Budget boodschappen doen

Of je nou student bent en moet rondkomen van een klein inkomen of een heel gezin hebt te voeden en op je uitgaven wil letten, soms lijkt het alsof de boodschappen een fortuin kosten. Vandaag deel ik een aantal tips over hoe je het slimst, budget-wise, boodschappen kunt doen.

 1. Doe boodschappen voor de hele week
  Hoe vaker je de supermarkt ingaat, hoe meer geld je uitgeeft. Maak een boodschappenlijst voor de hele week en kies een ochtend, middag of avond waarop je rustig boodschappen kunt doen. Bedenk welke gerechten je de komende hele week wil koken en haal hiervoor alle ingrediënten in huis, naast de boodschappen die je nodig hebt (zoals brood, eieren of drinken).  Als je elke dag boodschappen doet voor alleen die dag, zul je veel meer geld uitgeven dan wanneer je wekelijks boodschappen doet.

 2. Bekijk de folders
  Lees de folders van de supermarkten goed door, op papier of online. Hier kun je veel inspiratie uithalen voor het weekmenu, maar ook kun je koopjes scoren voor drinken of brood. Kijk welke supermarkt voor jou de beste aanbieding heeft en selecteer zo naar welke supermarkt je gaat.
  Kijk wel kritisch naar de aanbiedingen, scheelt dit je nou echt wel geld of is het een slimme marketingtruc?

 3. Kijk laag in het schap
  Meestal vind je onderin het schap de goedkoopste artikelen. Op ooghoogte vind je vaak de A-merken (duurst), daaronder het huismerk (goedkoper) en onderaan de budgetmerken (zoals Euroshopper, c1000-basis of merkloos) deze zijn het goedkoopst. Meestal proef je echt geen verschil tussen de macaroni van Honig of die van Euroshopper. Natuurlijk smaakt de hazelnootpasta van Euroshopper anders dan Nutella, maar het scheelt je aanzienlijk veel geld.

 4. Spreid je boodschappen
  Als je met een (klein) budget boodschappen doet is het slim om goed te kijken naar waar je alle boodschappen vandaan haalt. Zo zijn de eieren bij de C1000 €2,39, maar bij Lidl (en Euroshopper) €1,25.  Dat scheelt al een hoop! Groenten en fruit zijn het goedkoopst op de markt en bij Lidl, maar je zult misschien niet al je benodigde artikelen daar kunnen vinden.

 5. Timing
   Soms kun je niet anders, maar let ook eens op je timing van boodschappen doen. Als je ongeveer een uur voor sluitingstijd de supermarkt binnengaat, zul je zien dat er korting is op de verse producten. Vaak staat de groenteman of andere medewerker de welbekende 35% korting-stickers te plakken of de prijs van de producten aan te passen. Vooral op groenten, fruit, vlees en vis scheelt dit al gauw een hele duit! En vergis je niet, deze producten zijn dan niet ‘over de datum’, maar voldoen gewoon niet meer aan de verkoopeisen van de supermarkt. Extra tip; vries het vlees of de groenten eventueel in!
Dit waren zo een aantal tips die ik wilde delen, hopelijk hebben jullie er iets aan voor de volgende keer in de supermarkt!
Deel vooral jullie bespaartips in de comments, altijd handig!

Join the Conversation

 1. Hester says:

  Handige tips! Gelukkig hoef ik de boodschappen nog niet te doen, haha. ^^

 2. Priscilla says:

  Ik ben een enorme fan van de 35% korting stickers :) En het inderdaad handig om van te voren uit te zoeken waar iets goedkoper is, Aldi heeft de naam goedkoop te zijn, maar de diepvries lekkerbekjes en hamburgers (ik vind ze niet te vreten maar mijn vriend heeft geen smaak en vind ze wel lekker) zijn bij AH juist een stuk goedkoper.

 3. simone says:

  Ik betrapt mezelf er ook op dat als ik voor iedere maaltijd naar de supermarkt ga, met heel veel onnodige dingen thuis kom. Tegenwoordig maak ik lijstjes met wat ik nodig heb en probeer ik daar niet meer vanaf te wijken. Dat scheelt!

 4. Samantha says:

  Handige tips! Mijn moeder doet de boodschappen, dus ik zal het lijstje aan haar laten zien. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close