Review: Jamie in 15 minuten

Dat ik dol ben op Jamie Oliver mag duidelijk zijn. Ik ben gek op zijn kookkunsten, maar ook zeker op zijn manier van ondernemen.  Nieuwe initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond en dat vind ik knap voor een man die het zo druk heeft. Jamie in 15 minuten is een van zijn meest recente initiatieven en naast het tv-programma op 24Kitchen, weten jullie ook vast dat er een bijbehorend boek is. Ik heb het boek al even in huis en onlangs kreeg ik de vraag of ik er een review over wilde schrijven. Maar natuurlijk, bij deze!

Jamie in 15 minuten

Jamie in 15 minuten

Laat ik vooropstellen dat ik met deze review niet wil bewijzen of de gerechten ook daadwerkelijk in 15 minuten te bereiden zijn. Deze test is inmiddels alweer zo ver uitgekauwd en eigenlijk is het wel duidelijk dat vrijwel niemand Jamie hierin kan evenaren. Hoeft ook niet wat mij betreft, koken hoeft van mij namelijk helemaal niet op turbo snelheid te gaan.

Ik moet bekennen dat dit het eerste kookboek van Jamie Oliver is dat ik in mijn bezit heb. Ik heb geen flauw idee waarom dit zo is en ik snap dan ook echt niet waarom mijn Jamie collectie zich niet al tot het huis van mijn ouders heeft uitgebreid, maar a fijn.. Beter één exemplaar dan geen.

Jamie in 15 minuten dus. Zo op het eerste gezicht een lekker dik kookboek met een vrolijke voorkant die nog niet zoveel verraad over de recepten die in het boek staan.

Jamie in 15 minuten

Jamie in 15 minuten

De inhoudsopgave bevestigd mijn vermoeden dat het kookboek bomvol staat met recepten. Het is dan ook maar goed dat het boek is opgedeeld in begrijpelijke hoofdstukken wat het zoeken naar een recept makkelijk maakt. Overigens heeft het kookboek ook een lintje dat je tussen de pagina’s kunt leggen, zodat je snel naar het recept kunt ‘navigeren’.

Het eerste dat me al opvalt aan Jamie in 15 minuten is dat er een keer aandacht wordt besteed aan het ontbijt, hoezee! Naast recepten bevat het boek nog diverse andere hoofdstukken die er met name op gericht zijn hoe je in de ‘15 minutes mindset’ kunt komen. Leuk, maar aangezien het een amateurkok never nooit lukt om in vijftien minuten een volwaardig gerecht op tafel te zetten, wat mij betreft onnodig.

Jamie in 15 minuten

Mocht jij nu wel de uitdaging willen aangaan om de gerechten uit het boek in 15 minuten op tafel te zetten, dan geeft Jamie je in ieder geval al een voorzet betreffende de materialen die je in huis zou moeten hebben. Uiteraard zijn de waterkoker en de keukenmachine die veelvuldig in het tv-programma voorbij komen onmisbaar, maar ook een staafmixer en een blender zijn essentieel. Niet zo ambitieus om alles in vijftien minuten te doen? Neem dan gewoon rustig de tijd en snijd alles op je gemakje, kan ook ontspannend werken!

Jamie in 15 minuten

Jamie in 15 minuten

Het hart van het boek doet mij compleet gelukkig worden. Ieder recept omvat twee bladzijden waarbij op de linkerpagina het recept en de ingrediëntenlijst worden toegelicht en de rechterpagina een prachtige en smakelijke foto van het gerecht bevat. Ieder kookboek zou wat mij betreft van ieder gerecht een foto moeten publiceren en gelukkig is dit in Jamie in 15 minuten het geval.  Ik ben een visueel ingesteld persoon en van mooie foodfoto’s krijg ik direct zin in het koken en het eten van het gerecht. Zo werkt dat bij mij nu eenmaal en daarom is dit kookboek ideaal om voor het avondeten door te bladeren.

Jamie in 15 minuten

Jamie in 15 minuten

De recepten zijn allemaal opvallend gevarieerd al zijn ze wel op dezelfde manier ‘opgebouwd’. Zo bevat bijna ieder recept een salade die veelal bestaat uit enkel groenvoer. Weinig spannend als je het mij vraagt en dat vind ik jammer. Gelukkig maken de hoofdgerechten alles meer dan goed en daagt het boek je (in ieder geval mij) uit tot het combineren van diverse gerechten. Een soepje in combinatie met een vleesgerecht bijvoorbeeld. Of een sandwich in combinatie met een smoothie. Lekker!

