RAW Vanillecheesecake met dadelkaramel

Vandaag geen taart waar we een halve kilo suiker en een pakje boter aan toevoegen, maar een taart die bijna alleen maar bestaat uit noten en dadels. Want met noten en dadels kun je een heleboel lekkere dingen maken gezien de eigenschappen van deze twee. Zo zorgen noten voor een crunchy bodem en in het geval van deze ‘cheesecake’, ook voor een smeuïge vulling. Dadels zijn lekker plakkerig dus die zorgen ervoor dat de bodem niet uit elkaar valt én ze zijn heel zoet, precies wat we nodig hebben als we over taart praten.

Blender VS Foodprocessor

Jaren geleden maakte ik zo af en toe wel eens een taartje zoals deze maar eigenlijk alleen bij speciale gelegenheden want het maken ervan kostte me altijd veel tijd. Nu heb ik daar weinig moeite mee hoor, want je kunt mij gerust voor een paar uur de keuken in sturen, ik vermaak me wel. Maar even snel dit type taartje maken zat er voorheen niet echt in. Met de blender die ik had (niet een van topkwaliteit) móest ik er wel de tijd voor nemen want noten tot een gladde massa malen in dit apparaat, was bést een tijdrovend klusje te noemen. Mijn blender was namelijk niet echt geschikt was voor het vermalen van noten. Om de haverklap moest ik alles doorroeren en soms schudde ik de blender tijdens het blenden om ervoor te zorgen dat alle noten meegepakt werden. Gedoe, maar naderhand wel eer van mijn werk.

Waarom ik nu weer eens zin had om zo’n taart te maken? Ik heb inmiddels een foodprocessor. Dat is dus het beste apparaat waarmee je deze RAW vanillecheescake met dadelkaramel kunt maken, werkt veel sneller namelijk. Dit apparaat kan noten vermalen als de beste en precies tot de structuur die jij wenst. Dus met deze nieuweling in huis kon ik natuurlijk maar 1 ding als eerste gaan maken; een taart die bestaat uit meerdere lagen die allemaal met de foodprocessor gemaakt zijn. De bodem van pecannoten en dadels, de vulling van cashewnoten en de karamellaag van dadels.

3M8A8029 2

Zó lekker! En helemaal niet moeilijk. Hieronder het recept zodat je aan de slag kunt. Bereid je wel even voor want de cashewnoten en dadels hebben een nachtje water nodig om zacht(er) te worden.

3M8A8053 2

Heb je geen foodprocessor? Dan kan het ook met een (stevige) blender maar reken op wat meer bereidingstijd. Wil je het net zo makkelijk als ik doen, bestel dan een foodprocessor via fonQ. Ik kreeg deze variant van Kenwood waarbij veel extra hulpstukken geleverd worden zoals o.a. een glazen blender, een Parmezaanse raspschijf, een citruspers en een deegmes. Hieronder de complete verzameling nog even uitgestald:

Foto 07 07 17 08 47 11 2

Foto 07 07 17 08 46 06 2

 

5 van 1 stem

RAW VanilleCheesecake met DadelKaramel

Porties1 taart

Ingrediënten

Bodem

 • 200 gram pecannoten
 • 150 gram dadels
 • 3 el water

Vulling

 • 600 gram cashewnoten laat ze een nacht weken in een schaal met water
 • 1 vanillepeul
 • 4 tl vanille-aroma
 • 8 el honing
 • 100 gram kokosolie gesmolten

DadelKaramel

 • 350 gram dadels laat ze een nacht weken in een schaal met water
 • 7 el water
 • 4 tl vanille-aroma

Instructies

Bodem

 • Bekleed de bodem van een bakvorm van 24cm met bakpapier.
 • Doe de noten in de foodprocessor en laat draaien totdat de noten kruimels zijn. Voeg nu de dadels en het water toe en laat de machine nog even draaien totdat je een plakkerige massa hebt. Stort deze in de springvorm en druk aan met een lepel. Zorg dat de bodem mooi glad is en zet in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

Vulling

 • Haal de cashewnoten uit het water en doe ze in de foodprocessor. Met deze hoeveelheid kan het zijn dat je dat in 2 delen moet doen. Laat de machine draaien en schraap ondertussen de vanille uit de vanillepeul. Voeg deze samen met het vanille aroma, de honing en de kokosolie toe aan de cashewmassa.
 • Laat de machine draaien totdat je een romig geheel hebt. Stort deze op de bodem en strijk glad. Zet de taart in de koelkast terwijl je de topping maakt.

DadelKaramel

 • Haal de dadels uit het water en doe ze in de foodprocessor. Voeg de 7 eetlepels water en het vanille aroma toe, en laat de machine draaien totdat je een zachte karamel hebt. Moet de karamel vloeibaarder worden, voeg dan nog een beetje water toe. Smeer de karamel uit over de vulling en strijk glad met een lepel.
 • Laat de taart een paar uur opstijven in de koelkast.

Notities

Je kunt de taart prima in een afgesloten bakje bewaren in de vriezer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close