Hoe voor te bereiden op een lange vlucht

Ik ben geen held in het vliegtuig, ik heb er gewoonweg een hekel aan. Ik vermaak me wel hoor, daar niet van. Joh, geef mij een stapel boeken of wat films/series om te kijken (of wifi, nog beter) en ik vermaak me prima een paar uur. Maar het hele idee van hoog in de lucht zitten maakt me niet gelukkig. Echter gaan niet willen vliegen en het zijn van een reislustig persoon niet goed samen en dus stap ik iedere keer gewoon het vliegtuig in. Inmiddels heb ik ook al een paar lange vluchten gemaakt en weet ik zo langzaamaan welke dingen echt onmisbaar zijn tijdens een lange vlucht. Tijd voor een artikel! Vandaag vertel ik je hoe voor te bereiden op een lange vlucht.

Eten

Waar het voorheen heel normaal was om eten te krijgen in het vliegtuig is dit vandaag de dag helaas niet meer zo. Check voor vertrek even of je te eten krijgt (dit vind je vaak terug op de website van de luchtvaartmaatschappij). Mocht dit niet het geval zijn, zorg dan voor voldoende cash of een creditcard zodat je in het vliegtuig eten kunt kopen. Een vlucht van acht à twaalf uur is lang hoor, zonder iets te eten!

Tegenwoordig mag je gelukkig wel weer eten mee het vliegtuig innemen. Ik neem vrijwel altijd een zakje nootjes en een zak krentenbollen mee. Lekker makkelijk, het vergaat niet en als het geplet wordt in de handbagage is er ook nog geen man overboord. Zelf eet ik altijd zo min mogelijk in het vliegtuig (in verband met luchtziekte) maar mocht je nergens last van hebben dan raad ik je aan om op gezette tijden te eten. Iedere drie uur bijvoorbeeld. Dan blijft je stofwisseling goed op gang maar voorkom je buikkramp of andere nare dingen doordat je per ongeluk te veel eet.

Op de een of andere manier doet zout eten het ook altijd goed in het vliegtuig! Ik kikker daar zelf altijd een beetje van op.

Voorkom verveling

Langer dan acht uur in een vliegtuig zitten is niet niets, je kunt immers niet even naar buiten lopen voor een frisse neus of even iets anders gaan doen. Je bent grotendeels toch aangewezen op die ene vierkante meter voor jezelf en daarom is het heel belangrijk dat je zorgt dat je je niet gaat vervelen. Ik neem altijd de volgende dingen mee in een vliegtuig:

 • Oordopjes of een koptelefoon. Tijdens lange vluchten worden vaak relatief nieuwe films getoond en wanneer je zelf een televisie hebt in de stoel voor je, kun je vaak zelf kiezen wat je gaat kijken. Ideaal, een gemiddelde film duurt toch al anderhalf uur en die is zo voorbij!
 • Boeken/magazines
 • Mijn laptop. Met een beetje mazzel heb je (tegen betaling) wifi in het vliegtuig, dan hoef je je sowieso niet te vervelen. Ik werk ook wel eens in het vliegtuig als er geen wifi is. In Word typ ik dan al blogposts/reisverslagen en die upload ik dan later. Ideaal!
 • Een iPad . Deze zet ik voor aanvang van een lange reis altijd propvol met boeken, films en series. Voor Thailand (vlucht van 12 uur) had ik wel 10 uur aan film/seriemateriaal en een stuk of vijftig boeken. Uiteraard kun je de iPad ook gebruiken voor spelletjes!
 • Puzzelboekjes. Klinkt lekker oubollig maar ik weet nog goed dat ik tijdens verscheidene vakanties helemaal losging op Japanse puzzels.

Voorbereiden op een lange vlucht

Opfrissen helpt

‘Vroeger’ deed ik dit nooit, maar tegenwoordig neem ik altijd een toilettasje mee met wat spulletjes. Een mini tube tandpasta en een tandenborstel bijvoorbeeld. Wanneer je een maaltijd hebt gehad is het heerlijk om even je tanden te kunnen poetsen in het vliegtuig. Je voelt je direct al een stuk frisser!