Een groot pluspunt aan dit kookboek vind ik dat alle recepten erg gezonde ingrediënten bevatten. Zo is Jamie in 15 minuten ook erg geschikt voor mensen die op de lijn aan het letten zijn of die gewoon iets bewuster met hun eten om willen gaan.

Uiteraard komen de oude vertrouwde limoenen en citroenen die aan Jamie zijn hand vastgeroest zijn ook veelvuldig voorbij en mede hierdoor kun je de recepten dan ook echt aan Jamie ontlenen. Jamie in 15 minuten ademt Jamie en dat maakt het in ieder geval voor mij lekker herkenbaar en vertrouwd.

Jamie in 15 minuten

Jamie in 15 minuten

Kortom: Jamie in 15 minuten is absoluut een aanrader wanneer je op zoek bent naar vrij simpel te bereiden gerechten die lekker gezond zijn. Voor de snelheid hoef je het niet te doen, een gemiddeld recept kost je net zo lang als je normaal in de keuken staat maar goed, mijn keukenuitrusting is dan ook niet van alle gemakken voorzien.

De hoeveelheid salades had van mij iets beperkter mogen zijn, maar gezond eten doet nu eenmaal snel denken aan salades. Gelukkig kun je in tal van andere recepten je ei ook nog wel kwijt en levert dit zo af en toe verrassende combinaties op. Ik blader dit boek in ieder geval regelmatig door bij het maken van een eetplanning.

Foodie en Jamie fan? Het boek is onder andere op Bol.com voor € 29,95 verkrijgbaar.

Join the Conversation

 1. Marije says:

  Ik heb twee kookboeken van Jamie. Sommige gerechten vind ik ronduit vies, maar de meeste zijn heerlijk. En idd: om de tijd moet je het niet doen, je moet gewoon lekker gaan koken en je niks aantrekken van de tijd die het kost :-) Dit boekt lijkt mij wel een leuke aanvulling op mijn collectie kookboeken.

 2. Tessa says:

  “Uiteraard komen de oude vertrouwde limoenen en citroenen die aan Jamie zijn hand vastgeroest zijn ook veelvuldig voorbij” – hier moest ik echt om lachen, je hebt zo’n gelijk! Valt mij ook altijd op aan Jamie. Het kookboek ziet er verder goed uit!

 3. Simone says:

  Ben benieuwd, vooral ook naar de ontbijtrecepten!

 4. Petra says:

  Sinds mijn moeder dit kookboek thuis heeft is ze zo happy! Haha, het is ongelofelijk maar Jamie weet zulke goede pure smaken tevoorschijn te toveren met zijn simpele, snelle gerechten. Omdat mn moeder al 20 jaar thuis elke avond kookt (en ze kan goed koken) is ze de laatste tijd wel eens inspiratieloos en heeft ze er ook geen zin meer om uuuren in de keuken te vertoeven. Voor haar is dit dus een geweldige uitkomst, even erin bladeren en je hebt weer 100 creabea ideeen. We hebben al heel wat gecombineerd (bijv de ene vis met de dressing of bijgerechten van de andere vis) en uitgeprobeerd en elke keer zijn we verbaasd hoe goede smaakcombi’s uit zijn oh zo simpele gerechten komen. Het is gewoon het gebruik van pure kruiden/smaken wat zijn koken zo lekker maakt.
  Ja, ik zou dit boek echt aan iedereen aanraden!

 5. Bianca says:

  Ik heb hem ook! Nog niets uit gemaakt, maar wordt al gelukkig als ik er doorheen blader! :-)

 6. Sandra says:

  Ik heb dit boek vanmiddag besteld, ook voor mij is het mijn eerste JO kookboek. Ik heb een kookboek van Nigella Lawson maar daar staan zo weinig plaatjes in en aangezien ik qua koken erg visueel ben ingesteld (what you see is what you cook right?), heb ik tot nu toe nog maar 3 recepten uit het boek van NL gemaakt.

 7. Remy | BakingBeautyNL says:

  Deze heb ik nu dus op mijn wishlist !!!

 8. Arnold Dullaart says:

  Ik (man) ben al meer dan een jaar in het bezit van 15 min. Ik vind het een geweldig boek. 95% smaakt super en ziet er geweldig uit.
  Om niet gestrest te raken verdeel ik de recepten in “eerst te doen” (sausen, salades) en dan meestal het bak en gril deel. We zetten het ook vaak gasten voor.
  arnold

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close