Project Groene Vingers #1: Mijn Moestuin

Vorig jaar april wist ik niet hoe snel ik naar de Intratuin moest rijden om groente- en fruitplantjes te halen voor in onze tuin. We waren net verhuisd en hadden net voor het eerst een tuin, dus mijn niet-zo-groene-vingers konden niet wachten om groenten en fruit uit eigen tuin te eten. Vol goede moed plantte ik een perzikboompje in de grond, zonder daar de juiste voeding voor te kiezen en zonder na te denken over de plek, en zette ik frambozen, aardbeien, diverse kruiden en aubergines in potten. Resultaat? De rozemarijn en tijm staan nog steeds en van de rucola en veldsla hebben we regelmatig kunnen eten. De rest? Allemaal dood en/of uit de tuin gerukt door Senna. Dat ik het dit jaar anders wilde aanpakken stond dan ook al vast en toen kreeg ik van MAGGI een moestuinbak cadeau van de Makkelijke Moestuin. Nu moet het me zeker gaan lukken, toch? Tijd voor een nieuw project: Project Groene Vingers.

Makkelijke Moestuin

Makkelijke Moestuin

De Makkelijke Moestuin is een initiatief van fervent moestuinier (is dat een woord?) Jelmer. Na al het geklaag over mislukte oogsten en gerommel in moestuinen moet hij gedacht hebben dat het makkelijker kan en daarom bedacht hij de Makkelijke Moestuin. De Makkelijke Moestuin is een vierkante bak van hout met daarin speciale moestuingrond. In plaats van alles in rijtjes te verbouwen, verbouw je met deze moestuin alles in vierkanten. Hierdoor wordt het overzichtelijk en loop je minder risico op besmetting, overbeplanting en welke problemen je dan ook nog meer kunt tegen komen bij moestuintjes. De Makkelijke Moestuin is enorm onderhoudsvriendelijk heb ik me laten vertellen, dus ik ga er vanuit dat het zelf verbouwen van groenten me moet lukken dit jaar.

Makkelijke Moestuin

Meer inhoudelijke informatie over de Makkelijke Moestuin vind je op de website. Groot voordeel voor mij is dat ik nu op 1 vierkante meter een moestuin heb met daarin negen verschillende vakken om verschillende groenten en/of kruiden te verbouwen. Geen gedoe meer met potten en hangbakken dus, want het is overduidelijk gebleken dat dit bij mij niet werkt.

Plantjes in plaats van zaadjes

Nadat Tim de moestuinbak voor me in elkaar had gezet ging ik vol goede moed naar de Intratuin, ik kon immers niet wachten om de vakken van de bak te vullen. En dan sta je dus voor zo’n ‘eetbaar groenten’ schap zoals dat zo mooi heet en denk je: waar zal ik eens beginnen.

Moestuin - Groenteplantjes

Ik moet wel bekennen dat ik heb gekozen voor een nep-moestuin. Dat wil zeggen dat ik het niet aan heb gedurfd om zaadjes te kopen maar dat ik direct baby-plantjes heb gekocht. Ik ben zo iemand die het liefst gisteren nog resultaat wil zien en met zaadjes gaat het gewoon niet zo snel. Bovendien dreigt het bij mij ook altijd direct fout te gaan wanneer de eerste kiemen boven de grond uit steken. Ik weet niet wat er gebeurd. Wellicht raak ik overbezorgd en word ik een feeder waardoor ik de plantjes verzuip, maar verder dan een paar kiemen kom ik niet.

Plantjes dus in plaats van zaadjes, dan ben ik de eerste kritieke fase al voorbij.

De indeling en plek

Geloof het of niet, maar voordat de moestuinbak werd geplaatst en ik de keuze voor plantjes had gemaakt, heb ik me zowaar een beetje ingelezen. Zo kwam ik erachter dat groenten (en fruit) vooral veel zon nodig hebben, het liefst 6 – 8 uur per dag. Nu heb ik ongelooflijk mazzel met een tuin op het zuiden waar dus het gros van de dag de zon schijnt, maar toch heb ook ik bepaalde hoeken waar meer en langer de zon schijnt. De moestuinbak staat ondertussen direct tegen het huis aan, het grootste gedeelte van de dag vol in de zon. Ook staat de bak zo goed als waterpas en heeft overtollig (regen)water de kans om weg te lopen. In zoverre moet dat dus goed gaan.

