Thaise kipgehaktballetjes in massaman saus

Ik denk dat we wel kunnen stellen dat Vivian en ik fan zijn van gehaktballetjes. Er staan al zó veel recepten voor gehaktballetjes op OMF en toch kunnen we daar steeds weer nieuwe bij bedenken. Hoewel we ze vaak serveren als snack, zijn deze Thaise kipgehaktballetjes in massaman saus perfect voor het diner. Lekker om te serveren met rijst en een frisse komkommersalade, Thaise papajasalade of gewokte broccoli.

Om de Thaise smaak goed naar voren te brengen in de gehaktballetjes heb ik er flink wat gember en citroengras aan toegevoegd. De vissaus maakt het geheel net wat hartiger van smaak en voor de liefhebbers: voeg flink wat koriander aan de gehaktballetjes toe. Als je OMF al langer volgt dan weet je wellicht dat ik zelf een grondige hekel heb aan koriander, dus ik heb in mijn gehaktballetjes peterselie gebruikt, maar koriander is eigenlijk net iets beter. In Thailand gebruiken ze dat namelijk ook te pas en te onpas – haha.

Omdat de balletjes zelf al genoeg ingrediënten bevatten, heb ik de saus waar ze in liggen zo simpel mogelijk gehouden. Ik kocht lekkere massaman currypasta (van Koh Thai, die bevat geen troep) en het enige dat daarbij hoeft is kokosmelk en limoensap. Massaman is een typische Thaise curry en ook een van de weinige curry’s die niet pittig is. Ik heb zelf al eens een recept voor Massaman met jullie gedeeld; uiteraard kun je de basis van die currypasta ook gebruiken voor de saus.

thaise kipgehaktballetjes in massaman saus

No ratings yet

Thaise kipgehaktballetjes in massaman saus

Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 45 minuten
Waar te bewaren in de koelkast*
Hoelang te bewaren 3 dagen

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes:

  • 600 g kipgehakt - ongekruid
  • 3 teentjes knoflook - geperst
  • 1 sjalot - fijngehakt
  • 1/2 tl gemberpasta of verse gember
  • 1/2 tl citroengraspoeder
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1 el vissaus
  • 1 ei
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 50 g panko
  • 1 el verse koriander/peterselie - fijngehakt
  • rasp van 1/2 limoen

Massaman saus:

  • 2 el massaman currypasta
  • 200 ml kokosmelk
  • sap van 1/2 limoen

En verder:

  • geroosterde pinda's

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een kom en kneed dit goed door. Vorm kleine gehaktballetjes van de mix.
  • Verhit een beetje olie of boter in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes rondom goudbruin. Laat ze op laag vuur met de deksel op de pan 15 minuten garen en schep ze daarna even uit pan.
  • Fruit de massaman currypasta in het achtergebleven bakvet aan.
  • Voeg de kokosmelk en het limoensap toe en roer dit tot een klontvrije saus.
  • Schep de gehaktballetjes weer terug in de pan en schep ze even goed door de saus.
  • Serveer de gehaktballetjes met rijst, een frisse salade of gewokte groenten en garneer met geroosterde pinda's.

Notities

*Als je de gehaktballetjes van tevoren wilt maken kun je het beste de balletjes en de saus los van elkaar bewaren. De gehaktballetjes nemen anders de saus in zich op. Dat is lekker, maar zonde van de saus.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Thais
Trefwoord: Aziatisch gerecht, currysaus, gehaktballetjes, kipgehakt, massaman, thais gerecht, vlees

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

thaise kipgehaktballetjes in massaman saus

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close