Uhhoohh oohooo all around the world! Als je het leest weet je vast niet waar het over gaat maar als je het liedje hoort herken je de commercial waarschijnlijk direct. Deze reclame hoort namelijk bij ‘het eigenzinnigste frietje van Nederland’ oftewel: Raspatat. Omdat ik me altijd heb afgevraagd wat Raspatat nou zo anders maakt dan gewone friet, besloot ik laatst maar eens een zak te kopen. En omdat ik durf te wedden dat ik niet de enige ben die nieuwsgierig is naar deze patat, besloot ik er direct maar een artikel over te schrijven. Want zo langzamerhand kun je echt niet meer om dit patatje heen.

RaspatatWat is het?
De naam is natuurlijk best eigenzinnig ‘Raspatat’. Veel mensen zullen denken dat deze naam wordt afgeleid van het feit dat raspatat wordt gemaakt van geraspte aardappel, maar dit is niet waar. Waar normale friet gemaakt worden van in stukken gesneden aardappelen, wordt de aardappel voor Raspatat namelijk eerst tot poeder vermalen, gemengd met water en vervolgens in staafjes geperst door een speciale machine. Geen geraspte aardappel te bekennen dus.

De naam Raspatat is een acroniem voor Robert Alexander Spencer Templeton, een Brit die verscheidene patenten bezat op het gebied van aardappelen en daarmee ook de productie voor het aardappelpoeder die gebruikt wordt om de patat te maken. Raspatat was vroeger alleen verkrijgbaar bij enkele snackbars maar is sinds enige tijd dus ook verkrijgbaar in de supermarkt.

RaspatatVerschillen met normale friet
Je hebt zojuist al kunnen lezen dat Raspatat wordt gemaakt van aardappelpoeder en geperst wordt in staafjes. Hierdoor zien de frietjes er niet alleen heel anders uit, ze smaken ook anders. Na het frituren zijn ze van buiten lekker knapperig maar van binnen boterzacht. Niet zo bloemig als Vlaamse frieten maar meer smeuïg zoals aardappelpuree. De kleur van de patatjes is ook een stuk donkerder dan die van normale friet. Schrik dus niet als je ziet dat de patat erg snel bruin kleurt tijdens het bakken, dit hoort!

Persoonlijk vind ik dat het eten van Raspatat voor een heel andere ervaring zorgt dan het eten van een bordje friet. Wat mij betreft is het een niet lekkerder dan het ander, maar verschilt het gewoon enorm van elkaar. Vergelijk het een beetje met gebakken en geroosterde aardappelen: beide lekker, beide wat anders. Raspatat kan prima op zichzelf worden gegeten met een beetje truffelmayonaise of serveer het als bijgerecht bij een kippenpoot en wat groenten. Met kipsaté zal deze patat ook prima samengaan maar bij een eenvoudig kroketje vind ik hem dan weer niet zo goed passen. Daar wil je namelijk een stevig frietje waarmee je de kroket kunt uitlepelen, toch? De slogan het eigenzinnigste frietje van Nederland had in ieder geval niet beter gekozen kunnen worden. Mag het eigenlijk wel ‘frietje’ heten?

Mocht je net als ik nieuwsgierig zijn geworden kun je rustig een zakje meenemen uit de supermarkt. Verwacht echter geen vergelijkbare smaak met de normale patat, maar wel een verrassend alternatief.

Raspatat is verkrijgbaar bij diverse supermarkten in de smaken Original en Black Pepper voor € 2,05 / 600 gram. 

Join the Conversation

 1. Mirne says:

  Ik had laatst de original geprobeerd, ik vind het wel lekker. Zeker met een beetje joppiesaus. Maar voor mij zal het de normale patat ook niet vervangen.

 2. milou says:

  Ik vond deze echt niet lekker. Ik heb wel vaker raspatat op van de snackbar en dat vond ik echt neit met deze te vergelijken.
  Deze waren zo krokant en helemaal leeg van binnen. (ik heb ze maar 2 minuten gebakken) maa rik vond deze persoonlijk niet echt lekker.

