Spaghetti Aglio e Olio

Soms is het simpelste gewoon het allerlekkerst. Dat bewijst onder andere deze spaghetti aglio e olio keer op keer. Met slechts een handvol ingrediënten zet je in een mum van tijd een klassieke Italiaanse pasta op tafel die zóveel smaak heeft dat je je afvraagt waarom je ooit nog moeilijk zou doen.

Ik leg je zo uit wat er precies allemaal in dit recept gaat, maar ik waarschuw je vast: de knoflooksmaak is intens. Beter eet je dit dus samen met je date of als je ’s avonds geen plannen meer hebt – haha.

Dit spaghetti recept komt oorspronkelijk uit Napels en is voor mij echt hèt voorbeeld van de Italiaanse keuken op z’n best: simpel, puur en altijd smaakvol. Geen room, geen kaas, geen poespas. Gewoon goede olijfolie, verse knoflook, een klein beetje pit en perfect gekookte pasta. Meer heb je echt niet nodig. Pinky promise.

Spaghetti aglio e olio recept

Wat is spaghetti aglio e olio?

De naam zegt het al: aglio betekent knoflook, olio betekent olie. En dat is precies wat je krijgt. Dit gerecht draait volledig om die twee basisingrediënten. Door de knoflook langzaam te laten garen in goede olijfolie ontstaat er een smaakvolle basis waar de spaghetti zich helemaal in kan wentelen.

Je voegt daar nog wat fijngehakte rode peper aan toe voor een beetje pit, en verse peterselie voor een groene, frisse touch. Dat is alles. Juist doordat je zo weinig ingrediënten gebruikt, draait alles om kwaliteit. Zorg dus voor echt goede olijfolie, bijvoorbeeld van Gkazas, en verse knoflook – dan kan het bijna niet misgaan.

Makkelijk & authentiek spaghetti aglio e olio recept

Een van de grootste pluspunten van deze spaghetti aglio e olio is hoe makkelijk het is om te maken. Je hebt maar één pan en één koekenpan nodig, en het hele gerecht staat binnen 20 minuten op tafel. Dat maakt het een perfecte optie voor drukke doordeweekse dagen, maar ook ideaal als je gasten over de vloer hebt en toch iets feestelijks wilt serveren zonder stress in de keuken.

En misschien nog wel belangrijker: het is een van de meest authentieke pastagerechten die je kunt maken. Geen roomsaus, geen kilo kaas (hoewel je die naderhand natuurlijk kunt toevoegen), geen toevoegingen die je in Italië nooit zou tegenkomen. Gewoon zoals het daar bedoeld is. En juist dat maakt dit gerecht zo top.

Zo maak je spaghetti aglio e olio

Kook de spaghetti in ruim gezouten water tot ‘ie net beetgaar is – al dente dus. Ondertussen verwarm je de olijfolie op laag vuur in een koekenpan. Voeg de in dunne plakjes gesneden knoflook toe en laat deze rustig garen. Niet bakken, niet bruinen, gewoon zacht laten worden. Zo trekt de knoflooksmaak goed in de olie.

Daarna voeg je de rode peper toe – fijngesneden en zonder zaadjes als je niet van té pittig houdt – en laat je dit heel even meebakken. Als de pasta gaar is, schep je deze met een beetje kookvocht rechtstreeks in de pan met olie. Door het zetmeel in het kookvocht bindt de olie zich net een beetje aan de spaghetti, waardoor het geheel mooi samenkomt.

Tot slot strooi je er een flinke hand verse peterselie overheen en kun je aan tafel. Een extra snuf zout en eventueel wat versgemalen zwarte peper maken het helemaal af.

Spaghettio aglio e olio

Wat serveer je bij spaghetti aglio e olio?

Hoewel spaghetti aglio e olio op zichzelf al een volwaardige maaltijd is, is het ook heerlijk te combineren met een bijgerecht. Denk aan een frisse salade met citroendressing of – nog lekkerder – gegrilde groenten uit de oven.

Wij vinden deze gegrilde courgette met Parmezaan en citroen een perfecte match. De lichte, frisse smaken vullen de olieachtige pasta mooi aan, zonder te overheersen. Een eenvoudige caprese salade kan uiteraard ook altijd. Zorg in ieder geval voor een luchtig bijgerecht met een frisse smaak.

Spaghetti aglio e olio is een gerecht dat gewoon altijd handig is om in je repertoire te hebben. Het is eenvoudig genoeg voor een snelle lunch, maar ook ‘chique’ genoeg om te serveren bij een uitgebreid Italiaans diner.

En omdat het recept zo basic is, kun je er alle kanten mee op. Voeg bijvoorbeeld wat garnalen toe voor een luxe variant. Of rasp er een beetje Parmezaanse kaas overheen. Niet helemaal volgens het boekje, maar wel héél lekker. En stiekem is een pastagerecht voor mij toch niet compleet zonder een beetje geraspte Parmezaan.

Kortom: eentje om te onthouden!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Aglio e olio recept
No ratings yet

Spaghetti Aglio e Olio

Eén van mijn favoriete Italiaanse pasta's is toch wel spaghetti Aglio e Olio. Spectaculair in zijn eenvoud. Meer dan goed veel knoflook, een goede olijfolie en een beetje pit heb je namelijk niet nodig.
Porties2 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Hoelang te bewaren direct opeten

Ingrediënten

  • 150 g spaghetti
  • 100 ml olijfolie
  • 4 teentjes knoflook – in dunne plakjes
  • 1 rode peper – fijngesneden
  • verse peterselie naar smaak – fijngehakt
  • snuf zout

Instructies

  • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Verhit de olie in een ruime pan en fruit hierin de knoflook en rode peper aan. Zorg ervoor dat de knoflook niet bruin kleurt.
  • Giet de spaghetti af en schep deze in de olie. Roer goed door en breng de spaghetti aglio e olio op smaak met een snuf zout.
  • Garneer met verse peterselie.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: aglio e olio, makkelijke maaltijd, pastarecept, spaghetti

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close