Spaanse Albondigas

Zodra je Spanje zegt, denk ik aan zon, sangria en tapas. Waaronder albondigas! Deze klassieke Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus zijn hartig, kruidig en ongelofelijk smaakvol. Perfect als onderdeel van een tapasavond, maar ook heerlijk als maaltijd met een stuk knapperig brood of wat rijst erbij.

De saus is rijk en licht pittig, de balletjes zijn zacht en sappig – en dat samen? Echt comfort food in Spaanse stijl. Je maakt ze eenvoudig zelf, zonder al te veel poespas. En eerlijk, zelfgemaakt zijn ze tien keer lekkerder dan uit welk tapasbakje dan ook.

Spaanse albondigas tapas

Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Spaanse gehaktballetjes zijn in de verste verte niet te vergelijken met Hollandse gehaktballen. Hoe lekker ik die trouwens ook vind!

Wat albondigas zo speciaal maakt, is de kruidige touch. Je gebruikt gewoon rundergehakt, maar het zijn de specerijen die deze balletjes die typische Spaanse smaak geven. Denk aan gerookt paprikapoeder, komijn en verse peterselie. Die zorgen voor die warme, mediterrane vibes. Met name het gerookte paprikapoeder is in dit gerecht echt een moetje. Gebruik je gewoon paprikapoeder, dan krijg je niet die licht rokerige smaak die albondigas zo lekker maakt.

Voor de saus bak je eerst knoflook en sjalot zachtjes aan. Voeg dan gezeefde tomaten toe, een laurierblaadje, wat suiker en een snuf peper en zout. Laat het geheel even pruttelen, en je keuken ruikt direct alsof je in een Spaans straatje naast een familierestaurantje staat (was het maar zo’n feest…). Simpel, maar zó lekker.

Je kunt de suiker in het onderstaande recept eventueel achterwege laten, maar het haalt de zure smaak van de tomaten iets naar beneden, dus ik zou dat ene theelepeltje lekker laten zitten.

Serveer je albondigas bij de borrel? Prik er cocktailprikkers in en zet ze warm op tafel in een schaal met saus. Serveer er dan wat brood bij om lekker in de tomatensaus te dippen. Meer zin in een stevige maaltijd? Combineer de balletjes met rijst, gebakken aardappeltjes of zelfs een romige aardappelpuree. Alles mag!

Variaties op gehaktballetjes in tomatensaus

Hoewel albondigas traditioneel met rundergehakt worden gemaakt, zijn er allerlei leuke variaties mogelijk. Je kunt het gehakt bijvoorbeeld vervangen door:

  • Lamsgehakt: voor een intensere smaak
  • Kipgehakt: iets lichter, maar nog steeds sappig
  • Half-om-half gehakt: net zo lekker maar nog net iets sappiger dankzij het varkensgehakt
  • Vegetarisch gehakt: voor een vega variant

Wil je de saus wat pittiger? Voeg dan een snufje chili toe of een paar druppels Tabasco. Liever wat meer diepgang? Laat een theelepel (rozen) harissa mee koken in de tomatensaus. Wordt de saus ook een tikkeltje pittiger van dus wees dan wel wat voorzichtiger met andere pittige ingrediënten.

Albondigas worden doorgaans geserveerd als tapas natuurlijk, in het klein dus. Maak er mini-balletjes van voor een borrelplank, of juist grotere exemplaren voor bij het avondeten. Lekker met wat zelfgemaakte aioli, geroosterd brood en een frisse salade erbij. Hola, vakantiegevoel en hopen op mooi weer in Nederland.

In andere landen zie je de gehaktballetjes in tomatensaus trouwens ook vaker terugkomen. Kijk maar naar de Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus bijvoorbeeld of Griekse Soutzoukakia. Allebei hetzelfde idee, maar qua smaak compleet verschillend.

Gehaktballetjes in tomatensaus

Albondigas van tevoren maken en bewaren

Het fijne aan gehaktballetjes in tomatensaus is dat je ze perfect kunt voorbereiden. Sterker nog: ze worden er zelfs lekkerder van als ze een nachtje in de koelkast staan. De smaken trekken dan goed in, waardoor de saus nog voller smaakt en de balletjes heerlijk mals blijven.

Je kunt het volledige gerecht tot 3 dagen van tevoren maken en luchtdicht bewaren in de koelkast. Even opwarmen in een pannetje en je hebt in no time een heerlijke maaltijd op tafel. Ook ideaal om te mealpreppen voor een drukke week.

Liever invriezen? Dat kan ook. Laat alles volledig afkoelen, verdeel in porties en vries in. In de vriezer blijven de albondigas zo’n 3 maanden goed. Ontdooien doe je het beste in de koelkast en daarna langzaam verwarmen in een pannetje of oven.

Tip: maak een dubbele portie en vries de helft in. Dan heb je altijd een portie comfort food achter de hand – zonder gedoe.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Albondigas
No ratings yet

Spaanse albondigas

We verkassen even naar een terrasje in de Spaanse zon. Sangria, tafel voor tapas waaronder deze albondigas. Heerlijke smaakvolle gehaktballetjes in tomatensaus. Gelukkig ook makkelijk zelf te maken thuis!
Porties4 personen (borrelhapje)
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes:

  • 500 g rundergehakt
  • 1 ei
  • 50 g paneermeel
  • 1 teentje knoflook – fijngehakt
  • 1 sjalot – gesnipperd
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 el verse peterselie – fijngehakt
  • peper en zout

Voor de tomatensaus

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 sjalot – gesnipperd
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 laurierblaadje
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • 1 tl kristalsuiker
  • peper en zout

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een kom en kneed het geheel tot kleine balletjes.
  • Bak de gehaktballetjes in een koekenpan rondom bruin en schep ze daarna uit de pan.
  • Fruit in het achtergebleven bakvet de knoflook en sjalot voor de tomatensaus aan.
  • Voeg gerookt paprikapoeder, het laurierblaadje, gezeefde tomaten en kristalsuiker toe. Roer goed door en breng het geheel aan de kook.
  • Leg de gehaktballetjes in de tomatensaus. Draai het vuur laag en laat de gehaktballetjes 20 minuten zachtjes pruttelen.
  • Breng op smaak met peper en zout en garneer de albondigas met verse peterselie.
Gang: borrelhapje
Keuken: Spaans
Trefwoord: albondigas, gehaktballetjes, gehaktballetjes in tomatensaus, tapas

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close