inclusief 2 mega lades en ik heb nu zelfs een deel van het tv meubel volgestouwd met mijn verzameling aan keukengerei, maar ik moet eigenlijk gewoon een grotere keuken hebben haha.
  Nu even over je recept: Ik ben namelijk GEK op wafels! Ik ga jouw receptje dan ook zeker een keer proberen, hartstikke leuk.

 2. Margot says:

  Oeh, zo’n vorm is wel een heel goed idee! Ik wilde ook niet weer een apparaat in huis halen , dus dit is een goede oplossing!

 3. Roxanne says:

  Het scheelt dat ik een apparaat met verwisselbare platen heb (wafels/tosti/grill), dus 1 apparaat. Ja wel 3 setjes platen, maar die bergen toch net wat makkelijker op ;)

 4. sylvi says:

  zou je de wafel bakmixen (waar op de verpakking staat dat het met de wafelijzer moet) ook in de oven kunnen doen? en dan ook gewoon op 180 graden voor 20 minuten? ben benieuwd! je zei namelijk dat je gewoon hetzelfde beslag kan gebruiken, een bakmix is minder moeite haha :p

  1. Sabine Author says:

   Hmm, je zou het kunnen proberen eventueel! Ik heb nog nooit een poging gewaagd ;)

 5. Nellie says:

  Vorige wk gemaakt. Hoelang kan je ze bewaren?

  1. Sabine Author says:

   Ik vind ze na een dag altijd al wat droger worden dus bij voorkeur niet langer dan een dag :)

 6. Hi, hoeveel heb jij er uit dit beslag gemaakt?

  1. Sabine Author says:

   6 stuks, dat staat ook in het recept :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close