To stay: Jersey Heritage

In oktober van 2014 was ik een lang weekend naar Jersey, een eiland dat hoort bij Engeland maar dichterbij de kust van Frankrijk ligt. Het is een apart eiland, in de meest positieve zin van het woord. Naast ruwe kliffen en prachtige bossen sta je zo ineens naast een palmboom of kijk je uit over een helderblauwe zee. Een groter contrast kun je je niet voorstellen. Tijdens de trip maakte ik dankzij onze gids kennis met Jersey Heritage. Jersey staat vol met overblijfselen, veelal bunkers, uit de tweede wereldoorlog maar ook vind je her en der nog oude kastelen. Niet alleen zijn dit soort oude gebouwen de moeite waard om te bezoeken, in sommige kun je zelfs blijven slapen! En die tip wil ik je niet onthouden.

Algemene faciliteiten

Verwacht geen vier sterrenhotel wanneer je verblijft in een van de accommodaties. In tegendeel zelfs. In de meeste accommodaties vind je houten stoelen en banken, heb je een open haard tot je beschikking (hout ligt voor je klaar) en slaap je in simpele bedden. De accommodaties van Jersey Heritage zijn niet echt geschikt voor langere tijd aangezien er geen badkamerfaciliteiten zijn en je, als je mazzel hebt, gebruikt maakt van een compost-toilet. Super vet is het echter wel, want de ligging van de meeste gebouwen is fantastisch. Dit zorgt er echter wel voor dat je vaak met je spulletjes een stukje moet lopen. En oja, vergeet ook je slaapzak niet!

Even een aantal accommodaties op een rijtje.

Seymour Tower

Seymour Tower

Seymour Tower

Eén van de meest bijzondere accommodaties van Jersey Heritage is de Seymour Tower. Deze toren ligt in zee en dankzij de grote hoogteverschillen tussen eb en vloed op Jersey, wordt de toren twee keer per dag compleet omringd door het water. Seymour Tower werd in de 18e eeuw gebouwd als één van de verdedigingstorens van Jersey, maar vandaag de dag kun je er ideaal vertoeven wanneer je groot fan bent van de zee.

De Seymour Tower heeft in tegenstelling tot de andere accommodaties redelijk wat voorzieningen. Dankzij de zonnepanelen op het dak wordt er stroom gegenereerd wat een koelkastje aanjaagt en ook voldoende energie levert voor verlichting. In de accommodatie zijn een gasstelletje en basis keukenvoorzieningen aanwezig. Wel moet je je eigen slaapzakje meenemen en zelf zorgen voor voedsel. Houd er rekening mee dat je dit naar de accommodatie moet tillen, parkeren doe je namelijk aan het vaste land.

L’Etacquerel Fort

L'Etacquerel Fort

L'Etacquerel Fort

Meest indrukwekkend vond ik het L’Etacquerel Fort. Via een smal paadje loop je door dichte begroeiing in 10 minuten langzaam naar beneden tot je uitkomt bij de punt van een klif. Daar staat het gigantische fort dat slaapplekken biedt aan 30 personen, ideaal als groepsaccommodatie dus. Het fort dateert uit de 19e eeuw en biedt een spectaculair uitzicht over Bouley Bay. Er is een haard met hout aanwezig die je aan kunt steken om jezelf warm te houden en de compost toiletten kunnen tevens gebruikt worden. Ook bij deze accommodatie dien je zelf te zorgen voor je slaapzakje.

Helemaal fijn: met mooi weer kun je lekker met je handdoekje in de tuin gaan liggen met het geluid van de golven onder je. Ultiem ontspannen!

Archirondel Tower

Archirondel Tower

Archirondel Tower

In de Noord-Oostelijke hoek van Jersey vinden we de Archirondel Tower. De toren werd in de 18e eeuw op een rotsige punt van St. Catherine’s Bay gebouwd als uitvalsbasis voor de soldaten. Hoewel het nabijgelegen strand niet het mooiste strand van Jersey is, kun je er op warme dagen wel een duik nemen in het water.

In totaal biedt Archirondel Tower plek aan zeven personen (je mag er met 10 mensen zijn, maar de accommodatie heeft maar zeven bedden) en heeft het beschikking over elektriciteit en verlichting. Er zijn geen badkamer- of toiletfaciliteiten maar op een steenworp afstand ligt een strandcafé dat tevens 24 uur toegang biedt tot een toilet.

La Tour Cârrée

La Tour Carree

La Tour Cârrée is een toren bovenop de zandduinen waardoor je direct toegang hebt tot het strand en de accommodatie altijd kunt bereiken. Het is de perfecte uitvalsbasis wanneer je fan bent van watersporten, iets dat je heel goed kunt doen op Jersey. De toren is in de 18e eeuw gebouwd en kijkt uit over St. Quen’s Bay. Hoewel de faciliteiten in de accommodatie sober zijn (er is geen toilet!) zijn er dichtbij tal van leuke restaurantjes en cafés te vinden. Ook kun je vanuit La Tour Cârrée makkelijk een uitstapje maken naar St. Quen’s pond, Jersey’s enige natuurreservaat, een balletje slaan op twee dichtbij gelegen golfbanen en surflessen volgen bij de nabijgelegen surfschool. Zorg ervoor dat je eigen voorzieningen meeneemt wanneer je hier wilt overnachten, een tent is echter niet toegestaan.

Verblijven in de bovenstaande accommodaties is niet heel goedkoop. De prijzen variëren van £122 tot £287 voor twee nachten in het laagseizoen (3 januari – 28 maart en 17 oktober – 19 december) en van £155 tot £342 voor twee nachten in het hoogseizoen (11 april – 19 september en 19 december – 2 januari). Meer informatie en de mogelijkheid om te boeken vind je op de website van Jersey Heritage.

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Wat gaaf! Echt weer even iets anders.

 2. Rosanne says:

  Haha wat leuk! Toen ik in Normandië op een heel noordelijke kaap stond, kreeg ik een sms’je van Vodafone: ‘Welkom op Jersey, Groot-Brittannië’. Zo bizar als je gewoon in Frankrijk staat en de zee het enige verdere is! Maar zo ziet het er dus uit, waar ik me volgens Vodafone bevond :’)

  1. Sabine Author says:

   Haha, dat is wel heel bizar!

 3. Marcella says:

  tijdens onze week Normandië wilde ik onwijs graaaag naar Jersey, want we waren er tenslotte best dichtbij. Maar het was zonde van onze toch al niet al te lange tijd in Normandië, dus we zijn (helaas!) toch niet gegaan. Maar nu ik dit lees met de bijbehorende mooie foto’s wil ik er zeker nog eens naartoe. Lijkt me een bijzonder eiland, een wereldje op zich. Leuk!

  1. Sabine Author says:

   Jersey is inderdaad een apart land. Zo voelt het althans. Het is niet typisch Engels en ook zeker niet typisch Frans. Het is echt zo’n mengelmoesje van de twee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close