Snapshot Diary Stavanger #3

Op het moment dat jullie dit lezen ben ik alweer thuis en waarschijnlijk flink aan het uitbrakken. In de drie dagen dat we in Stavanger – Noorwegen waren heb ik welgeteld 15 uur slaap gehad en dagen gemaakt van 17 – 19 uur. Klagen zul je me absoluut niet horen doen, maar dat ik gisteravond toe was aan een (flink) paar uur slaap staat vast. Het is echter nog niet helemaal tijd om afscheid te nemen van het prachtige Noorwegen, de laatste Snapshot Diary, een verslag van dag drie lees je nu!

Op de een of andere manier ben ik geen goede slaper wanneer ik alleen op een hotelkamer vertoef. Hoewel ik gisteren tot half 8 kon blijven slapen, was ik om 06.00 uur al klaarwakker en dat terwijl ik gedurende de nacht al een paar keer wakker was geweest. Geluk bij een ongeluk gaf me dit dan wel de tijd om even wat rustiger op te starten, mijn Snapshot Diary van gisteren af te maken en even wat blogs te lezen die ik de afgelopen dagen aan me voorbij heb laten gaan.

foto 1Om 08.45 uur haalde de bus ons op voor de eerste stop van de dag. Na een rit van ongeveer een half uur kwamen we aan bij schapenboerderij Mosterøy. Zoals de naam al doet vermoeden leeft dit bedrijf van de schapenproductie. Pluspunt is dat bij deze boerderij alles van het schaap wordt gebruikt. Het vlees gaat naar restaurants in Stavanger of houden ze zelf wanneer de kwaliteit niet goed genoeg is voor verkoop, van de melk wordt kaas of ijs gemaakt en de vacht komt ten goede aan decoratieve kleden die men kan kopen in boerderijwinkel of bij andere retailers voor 1000 NOK (± € 120,00)

foto 2

foto 3Wat ik graag als enorm groot pluspunt wil aanwijzen is dat de schapen bij Mosterøy een heel goed leven hebben. 90% van de tijd staan ze buiten in de wei te grazen, de schapen worden alleen naar binnen gehaald wanneer ze moeten lammen of extra zorg nodig hebben. Daarnaast vangen de eigenaren schapen op die iets mankeren, denk hierbij aan O-benen maar ook aan ongemakken. De schapen die wij hebben gezien zagen er enorm goed uit en het is bijzonder fijn om te zien en weten waar een product vandaan komt. Dat deze mensen hun schapen (en enkele koeien) moet liefde verzorgen staat vast.

foto 4Na wat geknuffel met de oude (14 jaar en dus met pensioen!) border collie, de schapen worden hier nog echt bijeengebracht door honden, was het voor ons weer tijd om de bus in te stappen en de volgende stop te bezoeken: Hanasand Gård & Kjøkken

Hanasand Gård & Kjøkken is een tomatenboerderij met een oppervlakte van maar liefst 7.500m2 en een variëteit aan 22 soorten tomaten. Hierbij kun je denken aan de welbekende cherrytomaatjes, maar ook aan de grote vleestomaten en Coeur de boeuf. Naast het eigen gebruik van de producten worden de tomaten verkocht aan 35 verschillende restaurants in Stavanger en aan de grootste groothandel van Noorwegen: Bama-Gruppen AS.

foto 5Het tomatenseizoen start in december, in deze maand worden de zaden geplant, genoeg voor 170.000 tomatenplanten. Deze zaadjes groeien in drie maanden (december, januari en februari) uit tot planten en vervolgens wordt er van maart – september geoogst. Alleen de maand november staat voor de boer en zijn gezin dus niet in het teken van de tomaten. In deze tijd worden de kassen schoongemaakt en wordt alles geprepareert voor de start van het nieuwe seizoen.

Hanasand Gård & Kjøkken kent een restaurant en shop waar gerechten geproefd en producten gekocht kunnen worden die uitsluitend worden gemaakt met producten van de boerderij. Denk aan chilimarmelade (hier nam ik een potje van mee naar huis), gepekelde groene tomaatjes, tomatensiroop en frambozenjams. Het restaurant en de winkel zijn op werkdagen geopend van 10.00 – 15.00 uur.

foto 6Met witte doktersjassen en plastic operatie-handschoentjes mochten we zelf ook een kijkje nemen in een van de kassen. Meters aan tomatenplanten met daaraan groeiende cherrytomaatjes en een tropische temperatuur zijn kenmerkend voor de sfeer. Maar wat is het tof (en lekker!) om die trossen tomaatjes te zien. Heerlijk!

Na een vroege lunch met een verrukkelijke tomatensoep (met uiteraard eigen tomaten en chilipeper) vertrokken we per bus weer naar Stavanger waar we een paar uurtjes vrij kregen.

foto 7Samen met Maura, Simone, Suzanne (van CherryPicker) en Francesca struinde ik nog even het Gladmat festivalterrein over waar we vooral onder de indruk waren van het enthousiasme van de standhouders. Geen opdringerigheid maar pure passie voor het vak. De Noren genoten hier zelf ook met zienderogen van.

Na vele fotomomentjes streken we voor een korte pauze neer bij Sjokoladenpiken waar ik een frappucino dronk (JUM!).

foto 8Stavanger is een aparte stad waarin contrasten op een grappige manier zichtbaar zijn. Serene witte vissershuisjes tegenover schreeuwend rode, roze en gele appartementen. Perfect onderhouden restaurants naast huisjes waar de verf van de muren afbladdert Dat Stavanger één van de rijkste steden van Noorwegen is, is me wel duidelijk geworden deze dagen. Het leven in Stavanger is duur (een wijntje kost je meer dan 10 euro per glas) en de mensen gaan spik en span de deur uit. Ik hou er wel van, het is de ideale gelegenheid om mensen te kijken en je voor even onder te laten dompelen in een luxe leventje.

Om half vier werden we bij het hotel opgehaald om vervolgens naar het vliegveld te worden gebracht, op weg naar huis na een waanzinnige perstrip in Stavanger – Noorwegen.

Thanks @visitnorwayNL, #regionstavanger, mijn lieve foodie-collega’s en CherryPicker voor deze onwijs geslaagde dagen! En jullie natuurlijk heel erg bedankt voor het lezen, de leuke reacties en de vele comments op Instagram!

Check voor meer informatie over Stavanger en Noorwegen de websites van Visit Norway en Region Stavanger.

Join the Conversation

  1. Wat een heerlijke diary! Ik word er helemaal blij van :) Die zon, prachtige natuur, heerlijk eten, hoé fijn <3

  2. Mirjam says:

    Lijkt me een leuke en interessante trip.

  3. Bite food blog says:

    Mooi hoor! Geweldig hoe de schapen worden behandeld. Zoals het hoort!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close