Review: Olivia Andrews – Slow Cooked

Een paar weken geleden plaatste ik een foto op Facebook waarop ik het boek Slow Cooked van Olivia Andrews liet zien. Ik had deze net binnengekregen en vroeg me af of jullie hier graag een review van wilden zien. Niet iedereen is in het bezit van een slowcooker (snap ik niet, haha) dus ik kan me voorstellen dat niet iedereen op een review van dit boek zit te wachten. Uiteindelijk werd er massaal gereageerd en werd er unaniem door jullie besloten dat er een review van dit boek moest komen, so here it is. 

Laat ik beginnen met het feit dat dit boek niet alleen voor slowcooker-eigenaren is bedoeld. Voor ieder recept dat gedeeld wordt in het boek wordt er namelijk ook een alternatief aangeboden. Het slowcooker-recept staat er, maar er staat ook altijd een recept voor op het fornuis of in de oven. Zo kan alsnog iedereen lol hebben aan dit kookboek.

Laten we eerst even gaan kijken naar de positieve punten van dit boek. Het boek is lekker dik en bevat 100 gerechten. Een flinke hoeveelheid dus! Na een relatief korte inleiding wordt direct afgetrapt met de recepten. Deze zijn verdeeld over 8 hoofdstukken die elk thematisch zijn ingedeeld. Zo is er een hoofdstuk voor soepen maar ook voor stoof- en ovenschotels en currygerechten. Er zijn een aantal gouwe ouwe recepten in het boek terug te vinden die mensen met een slowcooker vast al herkennen. Denk bijvoorbeeld aan de altijd lekkere pulled pork en plakkerige spareribs. Toch staan er ook een aantal zeer verrassende gerechten in waar ik erg nieuwsgierig naar ben. Zo heb ik nog nooit desserts of zoetigheden bereid in de slowcooker en ben ik best benieuwd naar de brownies die in het boek staan.

Ook variëren de recepten in Slow Cooked ontzettend, er zit voor iedereen wel iets tussen. Uiteraard voldoende vlees- en stoofgerechten maar in het hoofdstuk voor vegetariërs staan ook fijne recepten.

Een ander groot positief punt vind ik dat ieder recept is voorzien van een fullpage foto van het gerecht. De gerechten zijn in ieder geval zeer smakelijk op de foto gezet.

Maar helaas zijn er ook een aantal punten die ik toch echt minder geslaagd vind aan dit boek. Ik zet ze even voor je op een rij:

1. Door alternatieven te geven voor op het fornuis of voor in de oven verdwijnt het hele idee van slow cooking naar mijn idee. De gerechten die er in de slowcooker 8 – 9 uur over doen worden op het fornuis of in de oven soms in maximaal 30 minuten bereid. Persoonlijk vind ik dit geen slow cooking. Het doet afbreuk aan de insteek van het boek.

2. Ik heb het idee dat er niet altijd even goed is nagedacht over de plaatsing van recepten. Zo kom ik in het vleeshoofdstuk ineens een recept tegen met alleen maar inktvis, kom ik soep-recepten niet alleen tegen in het speciale soephoofdstuk maar eigenlijk door het hele boek en zijn er naast alle recepten in het vegetarische hoofdstuk ook nog genoeg andere vegetarische gerechten te vinden in de andere hoofdstukken.

3. Het hoofstuk In het weekend bevat gerechten die passen bij alle andere recepten die in het boek staan. Ze zijn niet speciaal, het is niet echt comfortfood. Het hoofdstuk komt op mij dus een beetje over alsof ze voor deze verzameling recepten gewoon geen naam konden verzinnen.

4. Er worden in sommige recepten ingrediënten gebruikt waarvoor je echt een bezoekje aan de toko of speciaalzaak moet brengen. Denk aan puy-linzen, Aziatische sjalotten, geitenvlees of miso-pasta. Ingrediënten die hier in Nederland niet zo makkelijk te verkrijgen zijn.

5. Gebruik je gezonde verstand wanneer je met één van de recepten uit dit boek aan de slag gaat. Zo maakte ik de Siciliaanse Rosbief met Caponata en ik heb het recept echt flink moeten aanpassen. Olivia Andrews adviseert een stuk rosbief van 1 kg NEGEN UUR te garen in de slowcooker, maar neem van mij aan dat de rosbief dan is veranderd in een taaie homp vlees. Rosbief moet rosé zijn van binnen en een kerntemperatuur hebben van maximaal 50°C. In de slowcooker kun je dit een uur a anderhalf bewerkstelligen. Da’s nogal een verschil met de geadviseerde negen uur.

Kortom: ik ben een beetje matig enthousiast over dit boek. Ik vind het tof dat dit boek zich richt op recepten voor in de slowcooker maar op de een of andere manier vind ik de recepten niet toegankelijk genoeg. De ingrediëntenlijsten zijn af en toe best lang en ingewikkeld en ik twijfel of de recepten in de smaak zullen vallen bij de gemiddelde Nederlander. Als je echt een experimentele koker bent (met behulp van de slowcooker) dan kan dit boek best een aanrader zijn maar ik zal er zelf niet heel veel uit koken waarschijnlijk.