 3. Leonie Smit says:

  Wij hebben toevallig vandaag de raspatat met mediterraanse kruiden gekocht. Heel benieuwd hoe die smaakt.

 4. Jennn says:

  Ik denk dat het al zeker tien jaar geleden is dat ik voor het eerst raspatat heb gegeten! Toen was het nog lang niet overal te koop. In de supermarkt heb ik het ok al wel gezien maar ngo nooit gekocht.

  1. Hester says:

   lekker! Ik eet de laatste tijd helemaal niet meer zo heel regelmatig patat, best jammer.

 5. Hester says:

  Oh ik heb hier al wel eens over gehoord, maar wist nooit echt wat het nou was en wat er anders aan was. Klinkt

 6. Linda says:

  In het boerenkinkeldorp waar ik oorspronkelijk vandaag komt wordt volgens mij meer raspatat (met joppie saus) gegeten dan normale patat :)

  1. Sabine Author says:

   Ooohh met Joppiesaus lijken ze me ook erg lekker!

 7. MySimplySpecial says:

  Wat leuk dat ze dit bij de supermarkt verkopen. Ga ik ook eens proberen!

 8. chantal says:

  Ik vind de raspatat uit de snackbar veel lekkerder. Dit viel me tegen. Voor mij was het de eerste en de laatste keer van de supermarkt

 9. Susanne says:

  Ik heb het wel zien liggen maar nog nooit gekocht. Ben niet zo van de patat. Ik wist ook niet wat het nou precies was, nu wel (: Het lijkt me heel lekker! Misschien toch maar eens een poging wagen.

 10. Dutchrose says:

  Ik heb de raspatat Black Pepper op en ik vond ze echt niet lekker. Geef mij maar gewone vlaamse frieten

 11. Roxanne says:

  Heel eerlijk? Zelfs met het reclame liedje er bij ken ik ze niet…. Ik ben er wel benieuwd naar! Klinkt lekker

 12. Alicia says:

  Ik at dit vroeger heel vaak bij het toenmalige restaurant van mijn ouders! Laatst hadden wij ook zo’n zak van de supermarkt gehaald, het zou misschien aan mijn niet zo goede (smaak)geheugen kunnen liggen, maar ik vond deze wel iets minder lekker. Toch smaakte het nog wel.. (:

 13. Birgit says:

  Ik eet al zo lang ik me kan heugen raspatat, al ontzettend lang te koop bij cafetaria’s. Sinds het in de supermarkt te koop is heb ik ook al een paar keer een zak original raspatat gehaald, als ik het weer eens beu was om zondags gewone patat met frituursnacks te eten. Het blijft lekker, maar ik moet het niet te vaak eten. Wel leuk dat je er nu niet speciaal meer voor naar de friettent hoeft.

 14. Marije says:

  Raspatat, heerlijk! Zelf vind ik ook normale patat lekkerder bij een kroketje, maar een raspatatje op z’n tijd: mjum!

 15. Marloes says:

  Voor de afwisseling lekker.Al een tijdje niet meer op, vandeweek maar weer eens een zak meenemen.

 16. Leuk artikel dit, heel origineel!
  Ik wist niet wat dit was maar vroeg het me al wel een tijd af. Nu weet ik het ;)

 17. Mirte says:

  Ahhh jij bent goed bezig! Ik vroeg me al af wat het was. Ga het maar eens proberen. Thanks

 18. Felicia says:

  Ik had het vroeger altijd bij de snackbar, ik hield/houd niet van geweone patat. Te dik, te slap en ik werd er misselijk van maar raspatat ik was/ben er dol op.
  Ik ken het dan ook al sinds mn 5e, dus zo een 12 jaar. Ik vind het juist lekker bij kroket omdat je dan de verschillende structuren afwisselt :)

 19. Marleen says:

  Ik kwam toevallig bij dit artikel terecht, haha.

  Je kan hem nu gratis proberen bij AH.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close