Ook altijd bij me: desinfecterend handgel om tussendoor mijn handen even te kunnen opfrissen en miniatuur make-up doekjes. Ook als je geen make-up draagt in het vliegtuig is zo’n fris doekje over je gezicht is heel fijn.

Let op: verpak vloeistoffen altijd in verpakkingen van maximaal 100 milliliter en neem niet meer dan 1 liter vloeistof in zijn totaliteit mee. Alles wat daaroverheen zit wordt zonder pardon weggegooid bij de controle of kun je tegen een (zeer) hoog tarief thuis laten sturen.

Slaaaaap

Ik heb nooit kunnen slapen in een vliegtuig en nog steeds ben ik daar geen ster in. Zeker tijdens een lange vlucht of wanneer je ’s nachts vliegt kan dit best nog eens lastig zijn. Om reisziekte tegen te gaan neem ik altijd voor aanvang van de vlucht Suprimal. Dit zijn pillen die je helpen tegen luchtziekte maar die er ook voor zorgen dat je wat soezerig wordt. Hierdoor lukt het me vaak wel om een uurtje of twee te slapen. Er zijn echter nog een aantal andere tips:

 • Draag makkelijke kleding. Niets is vervelender dan in een vliegtuig zitten met een broek die in je navel steekt of kleding waarin je niet vrij kunt bewegen. Wat mij betreft trek je een joggingbroek of een onesie aan, zorg er gewoon voor dat je ideaal kunt bewegen. Dan is het namelijk een stuk makkelijker om je in een vreemde slaaphouding te wurmen.
 • Zorg voor een plek bij het raam. Hoewel ik van veel mensen altijd hoor dat ze een plekje bij het gangpad willen zodat ze even makkelijk kunnen opstaan en snel kunnen plassen wanneer het moet, vind ik het met een lange vlucht veel fijner om bij het raam te zitten. Je kunt je min of meer wegdraaien van de mensen naast je én je hebt iets om je hoofd tegenaan te leggen. Ideaal!
 • Neem een slaapmasker mee. Kun je alleen slapen wanneer het donker is, dan is een slaapmasker wellicht wat voor je. Niet heel charmant, maar wat kan jou dat schelen? Een slaapmasker is een goede manier om je af te sluiten van je omgeving. Oordopjes in, slaapmasker voor en gewoon denken aan je bed. Slapen doe je vanzelf wel!

En verder: laat het gewoon gebeuren en accepteer het feit dat je zolang in het vliegtuig moet zitten. Denk aan de bestemming waar je heen gaat en bedenk je ook dat de tijd vanzelf wel voorbij gaat. Hoe lang een vlucht soms ook kan denken, je staan vanzelf weer met beide voeten op de grond en dan kan je grote reis (of thuiskomst uiteraard) beginnen.

Heb jij nog tips voor een lange vlucht?

Join the Conversation

 1. MySimplySpecial says:

  Ik neem eigenlijk ook altijd zelf wat te eten mee!

 2. esmee says:

  Goeie tips! Zelf doe ik het ook altijd zo. Als aanvulling heb ik nog lippenbalsem en dagcreme omdat mijn huid zo uitdroogt in het vliegtuig en het zo trekkerig aanvoelt. Dan zijn een lippenbalsem en een dagcreme zeer welkom!

 3. Eline says:

  Ik heb nog nooit lang gevlogen dus ken ook de ongemakken daarvan niet!

 4. Stéphanie | Expeditie Aardbol says:

  Ik kan het alleen maar eens zijn met deze tips. Lang leve je tanden poetsen tussendoor en even je gezicht schoonmaken. Ik voel me altijd zo vies na een lange vliegreis, het is heerlijk als je tussendoor even kan opfrissen!

 5. Opfrissen en iets te eten meenemen is inderdaad erg belangrijk voor mij! Ik slaap meestal wel een beetje met een maskertje voor en een relax muziekje in mn oren. Maar echt leuk is een lange vlucht volgens mij voor niemand..

