Ik denk dat we wel kunnen stellen dat Vivian en ik fan zijn van gehaktballetjes. Er staan al zó veel recepten voor gehaktballetjes op OMF en toch kunnen we daar steeds weer nieuwe bij bedenken. Hoewel we ze vaak serveren als snack, zijn deze Thaise kipgehaktballetjes in massaman saus perfect voor het diner. Lekker om te serveren met rijst en een frisse komkommersalade, Thaise papajasalade of gewokte broccoli.
Om de Thaise smaak goed naar voren te brengen in de gehaktballetjes heb ik er flink wat gember en citroengras aan toegevoegd. De vissaus maakt het geheel net wat hartiger van smaak en voor de liefhebbers: voeg flink wat koriander aan de gehaktballetjes toe. Als je OMF al langer volgt dan weet je wellicht dat ik zelf een grondige hekel heb aan koriander, dus ik heb in mijn gehaktballetjes peterselie gebruikt, maar koriander is eigenlijk net iets beter. In Thailand gebruiken ze dat namelijk ook te pas en te onpas – haha.
Omdat de balletjes zelf al genoeg ingrediënten bevatten, heb ik de saus waar ze in liggen zo simpel mogelijk gehouden. Ik kocht lekkere massaman currypasta (van Koh Thai, die bevat geen troep) en het enige dat daarbij hoeft is kokosmelk en limoensap. Massaman is een typische Thaise curry en ook een van de weinige curry’s die niet pittig is. Ik heb zelf al eens een recept voor Massaman met jullie gedeeld; uiteraard kun je de basis van die currypasta ook gebruiken voor de saus.
Thaise kipgehaktballetjes in massaman saus
Ingrediënten
Voor de gehaktballetjes:
- 600 g kipgehakt - ongekruid
- 3 teentjes knoflook - geperst
- 1 sjalot - fijngehakt
- 1/2 tl gemberpasta of verse gember
- 1/2 tl citroengraspoeder
- 1 tl kristalsuiker
- 1 el vissaus
- 1 ei
- 1/2 tl chilivlokken
- 50 g panko
- 1 el verse koriander/peterselie - fijngehakt
- rasp van 1/2 limoen
Massaman saus:
- 2 el massaman currypasta
- 200 ml kokosmelk
- sap van 1/2 limoen
En verder:
- geroosterde pinda's
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een kom en kneed dit goed door. Vorm kleine gehaktballetjes van de mix.
- Verhit een beetje olie of boter in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes rondom goudbruin. Laat ze op laag vuur met de deksel op de pan 15 minuten garen en schep ze daarna even uit pan.
- Fruit de massaman currypasta in het achtergebleven bakvet aan.
- Voeg de kokosmelk en het limoensap toe en roer dit tot een klontvrije saus.
- Schep de gehaktballetjes weer terug in de pan en schep ze even goed door de saus.
- Serveer de gehaktballetjes met rijst, een frisse salade of gewokte groenten en garneer met geroosterde pinda's.
Notities
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.