Een salade Nicoise is misschien wel één van de bekendste Franse salades. Oorspronkelijk afkomstig uit de zonnige stad Nice, maar tegenwoordig kun je ‘m overal ter wereld wel krijgen. Het is een kleurrijke maaltijdsalade boordevol groenten, ei en vis, en daarmee perfect als zomerse lunch of lichte avondmaaltijd. Ja ik weet, we gaan richting de herfst, maar dit is een ideale salade om mee te nemen naar je werk, dus ik deel ‘m toch nog even met je.
En het is ook een beetje gek dat ik zo’n klassiek recept nog niet eerder op OMF heb gedeeld, vind je niet?
Salade Nicoise is eigenlijk niet eens zo heel bijzonder, maar toch vind ik het het geen standaard groene salade. Het is een goedgevulde schaal met verschillende losse ingrediënten die samen een maaltijd op zich vormen. Knapperige groenten, lekkere aardappeltjes, tonijn, ei en een frisse vinaigrette… En het mooie: je kunt er eindeloos mee variëren. Kijk naar de groenten die jij nog in huis hebt en verwerk dat in deze maaltijdsalade.
Maar ook met de vissoorten kun je prima variëren. Ik maakte nu de klassieke salade met tonijn, maar met gerookte zalm, makreel of forel lijkt het me ook heerlijk!

Salade Nicoise recept
De basis van salade Nicoise bestaat altijd uit aardappeltjes, vis (in mijn geval tonijn) en ei. Je kunt de salade maken met verse vis, maar wil je meer een budgetvariant hebben dan kun je prima uit de voeten met tonijn uit blik. Kies bij voorkeur dan wel voor tonijnstukken in olijfolie, die hebben veel meer smaak dan tonijn op water. En als je al relatief weinig ingrediënten nodig hebt voor een gerecht, is het wel belangrijk dat ze echt goed smaken.
Naast tonijn vind je in deze salade ook hardgekookte eieren, sla, olijven en een scala aan andere groenten. De variaties zijn eindeloos, maar het uitgangspunt is altijd hetzelfde: een frisse, kleurrijke schaal die je zowel als voorgerecht, lunch of hoofdgerecht kunt serveren.
Een tip voor het opmaken: leg de ingrediënten gegroepeerd op een grote schaal. Dus aardappeltjes bij elkaar, haricots vert naast elkaar etc. Zo wordt salade Nicoise meestal geserveerd en het ziet er een stuk feestelijker en gezelliger uit dan wanneer je de ingrediënten van tevoren al mengt. Dat mengen doe je dan maar zelf na het opscheppen ;-)



Salade Nicoise dressing
Wat de salade bij elkaar brengt, is de dressing. Geen romige dressing deze keer (die zie je vaak in salades bij mij voorbij komen), maar een simpele vinaigrette met een basis van olijfolie en witte wijnazijn. Voor mijn salade Nicoise gebruik ik een mengsel van olijfolie, witte wijnazijn, dijonmosterd en een klein snufje knoflookpoeder. Zorgt toch net effe voor iets meer smaak. Het pittige van de mosterd en het frisse van de azijn zorgen ervoor dat de salade een heerlijk smaak krijgt.
Kies wel voor extra vergine olijfolie voor de beste smaak hè!
Die vinaigrette is in een paar seconden gemaakt: even goed roeren en klaar. Een andere handige manier voor het maken van dressings is trouwens om alle ingrediënten bij elkaar in een potje te doen. Deksel erop, even goed schudden en schenken maar.

Salade Nicoise bewaren en meenemen
Een salade Nicoise leent zich ook perfect om mee te nemen naar je werk of voor een picknick. Bereid de groenten, aardappels en eieren van tevoren en bewaar ze in aparte bakjes. Of, als je geen zin hebt om alles apart te bewaren en mee te nemen, vind ik het ook goed als je het bord alvast opmaakt en deze afdekt met een vel plasticfolie. De vinaigrette schenk je pas vlak voor het serveren over de salade heen, zo blijft alles lekker vers.
Wil je de salade Nicoise een dag bewaren in de koelkast, dan kan dat prima. De aardappeltjes zullen wat droger worden en dus is het aan te raden om nog een beetje extra vinaigrette te maken waarmee je de salade weer op kunt krikken.
Dankzij de stevige ingrediënten is deze salade trouwens ook ideaal om in een grote schaal te serveren tijdens een barbecue of etentje. Zet hem midden op tafel en laat iedereen zelf opscheppen.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Salade Niçoise
Ingrediënten
- 250 g krieltjes of vastkokende aardappelen
- 150 g haricot verts
- 160 g tonijn – uit blik
- 1 kropje baby romaine
- 1 rode paprika – in reepjes
- 50 g knoflookolijven
- 1 rode ui – in dunne ringen
- 2 eieren – gekookt
Vinaigrette
- 2 el extra vergine olijfolie
- 2 el witte wijnazijn
- 1 tl dijonmosterd
- 1/2 tl knoflookpoeder
- peper en zout
Instructies
- Kook de aardappeltjes in 15-20 minuten gaar, afhankelijk van hoe groot de aardappels zijn. Giet af en laat ze droogstomen.
- Kook de haricot verts in 5 minuten gaar en giet ook deze af.
- Verdeel de gekookte aardappelen en haricot verts, samen met de tonijn, blaadjes romaine, paprika en knoflookolijven over een schaal.
- Garneer met gehalveerde gekookte eieren en de rode uienringen.
- Roer alle ingrediënten voor de vinaigrette door elkaar en sprenkel deze over de salade.