Eén van mijn favoriete televisieprogramma’s is toch wel Masterchef Australia. En dan specifiek de Australische versie, want die van ons eigen kikkerlandje komt een beetje nep over en de Amerikaanse variant is het gewoon net niet. Een paar weken geleden was er de zogenaamde “pressure test’ waarbij de kandidaten die het slechts gepresteerd hebben moeten koken om in de race te blijven. Bij deze pressure test moesten de kandidaten zelf hamburgers maken én patat. Nu kriebelt het bij mij al langere tijd om zelf patat te maken dus dit was de uitgelezen kans om een lekker recept te ontdekken. Een paar weekjes terug probeerde ik het voor het eerst en het was zo ontzettend lekker dat ik het recept toch graag even met jullie wilde delen.
Zelf patat maken
Benodigdheden
- frituurpan
Ingrediënten
- 4-5 grote langwerpige aardappelen - vastkokend
- zout en patatkruiden
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd ze één meer in de lengte doormidden.
- Kook de aardappelen met een snufje zout in het water totdat ze bijna gaar zijn. Een beetje hard mag best.
- Laat de aardappels een beetje afkoelen en snijd ze daarna in lange repen of in welke vorm je de patatjes ook wilt hebben. Naar wens kun je de patat nu al kruiden, dit kun je ook pas na het frituren doen.
- Verwarm de frituurpan op 160 graden. Leg de patat voorzichtig in het maandje en frituur de patat ongeveer 2 à 3 minuten. Laat de patat vervolgens uitlekken op een stukje keukenrol.
- Verhit de frituur tot 180 graden en frituur de patat nogmaals tot ze bruin en knapperig zijn. Dit duurt ongeveer 7 minuten.
- Schud de patat goed uit om een teveel aan vet te verwijderen en bestrooi ze met zout of patatkruiden.
Ik kook ze nooit van te voren en ze zijn altijd prima. :O Tegenwoordig is het lekker makkelijk nu ik een ActiFry heb. :D Ik heb mijn frituurpan naar de berging verbannen. Hij was zo smerig en plakkerig iedere keer en met 3 katten bleven alle door de lucht vliegende haren er nog eens aan plakken. Ben de laatste keer 2 uur bezig geweest met schoonmaken, lijk wel gek. :P
Oooh dat schoonmaken van de frituurpan is inderdaad zo’n horror klus…
Maar werkt een ActiFry een beetje? Ik weet toevallig dat mijn moeder er nieuwsgierig naar is.
sinds een paar maanden maken we onze patat ook zelf en ik vindt het veel lekkerder. Goeie uitleg trouwens
Bij ons mislukte het, maar wij kookte de aardappels ook niet voor.. Dat kwam ik ook niet tegen op internet, misschien dit maar eens proberen!
Ah, daar zou het wel aan kunnen liggen. In de frituur hoeven ze hierdoor namelijk niet meer te garen :)
Net zelf geprobeerd het was een zeer geslaagd recept.
Kruiden zou ik ook pas na het frituren toevoegen, want anders verbranden ze en dan wordt de smaak heel bitter. Verder zien ze er goed uit op jouw foto’s!
niks voor bakken maar je moet wel wachten bij de voorbak tot de frieten zingen. dan eruit halen en volledig laten afkoelen. daarna afbakken tot ze goudbruin zijn
en het voorkoken nooit moeten doen. werkt zo ook wel.
wat de actifty betreft dat werkt ze zijn krokant en lekker maar niet hetzelfde. je zal dus aan de smaak een beetje moeten wennen
Besef dat in een sterren restaurant de frieten in 2 verschillende vetten worden gebakken in smout (1ste bak)en in olie (2de bak) dat geeft de smaak die iedereen zo graag heeft maar 2 friteuses voor thuis willen de meesten niet