Ready, steady…Cook!

Er zijn een aantal dingen die het koken een stukje makkelijker en prettiger maken. Zelf ben ik nogal chaotisch en rommelig en dat kun je dan ook goed terug zien in de keuken. Zeker na afloop is het een grote bende en zie ik er altijd erg tegenop om de boel op te ruimen en schoon te maken. Ik heb voor jullie (en mezelf..) een aantal tips op een rijtje gezet waardoor het koken (en het opruimen erna) je wat prettiger afgaat. Lees gauw verder!

 1. Zorg voor een opgeruimde keuken voor je begint met koken. Niets zo vervelend als gebruikte pannen die in de weg staan, prulletjes op het aanrecht of een volle gootsteen.
  Ruim op voor je begint!
 2. Check je boodschappenlijstje! Check ruim van te voren (of je nou een uitgebreid diner verzorgt of een taart gaat bakken) of je alles in huis hebt. Óók die dingetjes waarvan je denkt dat je ze altijd in huis hebt. Je zult zien, op het moment dat jij wilt gaan stralen in de keuken is de boter op, zijn er geen eieren meer of is het laatste restje zout net gebruikt.
 3. Check je recept! Niet alleen moet je ervoor zorgen dat je alles in huis hebt, ook is het verstandig om te kijken of er bepaalde eisen aan je ingrediënten vastzitten. Ik sta altijd al helemaal klaar om te beginnen als ik lees dat de boter (die ik net ijskoud uit de koelkast haal) op kamertemperatuur had moeten zijn. Balen! Kijk dus goed of je deze voorbereidingen moet treffen. Denk bijvoorbeeld ook aan het voorverwarmen van de oven of plek maken in de koelkast.
 4. Geen afwas! Het is het prettigst als je geen afwas hebt terwijl je kookt. Heb je zoals ik het geluk van een vaatwasser? Maak ‘m dan leeg voor je begint met koken of bakken. Zo kun je al je gebruikte spullen gelijk in de vaatwasser zetten en slingert het ook niet rond. Geen vaatwasser? Zorg dat er geen vaat meer op het aanrecht/in de gootsteen staat. Zet een afwasteil klaar en mik daar al je gebruikte spullen gelijk in. Weg met die afwas!
 5. Keukenhulpjes zijn je beste maatjes. Er zijn niet voor niets een heleboel handige keukenhulpjes uitgevonden. Denk bijvoorbeeld aan een kookboekenstandaard, superhandig! De meesten hebben kleine steuntjes zodat je kookboek open blijft staan en je gemakkelijk je recept kunt lezen. Deze koop je bijvoorbeeld bij HEMA, XENOS of de V&D. Maar denk ook aan een kleine, compacte weegschaal. Zeker in een kleine keuken is een klein weeghulpje wel zo prettig. Een (staaf)mixer is ook geen overbodige luxe! Misschien een overbodige opmerking, maar heb jij een keukenrolstandaard? Niet te missen in de keuken!
 6. Have fun, no stress! Onthoud, koken en bakken is leuk! Maak je niet te druk als het niet lukt, oefening baart kunst. Bekijk eens goed wat er niet goed is gegaan (Deed de weegschaal het niet goed? Heb je niet lang genoeg geroert? Ben je vergeten iets toe te voegen?)  en pak het de volgende keer anders aan. Geen stress, neem je tijd in de keuken en geniet!

Ik hoop dat jullie iets aan deze tips hebben en dat het jullie kookleven wat vergemakkelijkt! Happy cooking!

Join the Conversation

 1. Amber says:

  Nr 1 is hier nogal eens een probleem. Teveel spullen en te weinig plek. Haha. Het zijn vooral dingen die niet in de vaatwasser kunnen zoals snijplanken, plastic kommen, maatbeker, plastic bakjes. Eigenlijk heb ik daar ook gewoon teveel van, want ik kan het nergens kwijt. :P

  1. Annebeth says:

   Ha, dat herken ik wel! ;-)
   Maar ik gooi bijna alles zo in de vaatwasser hoor! Ook de plastic bakjes en maatbekers etc. De meesten kunnen er wel tegen!

   Maar dat gebrek aan ruimte..tja.. ;-)

 2. Sabine says:

  *halloooo gebrek aan ruimte* en dan hebben we nog niet eens een vaatwasser dus ALLES staat hier op het aanrecht >.<

 3. Nienke says:

  Fijne tips! Wel een grote keuken, maar weinig werkruimte.. En een hulpje zoals een kookboekenstandaard zou ik toch eens aan moeten schaffen. Elke 2 min. ligt het boek weer op een andere plek, omdat-ie in de weg ligt..
  En vaak zijn inderdaad de dingen zoals melk, kaneel of zout op.. Balen als dat gebeurt!

 4. Soofjor says:

  Leuke tips. Het overzicht is ook erg mooi gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close