Soms heb je van die gerechten die ontstaan uit restjes, improvisatie of gewoon een gebrek aan zin om uitgebreid te koken. En vaak zijn dat precies de dingen die het allerlekkerst blijken. Dit paratha recept met gekruide kip en kaas is daar het perfecte voorbeeld van. Supersimpel, snel klaar en écht een smaakbommetje.
Bij ons thuis is dit recept inmiddels vaste prik. Vooral mijn twee jongens zijn er dol op. Als ik paratha met kaas maak, wordt er niet geklaagd – en geloof me, dat is óók bij mij thuis wel eens anders. Regelmatig staat het op tafel als onderdeel van een snackdiner, maar ook als stevige lunch of makkelijke avondmaaltijd werkt het prima. Serveer er een aantal lekkere groentegerechten bij en je maaltijd is compleet.

Wat is paratha?
Paratha is platbrood, gemaakt zonder gist en dat bestaat uit verschillende laagjes. Oorspronkelijk komt paratha uit India, maar in allerlei Aziatische keukens vind je het inmiddels terug. Het lijkt qua uiterlijk een beetje op een pannenkoek, maar de structuur is totaal anders: krokant van buiten, zacht van binnen, en met van die mooie, flinterdunne laagjes.
Je kunt paratha naturel kopen, maar er zijn ook varianten met ui, kruiden of zelfs aardappelvulling. Het is een ideaal brood om op te rollen of te vullen met van alles – van curry’s en stoofpotjes tot kaas of kip, zoals in dit recept.
Waar kun je paratha kopen?
Gelukkig hoef je geen uren in de keuken te staan om zelf paratha te maken (al kan dat natuurlijk ook, daarover straks meer). Ik gebruik zelf de paratha van Spring Home, onder andere verkrijgbaar bij Albert Heijn.
Die liggen in het vriesvak en zijn binnen een paar minuten op te bakken in de koekenpan – zonder olie of boter al gebruik ik altijd wel een mini beetje olie in de pan. Ideaal dus voor doordeweeks. Bij de toko vind je vaak ook varianten met ui erin, en die zijn minstens zo lekker en zeker het proberen waard!


Paratha zelf maken
Toch liever zelf aan de slag? Dat kan natuurlijk ook. Een paratha recept bestaat uit een simpel deeg van bloem, water en olie, dat je uitrolt en vervolgens op een speciale manier oprolt en weer uitrolt om die kenmerkende laagjes te krijgen.
Het kost wat meer tijd, maar het resultaat mag er absoluut zijn. Ik zal kijken of ik zelf eens aan de slag kan gaan met een paratha recept, maar tot die tijd kun je met dit recept misschien wel uit de voeten.
Paratha met kaas en gekruide kip
Goed, over naar het recept van vandaag: paratha met gesmolten kaas en kruidige kip. Zie het als een kruising tussen een tosti, een wrap en een quesadilla – maar dan met een knapperige Aziatische twist. Klinkt perfect toch?
De kip kruid ik met een mengsel van onder andere komijn, paprikapoeder, uienpoeder en garam masala. Niet pittig, maar wel vol van smaak. Even bakken in de pan, uit elkaar trekken met twee vorken en je bent klaar.
Daarna is het een kwestie van je paratha aan beide kanten bakken tot-ie goudbruin en krokant is. Plakken of geraspte jong belegen kaas erop, wat kip erbij en klaar is kees. Nog even opvouwen of oprollen, en je hebt een maaltijd waar echt niemand z’n neus voor ophaalt.
Garneer de opgerolde paratha’s met wat verse peterselie (of koriander, als je dat wel lekker vindt natuurlijk).
Dit paratha recept met gekruide kip en kaas is van zichzelf al héérlijk, maar ik vond het ook nog wel een goed idee om er een yoghurtsausje bij te serveren. Ik maak er meestal een simpele kruidenyoghurt bij van Griekse yoghurt of kwark, olijfolie, verse munt en dille. Lekker fris, en een fijne tegenhanger van de warme kaas en de gekruide kip.

Wat eet je erbij?
Deze paratha’s doen het geweldig als lunch, maar je kunt ze ook prima serveren als onderdeel van een uitgebreid diner met meerdere hapjes. Denk bijvoorbeeld aan een tafel vol met kleine gerechten zoals:
- Pompoen-linzencurry
- Geroosterde bloemkoolsalade, een lekker groente-bijgerecht.
- Komkommerraita: fris, snel gemaakt en ideaal als bijgerecht bij kruidige gerechten.
Ook leuk om er een mezze-achtig tafereel van te maken met bijvoorbeeld hummus, falafel en flatbread erbij. Of gebruik de paratha als snelle snack op een borrelplank, in kleine stukjes gesneden met een prikkertje erin.
Je kunt er echt alle kanten mee op, dus zodra je het tegenkomt in de supermarkt: inslaan die handel!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Paratha met gekruide kip en kaas
Ingrediënten
Gekruide kip
- 2 el olijfolie
- 1 tl uipoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl kerriepoeder
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl garam masala
- 1/4 tl kurkuma
- peper en zout
- 200 g kipfilet
En verder
- 5 paratha's
- 100 g geraspte Jong Belegen kaas
- verse koriander of peterselie ter garnering
Kruidenyoghurt
- 100 g yoghurt of kwark
- 2 el extra vergine olijfolie
- 1 tl knoflookpoeder
- 2 el verse munt
- 1 el dille
Instructies
- Meng voor de kip de olie met alle kruiden en specerijen en wrijf hier de kip goed mee in.
- Bak de kipfilets in 15-20 minuten helemaal gaar in een koekenpan. Pluk het vlees uit elkaar met twee vorken.
- Haal de paratha's uit de vriezer. Bak ze een voor een in een laagje olie in een koekenpan.
- Draai de paratha om zodra de onderkant bruin kleurt en verdeel een beetje van de kaas over de bovenkant van de paratha. Bak net zolang tot ook de andere kant van de paratha bruin kleurt.
- Haal de paratha uit de pan. Verdeel er een beetje van de gekruide pulled chicken overheen en rol de paratha's op.
- Leg de gevulde paratha's op een bord en garneer met een beetje verse peterselie.
- Roer alle ingrediënten voor het kruidensausje door elkaar en serveer deze bij de gevulde paratha's.