Afgelopen maand heb ik jullie geïnspireerd met blije boonrecepten, recepten om jullie te motiveren (en dus inspireren) om wat vaker bonen op tafel te zetten. Bonen zijn lekker, veelzijdig en goed voor onze planeet dus het is alleen maar goed om wat vaker bonen te eten. De allereerste keer maakte ik heerlijke shakshuka met witte bonen en worstjes en de tweede keer ging ik op jullie verzoek aan de slag met kapucijners en maakte ik pita’s met kipshoarma en kapucijnerhummus. Toen ik de afgelopen keer vroeg met welke bonen ik als laatste zou moeten koken werden edamame’s heel vaak genoemd. Edamame’s kenden we in eerste instantie alleen als die zachte Japanse sojaboontjes die je vaak bij de sushi kreeg, maar vandaag de dag zijn ze steeds populairder aan het worden en zien we ze steeds vaker terug. Het leek mij in ieder geval leuk om iets heel anders dan wellicht verwacht met edamame’s te maken en ik ging aan de slag met een recept voor sajoerboontjes! Maar dan met een twist dus. In plaats van de bekende sperziebonen gebruik ik voor dit recept een mixje van edamame’s en kikkererwten en ik kan je vertellen: dat is súper lekker. Zeker de moeite waard om een keer te proberen in ieder geval!
Mijn samenwerking met Blije Boon is voor dit jaar voorbij maar mocht je graag nog meer inspiratie willen voor het koken met bonen, in het Bonenboekje dat je hier kunt downloaden vind je nog veel meer fijne recepten.
Ps. Met mijn ouders heb ik twee jaar een Indonesisch kerstdiner op tafel getoverd. We maakten zelf Rendang, sambal-eitjes en nog veel meer lekkers. Deze Sajoerboontjes met een twist passen natuurlijk ook prima op zo’n Indonesische kersttafel!
Klik hier als je de video niet kunt zien
In samenwerking met Blije Boon
Sajoerboontjes met een twist
Ingrediënten
- 2 sjalotjes gesnipperd
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 el sambal oelek
- 1 tl laos
- 1 tl gemberpoeder
- 1 el palmsuiker
- 200 gr kikkererwten
- 200 gr edamame’s
- 1 groentebouillonblokje
- 200 ml water
- 50 gr santen
Instructies
- Verhit een klein beetje olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de sjalot en knoflook aan tot het goed begint te geuren.
- Voeg vervolgens de sambal, laos, gember en palmsuiker toe en bak dit twee minuutjes mee.
- Doe dan de kikkererwten en edamame's in de pan en schep alles even goed om. Zorg ervoor dat ieder boontje voorzien is van een laagje boemboe.
- Verkruimel het groentebouillonblokje boven de pan en voeg het water toe. Verkruimel ook de santen boven het gerecht en roer door tot de santen is gesmolten.
- Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat de sajoerboontjes 15 minuten zachtjes pruttelen.
Dit is zoooo lekker! Heb het de afgelopen 2 weken al 3x gemaakt :-) bedankt voor je recept!