Een snelle, makkelijke maaltijd die er ook nog eens prachtig uitziet? Daarvoor moet je bij deze tomaten plaattaart met ricotta zijn. Knapperig bladerdeeg als bodem, verschillende soorten tomaten voor mooie looks, romige ricotta en smaakvolle pesto: súper simpel, maar echt een feestje op je bord.
Dit is zo’n recept dat je keer op keer wilt maken. Perfect voor een doordeweekse avond wanneer je weinig tijd hebt, maar toch iets vers op tafel wilt zetten. Of serveer de plaattaart als warme lunch met desnoods een frisse salade erbij.
Bijkomend voordeel: het ziet eruit alsof je uren in de keuken hebt gestaan, terwijl je in werkelijkheid in nog geen halfuur klaar bent. En: plaattaarten hebben voor mij toch altijd een soort pizza-gehalte, dus comfortfood zónder te zwaar op de maag te liggen. Misschien kun je de kinderen er wel mee foppen (is hier niet gelukt helaas).

Bladerdeeg plaattaart maken
Bladerdeeg is wat mij betreft de perfecte bodem voor een plaattaart. Het is veelzijdig, luchtig én krokant – en met de juiste toppings maak je er binnen no-time iets speciaals van. Als alternatief kun je natuurlijk ook flammkuchen deeg, hartig taartdeeg of zelfs croissantdeeg gebruiken. Maar de boterige smaak van het bladerdeeg past goed bij de frisse ricotta en zachte smaak van de tomaten.
Voor deze plaattaart gebruik ik een groot vel koelvers bladerdeeg. Ideaal, want het past precies op een bakplaat en vaak zit het bakpapiertje er al bij.
Wat ik altijd doe: ik snijd de randen van het deeg rondom een centimeter vanaf de rand lichtjes in met een scherp mesje. Niet helemaal doorsnijden, maar gewoon voorzichtig erdoor halen. Door dat te doen, krijg je van die mooie opstaande randjes tijdens het bakken. Smeer de randen van de tomaten plaattaart in met losgeklopt ei en ze worden in de oven mooi goudbruin.
Voor extra smaak kun je ervoor kiezen om wat sesamzaadjes over de randen van de plaattaart te strooien, voordat de taart de oven in gaat.


Tomatentaart bladerdeeg
De vulling, of eigenlijk is het meer een topping, van deze tomaten plaattaart is lekker eenvoudig, maar ontzettend smaakvol. Ik gebruik een mix van verschillende tomaten: rood, oranje, cherrytomaatjes, trostomaten – alles kan. Hoe meer kleuren en vormen, hoe feestelijker je taart eruitziet.
De plakjes tomaat verspreid je losjes over het bladerdeeg, samen met dunne ringen rode ui. Daarover verdeel je lepels ricotta, die tijdens het bakken net iets steviger wordt. Ik ben dol op ricotta. Het zorgt voor een romige, ietwat frisse smaak aan deze plaattaart.
Na het bakken komt het lekkerste deel: flinke scheppen pesto eroverheen en verse blaadjes basilicum. Je kunt kiezen voor kant-en-klare pesto, maar zelf maken is natuurlijk nóg lekkerder.
Op OMF staan meerdere recepten voor pesto – van klassiek met basilicum tot alternatieve varianten met rucola of spinazie. Daarmee geef je deze plaattaart eenvoudig een eigen twist.

Tomaten plaattaart met ricotta, pesto & basilicum
Deze tomaten plaattaart is het ultieme voorbeeld van hoe je met weinig ingrediënten iets heel lekkers op tafel zet. Het is licht, fris en toch vullend genoeg om te gelden als volledige maaltijd.
Serveer de taart direct uit de oven, zodat het bladerdeeg lekker krokant is en de ricotta nog warm en romig. Een simpele salade met wat rucola en balsamico is er heerlijk bij. Of combineer het met een soepje, zoals deze tomatensoep met geroosterde aubergine voor een compleet vegetarische maaltijd.
Ook koud kun je deze tomaten plaattaart trouwens prima eten. Laat de taart afkoelen, snijd ‘m in vierkante stukken en neem mee als lunch naar werk of school.
Een paar extra tips:
- Gebruik een vel bakpapier onder je bladerdeeg zodat het niet aan de bakplaat plakt.
- Laat de ricotta even uitlekken in een zeef als hij heel nat is, dan blijft het deeg knapperiger.
- Geen fan van ricotta? Vervang het eens door geitenkaas of burrata. Of gebruik cottage cheese!
Ben je nou dol op dit soort plaattaarten? Dan vind je onderstaande suggesties wellicht ook een succes:
- Caprese plaattaart met rucolapesto
- Plaattaart met witte asperges en zalm
- Plaattaart met gegrilde aubergine en fetacrème
- Plaattaart met aardappel en twee kazen
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Tomaten plaattaart met ricotta
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
- 1 vel koelvers bladerdeeg
- 300 g tomaten (verschillende soorten) – in plakken
- 1 rode ui – in dunne halve ringen
- 250 g ricotta
- 50 g pesto
- verse basilicum naar smaak
- peper en zout
- 1 losgeklopt ei
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Rol het bladerdeeg uit over de bakplaat en snijd rondom 1 cm van de rand het bladerdeeg een beetje in met een mesje. Let op: snijd niet de rand van het deeg af, maar maak een inkeping.
- Verdeel over het binnenste deel van het bladerdeeg de tomaten en rode ui.
- Verspreid wat lepels van de ricotta her en der over de taar. Strooi wat peper en zout over de taart.
- Smeer de rand van de plaattaart in met losgeklopt ei en bak de plaattaart 35-40 minuten in het midden van de oven, tot het deeg krokant is.
- Verdeel de pesto en verse basilicum over de plaattaart en serveer 'm direct.