Al een paar weken ben ik bezig met het plannen van het kerstmenu. Onze Kerst is eigenlijk vrij traditioneel. Ieder jaar vier ik Eerste Kerstdag met mijn schoonfamilie en Tweede Kerstdag met mijn ouders. Op beide dagen is het diner het belangrijkste element. Dit jaar wordt het een drie-gangen diner op de eerste dag waarbij wij (Tim en ik) het toetje verzorgen, op de tweede dag hebben we een vijf-gangen diner waarbij we verantwoordelijk zijn voor het voorgerecht, dessert en de friandises. A fijn, ik ben dus al even bezig met plannen en vorig weekend maakte ik het dessert voor Eerste Kerstdag proef: Witte chocolade broodpudding met een warme saus van rood fruit naar een recept van Rudolph van Veen.
Omdat Tim en ik beiden erg enthousiast waren over de uitkomst van dit recept, hebben we besloten dat dit definitief het toetje gaat worden op Eerste Kerstdag, zonder enige aanpassing. Omdat ik me voor kan stellen dat er onder jullie ook vast een aantal mensen zijn die ook al bezig zijn met plannen, deel ik het recept voor de witte chocolade broodpudding met rood fruit saus vandaag al met jullie.
Wat heb je nodig? (4 puddinkjes)
De puddinkjes
- ½ oud stokbrood
- 60 gram ongezouten roomboter
- 75 gram witte chocolade
- 50 gram kristalsuiker
- 175 ml halvolle melk
- 1 ei
De saus
- 150 gram rood fruit uit de diepvries ontdooid
- 50 gram boter
- 50 gram poedersuiker
- 1 eidooier
- 25 ml rum
We beginnen met het maken van de puddinkjes of cakejes, aangezien deze wel even tijd nodig hebben om af te koelen. Koud zijn ze toch het lekkerst in combinatie met de nog warme saus.
1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet vier muffinvormpjes goed in met een beetje olie of boter. Je kunt overigens prima een muffintray gebruiken, dat is juist makkelijk! Verspreid de puddinkjes dan wel een beetje over de tray en plaats ze niet direct naast elkaar.
2. Smelt de witte chocolade au bain marie en smelt de boter in een pannetje of in de magnetron.
3. Breek het stokbrood in kleine stukjes en meng de suiker, het ei en de melk door het brood.
4. Voeg vervolgens de warme chocolade en gesmolten boter toe en roer met een lepel goed door tot er een massa ontstaat. Verdeel de broodmassa over de vier ingevette muffinvormpjes.
5. Bak de broodpudding in circa 30 minuten gaar tot de bovenkant bruin begint te kleuren.
6. Laat de puddinkjes afkoelen terwijl je met de saus aan de slag gaat.
Terwijl de broodpuddinkjes staan af te koelen gaan we aan de slag met de saus. Het is niet lastig om te maken, maar blijf er wel bij.
1. Smelt de boter in een pannetje en meng de poedersuiker erdoor. Het wordt een vrij dik mengsel, maar dit is normaal. Draai het vuur laag.
2. Roer de eidooier los met de rum en voeg toe aan de gesmolten boter. Bind zonder te koken. Zorg ervoor dat je deze stap doet op laag vuur en het liefst op een kleine pit, je wilt immers geen roerei.
3. Voeg het ontdooide rode fruit toe en roer goed door. Laat de saus zachtjes indikken tot de gewenste dikte.
Serveer de broodpuddinkjes met de warme rood fruit saus en bestrooi met een beetje poedersuiker. Leg, om het helemaal af te maken, nog een blaadje munt op ieder puddinkje.
Dus jullie mogen weer lekker veel koken! Superleuk, dit lijkt me echt lekker en nog een beetje culinair (of nouja, in elk geval niet standaard) :) Jammer genoeg ben ik eerste Kerstdag bij familie die eh… niet zoveel aan ’t diner gaat doen.
Jeetje wat ziet dat er vreselijk lekker uit! Dat gaat zeker een succes worden.
Ohhh wat heerlijk!
Wauw, deze ga ik zeker een keertje maken!
Nom nom, that looks so yummy. Echt, ga ik sowieso een keer proberen!
Ziet er heel goed uit! wil dit recept graag voor grote groep maken in ovenschaal. iemand enig idee hoe vaak het recept dan nodig is ?
Dat is afhankelijk van de grootte van de groep. Met de porties die hierboven staan vul je vier muffinvormpjes.