Etiquette, heel erg veel waarde hechtte ik er nooit zo aan al heb ik nette eetgewoonten wel altijd belangrijk gevonden. Als ik ergens niet tegen kan is het wel ‘vieze eters’. Smakkers, slurpers en ander gespuis. Gelukkig ken ik persoonlijk niemand die zo eet en hoef ik me er helemaal niet vaak aan te ergeren. Die kant van de etiquette begrijpen de meeste mensen overigens ook wel. De andere kant van de etiquette heeft echter voor een groot gedeelte ook te maken met de omgeving waarin je je bevindt. De tafelschikking bijvoorbeeld. Ondanks dat je waarschijnlijk niet dagelijks te maken hebt met een uitgebreid gedekte tafel, is het voor speciale gelegenheden als Kerst of Pasen soms wel leuk om wat meer uit de kast te halen. Vandaag laat ik je de tafelschikking volgens de etiquette zien: wat heb je nodig en hoe dek je jouw dinertafel volgens de regels.
We gaan overigens uit van een basissituatie, uiteraard kunnen de benodigde onderdelen voor jouw diner wel wat anders zijn.
De ‘basis’onderdelen:
- Onderbord waarop de borden van de verschillende gangen worden geplaatst
- Een bordje voor het brood + smeermesje
- Bestek voor het voor-, hoofd- en nagerecht
- Een soeplepel wanneer je soep serveert
- Waterglas
- Wijnglas
- Servet
Stappenplan
De onderdelen die je op tafel hebt liggen zijn natuurlijk afhankelijk van hetgeen dat je serveert. Wanneer je soep als voorgerecht serveert zal er uiteraard een soeplepel liggen, maar bestaat het voorgerecht uit vis ligt er hoogstwaarschijnlijk een vismes. Voor het gemak gaan we even uit van soep als voorgerecht, gevolgd door een salade, een visgerecht, daarna een hoofdgerecht en uiteraard wordt er afgesloten met een dessert. Als bijgerecht wordt er brood geserveerd en als dranken serveren we water en één soort wijn.
1. Zet de onderborden op ongeveer een vingerbreedte afstand van de tafelrand op tafel. Wanneer je met veel mensen aan tafel dineert, kun je uitgaan van een afstand van ± 50 – 60 centimeter tussen de borden. De borden voor de gerechten zullen pas geplaatst worden op het moment dat de gerechten geserveerd worden, deze zet je dus nog niet op tafel.
2. Voor het brood zet je een klein bordje links boven het onderbord. Bovenop het bordje leg je een mesje waarmee de gast het brood kan smeren.
3. De regels volgens de etiquette zijn dat je altijd van buiten naar binnen eten. Vanzelfsprekend begin je het bestek dus in te dekken vanaf de buitenkant, waarbij het bestek voor het eerste gerecht het verst van het bord af ligt. Een puntje van aandacht: vorken liggen altijd links van het bord, de messen rechts. De messen leg je met de snijkant in de richting van het bord. De soeplepel wordt altijd rechts naast de messen gelegd. Volgens deze regels zou je kunnen denken dat het bestek voor het dessert dan het meest dichtbij het bord dient te liggen, maar dit is niet zo. Dessert bestek wordt altijd boven het onderbord gelegd. Wanneer zowel een lepel als een vork nodig zijn, ligt het vorkje het meest dichtbij het onderbord, gevolgd door de dessertlepel.
4. De glazen voor bij het diner staan altijd rechtsboven het bord. Het aantal glazen dient gelijk te zijn aan het aantal te schenken dranken. Ook bij de dranken geldt dat het meest rechter glas als eerste gebruikt gaat worden. Wanneer je meerdere dranken gaat serveren dien je hier dus op te letten. Het waterglas is altijd het meest linker glas.
5. Als laatste heb je dan nog het servet en dit is direct het onderdeel waarin je vrij kunt zijn. Je kunt ervoor kiezen om het servet (netjes opgevouwen) links op tafel te leggen, maar hij kan ook een plekje krijgen op het bord of netjes gedrapeerd worden in een wijnglas.
En that’s it! Ik kan me voorstellen dat je hier niet wekelijks mee te maken wil hebben, maar wanneer je toch eens een uitgebreid diner gaat geven is het leuk als je ook wat aandacht besteedt aan de etiquette. Daarnaast ziet het er ook nog eens chique uit.
Inspiratie of verduidelijking nodig? Hieronder heb ik een aantal foto’s van mooi gedekte tafels (volgens de etiquette) geplaatst.
Besteed jij bij uitgebreide diners aandacht aan de etiquette?
Leuk!! op bruiloften zien de borden er bij ons ook heel leuk uit!! Ook liggen er dan speciale servetten op ons bord! Maar…..ik heb nog een vraagje weet u misschien iets over de tafelschikking van vroeger?!
Ja,prima.Etiquette is onderdeel van wellevendheid.Vroeger van mijn moeder veel opgestoken en uit het boek “Menu en Serveerkunde” van van Eijkern (1942)
Hier valt op dat de “Formal” het dessertbestek onjuist neer legt terwijl het op de foto erboven wel juist ligt (volgorde goed,maar tanden vork naar rechts…)
Henri Van Raamsdonk,epicurist
den Haag