Mocht je toch nieuwsgierig zijn, Slow Cooked van Olivia Andrews is onder andere bij Bol.com te koop voor € 22,50.

Natuurlijk geef ik je wel een kijkje in het boek zodat je een betere indruk krijgt van de inhoud en kunt beslissen of Slow Cooked wel iets voor jou is.

Slow Cooked

Slow Cooked

Slow Cooked

Slow Cooked

Slow Cooked

Slow Cooked

Slow Cooked

Join the Conversation

 1. Marlotte says:

  Hmm, wat een tegenvaller. Het idee vind ik leuk, maar de nadelen zijn toch wel echt héle erge nadelen, wat mij betreft. Jammer!

 2. Margot says:

  De foto’s zien er goed uit, maar verder lijkt het me geen goed boek als ik dit zo lees. Jammer!

 3. Ik heb het boek al in huis, heb het snel doorgebladerd maar nog steeds geen tijd gehad om het goed door te nemen. Ik had misschien eerst jouw review af moeten wachten voor ik het kocht :) Jij bent meer expert op gebied van slowcooken en koken dan ik en ik geloof dat de nadelen die je noemt dan ook nadelen zijn.

  Ik ga het nog eens rustig bekijken hoeveel recepten ik eventueel er uit zou maken en anders zet ik het weer te koop :)

  Dank voor je review.

 4. simone says:

  Wat een fijne review geef je van dit kookboek. Zo weet ik in ieder geval dat ik dit boek in de boekhandel kan laten liggen :)

  Maar je bent zo fan van de slow cook, is het misschien een idee dat je zelf aan de slag gaat om een boek te maken over de slow cooker? Ik zou al meteen een optie op dat boek nemen ;) Volgens mij is je eerste boek met heel veel enthousiasme ontvangen. In mijn gezin zeker en in het weekeinde komt hier geregeld een recept uit jouw boek op tafel.

  1. Sabine Author says:

   Haha, ‘Het Grote OhMyFoodness Slowcooker boek’. Wie weet ooit ;)

   1. Oh yes please!

 5. Cheese and Chinese says:

  Ah het klinkt echt als een leuk boek maar jammer dat ‘ie toch een beetje tegenvalt! Wij hebben net ook een slowcooker en hebben er al erg veel plezier van gehad!

 6. Felicia says:

  Het boek ziet er prachtig uit, maar als ik jouw review lees laat ik ‘m lekker liggen. Heel fijn geschreven review dit!
  Wat Simone zegt vind ik wel een top idee: breng zelf een slowcooker kookboek uit! :D Ik zou ’t kopen hoor!

 7. Astrid says:

  Duidelijk! Was erg benieuwd naar jouw review. Overweeg een slow cooker (‘must have’, volgend jou ;-)) maar dan ben ik er nog niet… Need recepies!! Dus duik maar in jouw pen! Kan ik eindelijk een slow cooker kopen! ;-)

  1. Sabine Author says:

   Die slowcooker moet er sowieso komen hoor, haha!

 8. Laura - Dagelijkse hap says:

  Hele fijne review! Een kookboek moet je aanspreken vind ik, jammer dat deze tegenvalt.

 9. Roxanne says:

  Ik heb van mijn kerstpakket een slowcooker uitgezocht, yes! Maar, hij staat nog ongebruikt in de doos, oeps! Shame on me ;)
  Dit boek ga ik in ieder geval niet kopen om mee aan de slag te gaan….

 10. Ik heb vorige week voor mijn verjaardag een slowcooker gehad. Na het lezen van de recensie van Franceskakookt heb ik het boek gekocht. Heb hem helemaal door gebladerd, maar nog niet er uit gekookt. Door jouw recensie ga ik wel een beetje anders naar het boek kijken, maar dat mag de pret niet drukken. Er staan heerlijke recepten in! Ik ga wel goed op letten over bijv. de garingstijden wat jij beschrijft.
  Ik heb ook jouw boek gekocht, daar ben ik errug blij mee! Ik ga vanavond de NY pizza maken. Oh, enne.. Ik zeg JA! tegen een Ohmyfoodness slowcookboek! Ik ben de eerste die hem besteld bij deze.

  1. Het was trouwens geen review, ik had het geloof ik op instagram gezien.

  2. Sabine Author says:

   Haha, een review blijft een mening natuurlijk he. Er staan ook echt wel lekkere recepten in het boek. En wat leuk dat je mijn boek hebt gekocht, thanks! :D Hopelijk valt de pizza in de smaak.

   1. De pizza was heer-lijk, m’n vriend heeft bij iedere hap gezegd hoe lekker hij hem vond, haha. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close