Nu deed de volgende uitdaging zich voor: hoe moet ik die bak indelen en welke groenten moet ik kiezen? Voorheen plempte ik gewoon wat aardbeienplantjes naast elkaar en keek ik niet of het qua ruimte allemaal wel zou passen. Nu heb ik dit wel gedaan. Ik heb voor het kopen netjes op de kaartjes gekeken of ik a. de plantjes überhaupt al kon planten – alle verplichte kasplantjes heb ik laten staan – en b. hoeveel ruimte ik nodig zou hebben. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in de volgende opbouw:

Moestuin Indeling

Ziet er best ok uit toch? Als alles ook daadwerkelijk gaat groeien ben ik een blij mens. Alle plantjes hebben de ruimte gekregen die ze nodig hebben dus afgezien van de weersvoorspellingen, kan niets me tegenzitten zou je denken.

Moestuin

Strategie?

Of ik een strategie heb om dit Project Groene Vingers tot een succes te brengen? Niet echt… Behalve de plantjes goed in de gaten te houden, regelmatig water te geven en te kijken of ik al iets moet oogsten ben ik nog steeds een leek op het gebied van moestuinen. Echter hebben de planten dankzij de speciale aarde van de Makkelijke Moestuin niet heel veel meer verzorging nodig dan het geven van water, dus dat moet me gaan lukken toch?

I’ll keep you posted!

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Leuk! Ik heb ook naar die bak zitten kijken, maar vond ‘m helaas iets et duur. Ik ben nu aan het kijken of het ook lukt met spullen uit het tuincentrum en losse zaadjes.

 2. Leuk zo’n uitgebreid artikel :). Ik ga dit op de voet volgen!

 3. Laura - Dagelijkse hap says:

  Wat leuk!! Helaas hebben wij niet echt een tuin (een donker hoekje van 1x1m), dus bij mijn moeder heb ik altijd plantjes staan. Blijft leuk om elke twee weken de groei van de planten te zien, en ik krijg dan altijd wel een paar dingen van de “oogst” mee :)

 4. MamavanElara says:

  Weet je wat het is, je moet het gewoon proberen. Ik ben vorig jaar begonnen met mijn indoor moestuin (geen balkon en geen tuin) en had een aantal potten met zaadjes en een aantal met al kant en klare plantjes. Baby plantjes. Bij beide had ik er een aantal dat lukte, en de rest niet.

  Nu woon ik tijdelijk weer even bij mijn ouders en hier heb ik een kleine moestuin kas. Nu ben ik wel begonnen met zaadjes in alle bakken in plaats van al klare planten. Al heb ik nog 2 planten van vorig jaar. En ik probeer het gewoon. Ik heb allerlei zaadjes gezaaid, en steeds weer ompotten. Ik moet zeggen dat ik het enorm leuk vindt om het te zien groeien en ik kan niet wachten tot ik het ook echt kan gaan eten. Ik houd ook echt het weer in de gaten voor de bakken die niet in de moestuin staan.

  Als we straks ons nieuwe huisje in kunnen wil ik er nog meer mee gaan doen, maar voor dit jaar probeer ik dit en ik zie het wel. Zolang ik het leuk vind is alles best ;-)

 5. Kleine tip: Komkommer naast de tomaat gaat niet zo heel erg goed samen, ik heb altijd geleerd dat je komkommers dan slapper worden en niet zo goed groeien. Heb het zelf nog nooit uitgeprobeerd trouwens!
  Komkommer planten (zelfs de minikomkommers) groeiden bij mij altijd ongelooflijk groot. Ik zorgde er altijd voor dat ze ergens langs konden groeien zo laag mogelijk zodat de komkommers er niet voor zorgden dat de stelen gingen breken. En een laagje stro eronder zodat je komkommers niet rot worden.

  Verder leg ik ook altijd een strobedje onder mijn aardbeitjes en een netje voor vervelende vogels die ook van aardbeien houden :D

  Wel erg leuk, heb het ook een aantal jaren gedaan en smulde altijd van de verse groentes en kruiden!

 6. Rineke says:

  `ik heb een volkstuin van 100 vierkante meter en wat ik daar door ervaring heb geleerd is dat niet alleen komkommer en tomaat niet samen gaan, maar tomaat en aardbei is een nog veel slechtere combinatie. Heb dit door schade en schande geleerd en zo zijn er vast nog meer slechte combinaties. Een ding is zeker, je eigen groente kweken is ontzettend leuk en niks is zo lekker als je groente versgeoogst op je bord. Succes dus!!

 7. Samantha - Daily Pleasures says:

  Super leuk. Vind het voor dit soort dingen echt jammer dat ik geen tuin heb.

 8. Dineke says:

  Wat een gezellig verhaal. Vanavond had ik op mijn pasta rucola uit mijn eigen Makkelijke Moestuin. Mijn bak is 60×120 cm en inderdaad ook van Jelle ;)
  Ik heb wel al zelf gezaaid en tot mijn grote verbazing komen de sugersnaps, bietjes en radijsjes al boven, hoera. En de rucola dus. Ik blijf je volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close