Wil je uitpakken tijdens pakjesavond (HA!), maar niet te ingewikkeld doen? Maak dan dit Speculaas Boterkoektaartje met Sinaasappel Mascarpone en een flinke lading strooigoed. Want een boterkoek is zo gebakken, en die sinaasappelmascarpone draai je ook zo in elkaar. Strooigoed heb je vast nog ergens liggen, en dat verdeel je er gezellig overheen. Een kind kan de was doen.
Maar even terug naar wat voor lekkers hier eigenlijk op tafel staat. Een boterkoektaartje maakte ik al eens eerder, een zomerse variant met aardbeien en citroen. En het idee ontstond eigenlijk doordat ik boterkoek zo ontzettend lekker vind, én gek ben op verse aardbeien (en aardbeiengebak in veel vormen). Combineer die twee met een lekkere room ertussen en je hebt mijn favoriete gebakje hoor.
Daarbij maakte ik vorig jaar een speculaas boterkoek en dat vond ik een regelrechte hit. Zo simpel; alleen een flinke lading kruiden toevoegen en je hebt een parel op tafel staan die eigenlijk niet mag ontbreken tijdens deze gezellige dagen.
Dus ja, 1 + 1 is gewoon 2. De speculaasboterkoek vond ik heerlijk, en het idee om er een taartje van te maken maakt de boel wat mij betreft compleet. Dus hierbij: een Speculaas Boterkoektaartje met Sinaasappel Mascarpone en Strooigoed.
Speculaas Boterkoektaartje met Sinaasappel Mascarpone en Strooigoed
Benodigdheden
- Springvorm van 26cm doorsnede (23/24 is ook prima hoor)
Ingrediënten
- 250 gram roomboter
- 200 gram licht- of donkerbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 250 gram bloem
- 3 el koek- en speculaaskruiden
- 1,5 sinaasappel rasp + extra voor garnering
- 500 gram mascarpone
- 125 gram poedersuiker
- 6 el sinaasappel sap
- 300 gram strooisnoep
- een paar handjes kruidnoten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng in een staande mixer de roomboter met de basterdsuiker tot een egale massa. Voeg 1 ei toe, mix nog even door en voeg daarna in etappes de bloem toe. Mix totdat je een egaal beslag hebt.
- Voeg nu de rasp van 1 sinaasappel en de koek- en speculaaskruiden toe, en mix het beslag totdat het egaal gekleurd is.
- Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm (rand ingevet met boter), en verspreid gelijkmatig. Klop het andere ei los en bestrijk de bovenkant van het beslag met een laagje ei. Schuif in de oven voor 30 minuten.
- Ondertussen mix je de mascarpone met de poedersuiker en 6 eetlepels sap van een sinaasappel. Voeg de overige sinaasappelrasp ook aan het mengsel toe en mix met elkaar totdat je een egale massa hebt.
- Laat de boterkoek afkoelen (eventueel in de koelkast) en verdeel het mascarponemengsel erover. Maak het taartje af met het strooisnoep, de kruidnoten en een beetje sinaasappelrasp.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.