 6. Op lange vluchten (die in de ochtend vertrekken) slaap ik niet de nacht ervoor. Tijd wordt gevuld met inpakken, thuis opruimen en broodjes met gebakken ei maken voor onderweg. Joggingbroek aan en gaan! Door slaapgebrek kan ik zelfs in een ongemakkelijke houding 3u slapen. En als jd geen maskertje hebt hang dan gewoon een dekentje over je hoofd, dan ziet ook niemand het als je mond openvalt

 7. Elsbet | La Vie Pure says:

  Het langste wat ik al heb gevlogen is 4 uur, dus heb nog niet echt ervaring!

 8. Miriam says:

  Ik ben 2x naar San Francisco gevlogen, dat is ook een enorm lange tijd. Als ik in het vliegtuig stap zet ik eerst mijn horloge op de tijd van bestemming. Ik probeer direct in dat ritme mee te gaan. Ik luister bijna de hele vlucht muziek en lees een beetje. Films & Series kost mij onbewust teveel inspanning (worden mijn ogen moe enzo) En dat helpt ook niet echt tegen de jetlag. Ik probeer me dus gewoon neer te geven. En verder niet te vaak op het schermpje kijken naar de tijd en hoe lang het nog vliegen is..

 9. Sabrina says:

  Wat een leuke post! Twee jaar geleden heb ik mijn langste vlucht ooit gemaakt, naar Australië in 21 uur. Ik zag er best wel tegenop, maar tot mijn verbazing vloog de tijd voorbij! Ik heb heel veel film gekeken, spelletjes gedaan en eigenlijk duurde het allemaal niet zo lang (:

 10. Nanda says:

  Ga deze tips binnenkort eens toepassen ;)
  Ik vind zo’n halve donut kussen trouwens altijd heel fijn, kan ik beter mee slapen :)

 11. Kelsey says:

  Ik heb ook eens een lange vlucht gemaakt en na wat ongemakken op de korte vluchten heb ik voor mezelf de volgende punten voor volgende reizen:

  1. gemakkelijke kleding en schoenen die je makkelijk uit kunt doen! Lekker van die dikke sokken mee, want het kan koud worden in een vliegtuig!
  2. Eet de dag voordat je vertrekt (24 uur) geen pittige of zware gerechten. Dit voorkomt bij mij altijd nare darmkrampen en klachten.
  3. Drink water! water water water!
  4. Neem een klein toilettasje mee met een parfummetje, tandpastaatje, deo-tje, cremetje, etc.
  5. Zorg dat je voor het vliegtuig land even jezelf opgefrist hebt. Dit is stap 1 in het tegengaan van een jetlag wat mij betreft.
  6. Neem al het eten wat je krijgt in een vliegtuig aan. Blijf wel eten, maar inderdaad op gezette tijden en niet klakkeloos schransen.
  7. Tot slot, ik denk een van de toch wel belangrijkere punten: knoop een gesprek aan met je buren!!!! Op die manier kan je wellicht ‘afspraken’ maken over toiletbezoek, snurken en andere ongemakken. Het maakt het ook makkelijker om ze überhaupt aan te spreken als er iets is.

  Have a save and pleasant flight!

 12. Mirthe says:

  Hoi!

  Een vraagje, want ik vlieg binnenkort naar Australië en dit is in totaal een reis van 26 uren ongeveer.
  Nu vroeg ik me af of je een oplader bij je hebt in het vliegtuig? want anders kun je na enkele uren al niks meer digitaals gebruiken. (gsm, laptop, ipad, …)

  Bedankt!

  1. Sabine Author says:

   Ik neem de meeste opladers altijd mee in de handbagage. Voor mijn telefoon/tablet heb ik een krachtige powerbank om tussentijds mee op te laden. Laptop laad ik meestal op het vliegveld bij de tussenstop weer op als het moet. Maar veel vliegtuigen voor lange vluchten zijn tegenwoordig uitgerust met stopcontacten of een USB aansluiting in de stoel voor je, waardoor je sowieso altijd kunt opladen.

   Goede reis alvast! Wat heerlijk, Australië. Daar zou ik ook graag heen willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close