Het was in New York dat ik voor het eerst sushi met gebakken Smac proefde. Samen met Viv was dat trouwens! Van kinds af aan vind ik Smac al lekker, maar ik geloof dat het een gevalletje hate it or love it is. Ik was in ieder geval in de veronderstelling dat het iets typisch Amerikaans zou zijn want die hebben af en toe nou eenmaal van die gekke gewoontes, maar niets is minder waar! Spam (de Amerikaanse naam voor Smac) Musubi, is namelijk écht een ding! Het is een rechthoekig plakje sushirijst met daarboven op een plak gebakken Smac en om het hele pakketje zit een strip nori. Geinig he? Ik combineerde de smaken net even iets anders en maakte een sushi sandwich met gebakken Smac.
Mijn sushi sandwich met gebakken Smac mag eigenlijk niet vergeleken worden met de bekende Spam musubi want ik voeg er nog van alles aan toe. Zo maakte ik een heerlijke teriyakisaus die door de zoete smaak heel goed samen gaat met de zoute Smac en voegde ik er ook nog geroosterde sesamzaadjes aan toe. Bovendien vind ik sushi sandwiches als deze ook nog eens een stuk makkelijker om te eten. Gewoon lekker uit de hand; héérlijke lunch!
Mocht je de sushi sandwiches nog iets willen aankleden, dan denk ik dat een beetje zeewiersalade (wakame) hier heel lekker bij zou zijn. Lekker op de Smac leggen zodat de zeewiersalade tussen de sushirijst zit. YUM. Direct weer zin in, haha.
Sushi sandwich met gebakken Smac
Benodigdheden
- 5 grote stukken plasticfolie
Ingrediënten
Sushi sandwich
- 250 g sushirijst
- 350 ml koud water
- 5 el rijstazijn
- 1 tl zout
- 5 norivellen
- 1 XL blik Smac - in 10 plakken
- 5 el geroosterde sesamzaadjes
Teriyakisaus
- 50 ml sojasaus
- 50 ml Mirin
- 50 g donkerbruine basterdsuiker
Instructies
- Begin met het bereiden van de sushirijst. Doe hiervoor de rijst met het water in een pan. Roer één keer door en breng aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat de rijst 10 minuten op laag vuur koken.
- Zet dan het vuur uit en laat de rijst dan nog eens 15 minuten met de deksel op de pan stomen.
- Breng de sushirijst op smaak met rijstazijn en zout en laat volledig afkoelen.
- Maak de teriyakisaus door de drie ingrediënten in een steelpan te doen. Breng het geheel aan de kook en laat 5 minuten flink doorkoken. Draai dat het vuur uit en laat de saus afkoelen zodat deze dik en stroperig wordt.
- Verhit een koekenpan op het vuur en bak hierin de plakken Smac aan weerszijden knapperig. Laat iets afkoelen.
- Scheur een groot stuk keukenfolie af en leg dit voor je neer. Leg op het midden van de keukenfolie een nori-vel met een punt naar je toe.
- Pak een handje sushirijst en vorm in het midden van het nori-vel een vierkantje van 10x10 cm van de rijst. Maak eventueel iedere keer je vingers even nat om te voorkomen dat de rijst teveel plakt.
- Schep een eetlepel teriyakisaus op de rijst, strooi hier geroosterde sesamzaadjes overheen en leg twee plakken gebakken Smac naast elkaar op de rijst.
- Schep bovenop de ingrediënten weer een handje sushirijst en maak ook hier een vierkantje van.
- Vouw de hoeken van het nori-vel over het stapeltje ingrediënten in het midden. Plak de punten van de nori eventueel vast met een beetje water.
- Wikkel de plastic keukenfolie strak om het sushi-pakketje heen en laat zo liggen terwijl je de rest van de pakketjes maakt.
- Snijd de sushi-sandwich diagonaal doormidden zoals je ook met een tosti zou doen. Serveer direct of bewaar ongesneden een dag in de koelkast.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.