Stoofpeertjes zijn onlosmakelijk verbonden met het najaar en hoewel ik ze zo al heel lekker vind om te eten, kun je er ook iets meer mee. In mijn Cheesecakeboek heb ik een recept staan voor kaneelcheesecake met stoofpeertjes. Heel erg lekker en de taart laat de hele stoofpeertjes ook prachtig zien als je er punten van snijdt. Maar deze stoofpeertjes in bladerdeeg zijn ook leuk en een tikkeltje eenvoudiger om te maken. Perfect als je voor de Kerst op zoek bent naar een dessert waar je niet al teveel moeite voor hoeft te doen maar dat er tóch gezellig uitziet. Serveer de stoofpeertjes met een bolletje (kaneel)ijs en je makkelijke toetje is gegarandeerde een succes! Dat kaneelijs kun je overigens ook helemaal zelf maken hè, ook daar hebben we een lekker recept voor! Daarmee gaat het ‘snel klaar’-principe van net wel een beetje verloren, maar hé – het is Kerst!
Voor dit recept heb k zelf stoofpeertjes gemaakt met rode wijn, maar daar kun je natuurlijk naar hartenlust mee variëren. Kies voor bessensap als je geen alcohol wilt gebruik of experimenteer eens met een andere wijn! Stoofpeertjes koken in witte wijn zorgt bijvoorbeeld voor hele mooie koperkleurige peertjes.
En mocht je nou stoofperen over hebben, stop ze dan in een luchtdichte bak in de vriezer. Haal ze er aan het einde van het jaar weer uit en maak deze oliebollen met stoofpeertjes of mijn winterse vlaflip!
Stoofpeertjes in bladerdeeg
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
- 10 stoofpeertjes - Gieser Wildeman
- 1 el witte basterdsuiker
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
- 1 vanillestokje - door de lengte gehalveerd
- 1 liter volle rode wijn
- 1 vel koelvers bladerdeeg
- 1 ei - losgeklopt
Instructies
- Begin met het maken van de stoofpeertjes. Schil hiervoor de peren maar laat het stokje eraan.
- Doe de basterdsuiker, kaneel, steranijs, vanillestokje en rode wijn in een pan en breng het geheel aan de kook.
- Laat de peertjes 90 minuten op laag vuur gaarstoven tot ze mooi rood zijn gekleurd en zacht zijn geworden.
- Haal de stoofpeertjes uit de pan en laat ze afkoelen. Kook ondertussen het achtergebleven vocht op hoog vuur in tot deze dikker en stroperig is geworden. Maak eventueel een maizenapapje om de saus nog wat dikker te krijgen. Laat de saus ook helemaal afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180°C hetelucht en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
- Snijd het bladerdeeg in lange repen van 1 cm breed. Wikkel iedere reep bladerdeeg om een stoofpeertje en verdeel de stoofpeertjes over de bakplaat.
- Smeer het bladerdeeg helemaal in met losgeklopt ei en bak de stoofpeertjes in het midden van de oven voor ongeveer 20 minuten tot het deeg gaar en goudbruin is.
Notities
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.