Red velvet cake, wat is het?

Red Velvet cake is bij iedereen inmiddels wel bekend. Zeker rondom Valentijnsdag zie je recepten voor deze cake als paddenstoelen uit de grond schieten en wij plaatsten zelf ook al een recept voor een prachtige red velvet taart. Maar wat is Red Velvet cake nu precies en waar komt het vandaan? OhMyFoodness legt het je uit.

Het recept
Red Velvet cake verschilt eigenlijk helemaal niet zoveel van een normale cake. Het heeft dezelfde textuur en veelal ook dezelfde smaak, het enige wat een Red Velvet cake zo anders maakt is natuurlijk de rode kleur. Deze rode kleur wordt eigenlijk altijd verkregen door middel van kleurstof, maar ook met natuurlijke kleurstoffen (bijvoorbeeld bietjes) kan de rode kleur worden nagebootst. Eén van de andere ingrediënten die altijd in een goede Red Velvet cake hoort te zitten is cacao. Een Red Velvet cake zonder cacao is geen ‘echt’ exemplaar. Je kunt dus niet zomaar iedere rode cake de naam Red Velvet meegeven, al wordt dat tegenwoordig al snel gedaan. Bij Red Velvet cake wordt traditioneel gezien gebruik gemaakt van een cream cheese frosting.

Herkomst
De echte herkomst van Red Velvet cake is niet helemaal bekend, maar in een Amerikaans kookboek uit 1972 werd er al wel eens eerder overgesproken. Toen bleek namelijk dat wanneer er bijvoorbeeld karnemelk of azijn bij cacao werd gevoegd, er een roodachtige kleur ontstond. Red Velvet was echter al veel eerder bekend. In de jaren 60 stond het onderwerp namelijk in de schijnwerpers toen een klant bij New York’s Waldorf-Astoria het recept voor Red Velvet cake voor een enorm hoge prijs werd verkocht. Maar dit is dan ook de enige informatie die over dit verhaal wordt gegeven en het schijnt dat door de jaren heen het verhaal nogal eens is aangepast.

Helemaal weten doen we het dus niet en het blijft gissen naar de herkomst van Red Velvet cake. In ieder geval is de knalrode cake wél erg makkelijk te verwerken in recepten. Sterker nog, de term Red Velvet wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt bij roodgekleurde gerechten. In ieder geval hebben we een paar leuke recepten voor je uitgezocht die wellicht niet allemaal de naam Red Velvet mogen dragen, maar er wel erg leuk uitzien.

red velvet pannenkoeken

Red Velvet pannenkoekjes

red velvet donutsRed Velvet donuts

red velvet poke cakeRed Velvet Poke cake

red velvet cheesecake browniesRed Velvet cheesecake brownies

red velvet whoopiesRed Velvet whoopies

Bron informatie: Wisegeek

Join the Conversation

 1. Suzanne says:

  Het is zo leuk, je kunt er zelfs blauwe cake van maken als je wilt! haha

 2. Hester says:

  Ik snapte het al niet helemaal, maar eigenllijk is het dus ook niet eens zo heel bijzonder, haha. Wel lekker!

 3. TheColourofStyle says:

  Ziet er wel mooi uit, jammer dat de smaak niet heel anders is dan de “normale” versie!

 4. Naomi says:

  Ik vind red velvet cake in restaurants altijd superlekker, maar ik heb het nu drie keer zelf geprobeerd en hij is dan wel lekker alleen hij wordt niet rood?

 5. Kristel says:

  Een velvet cake betekend dat deze altijd net Buttermilk gemaakt dient te worden wat de structuur aan de red velvet geeft. En het zuur in de karnemelk zorgt ervoor dat de chocolade cake een rode cake krijgt vandaar de naam red velvet, maar je kan ook een gewone velvet cake maken. Er hoort naast cacao dus altijd karnemelk in te zitten en geen kleurstoffen, helaas is het zo gehypt dat het stijf staat van de kleurstof en de smaak verloren gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close