Deze Italiaanse rucola stamppot is mijn zomerse versie van een stamppot. Een lekker recept bij warm weer, vol met Italiaanse kruiden! Het idee voor deze rucola stamppot ontstond uit een verlangen naar een zomerse stamppot. Eentje die je ook met warm weer goed kunt eten. Het land dat mij altijd aan de zomer doet denken, is Italië. Dus het werd een Italiaanse stamppot!
Typisch Nederlands eten?
Laatst had ik het met vrienden over typische Nederlandse gerechten en dat zijn er eigenlijk bar weinig. Het enige wat Nederlands eten echt wel typeert zijn stamppotten. En die eten we voornamelijk in de winter met koud weer. Een bord warme stamppot voor mijn neus tijdens een koude dag geeft mij het ultieme wintergevoel.
Stamppot omtoveren tot een Italiaanse rucola stamppot
Als we de rookworst in de stamppot zouden laten, dan blijft het voor mijn gevoel ’te Nederlands’. Dus die moest ik als eerste vervangen! En dat heb ik gedaan met een salami. Doordat je de salami in de pan bakt met de Italiaanse kruiden wordt de worst lekker knapperig. Een jus vond ik niet echt passen bij een zomerse stamppot dus die heb ik ook weggelaten. Om de stamppot zomers te maken heb ik er nog zongedroogde tomaatjes en frisse rucola bij gedaan. Zongedroogde tomaatjes geven de stamppot direct veel smaak. Een flinke klont boter om de boel wat smeuïger te maken. Top het af met een beetje geraspte kaas. En als laatste voeg je de rucola toe. Als je dit te vroeg doet dan wordt de rucola slap. En dat is naar mijn mening echt veel minder lekker! De rucola geeft het gerecht een pittige bite.
Veel gezondheidsvoordelen van rucola!
Rucola voeg ik toe, omdat ik het een lekkere toevoeging vind. Maar wist je dat het ook een gezonde keuze is? Rucola bevalt namelijk een hoge concentratie aan vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten. Het vult behoorlijk goed, maar bevat toch weinig calorieën! Bovendien is het goed voor je hart en maakt het je botten sterker! Lees er meer over in dit artikel.
Deze rucola stamppot is een must-try!
Als je op zoek bent naar een verrassende draai aan de traditionele stamppot, dan is de Italiaanse rucola stamppot met salami een absolute must-try. Het resultaat is perfect voor een doordeweekse maaltijd of een gezellig diner met vrienden en familie.
Ik ben er fan van geworden en ga dit vaker op mijn weekmenu zetten geloof ik. Heerlijk! Heb je zin in meer Italiaanse recepten? Ik vind het heerlijk eten, dus er staan genoeg recepten online.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Italiaanse Rucola Stamppot met Salami
Ingrediënten
- 1 kg roodschillige aardappelen schoongeboend
- 1 salami in blokjes
- 3 tl Italiaanse kruiden bestaat uit: peterselie, oregano en basilicum
- 1 flinke klont roomboter
- 1 pot zongedroogde tomaatjes julienne
- 75 gram geraspte oude kaas + een beetje extra voor garnering
- 100 gram rucola
Instructies
- Kook de aardappelen gaar en bak ondertussen de blokjes salami met de Italiaanse kruiden in een koekenpan een beetje krokant.
- Giet de aardappelen af en voeg de roomboter, salami, zongedroogde tomaatjes en 75 gram geraspte kaas toe. Stamp goed door elkaar.
- Voeg op het laatst de rucola to (zodat deze niet slap wordt) en stamp nog even kort. Serveer met een beetje extra geraspte kaas erover.
Al meerdere keren dit recept op tafel gezet, wat een lekker en makkelijk recept!