Paleo Challenge – Wat heb ik gegeten?

Aan jullie reacties op mijn eetfoto’s tijdens de Paleo Challenge merkte ik dat velen van jullie het dieet onderschat hadden. Niet in de zin dat het een lastiger dieet blijkt te zijn dan aanvankelijk gedacht maar juist het tegenovergestelde. Verrukking, verrassende houding en vooral zin om te eten, dat is hetgeen dat ik voornamelijk als feedback kreeg en dit bewijst des te meer dat je ook met een Paleo voedingspatroon erg lekker kunt eten. Verspreid over diverse artikelen hebben jullie al iets mee kunnen krijgen van hetgeen dat ik allemaal at tijdens de challenge, maar in dit artikel zet ik het graag voor jullie nog een keer bij elkaar. Om je inzicht te geven in mijn eetpatroon tijdens de challenge en om je hopelijk te inspireren met koolhydraat-arme gerechten.

Ontbijt

Paleo ontbijt

Uiteraard startte ik iedere dag met een ontbijt en dit is direct de maaltijd waarmee ik het minst varieerde, vaak wisselde ik tussen een aantal vaste ontbijtjes. Ik probeerde de maaltijden een beetje af te stemmen op de activiteiten van die dag en ook op mijn gevoel ’s ochtends. Had ik een keer geen trek, dan at ik heel licht of wist ik dat ik pas laat zou lunchen, dan ontbeet ik wat zwaarder. Eieren voerden in ieder geval de boventoon tijdens het ontbijt, een ingrediënt dat heel veel gebruikt wordt bij Paleo.

Mijn favoriete ontbijtjes:

 • Zoals ik al zei at ik vaak ei. Spiegeleieren waren mijn favoriet, gepaard met twee uitgebakken plakjes spek, maar ook scrambled eggs deden het erg goed hier in huis. De scrambled eggs aten we vaak met een plakje kalkoenfilet of wat gerookte zalm. Meer had je er niet bij nodig overigens, het vulde voldoende tot aan de lunch.
 • Wanneer ik een CrossFit workout op de planning had staan of niet zoveel trek had koos ik vaak voor een smoothie of proteïneshake. Omdat we geen zuivel mochten drinken tijdens de challenge verving ik de melk (of yoghurt) door kokosmelk en lengde ik de rest aan met water. We voegden zelf diepvriesfruit of wat ijsblokjes toe zodat de smoothie lekker koud zou zijn. Qua fruit waren peren, ananas, bananen en aardbeien favoriet.
 • Met iets meer tijd in de ochtend wilde ik ook nog wel eens pannenkoekjes bakken. Ei-banaanpannenkoekjes waarvan jullie het recept hebben kunnen zien in de Thuiswerkvlog of proteïnepannenkoeken die snel klaar te maken zijn.

De mixes voor de proteïneshakes en -pannenkoeken bestellen wij altijd bij de Body & Fitshop. Deze webshop is sowieso een aanrader voor sporters.

Lunch – Salades

 Paleo salades

Bij ieder dieet zijn salades al een makkelijke to go. Logisch ook, want in een handomdraai voldoe je met een salade al gauw aan je dagelijkse groente-inname. Als ik thuis werk maak ik sowieso al graag salades voor de lunch maar tijdens de Paleo challenge deed ik dat nog net even iets vaker. Wanneer je zorgt voor eiwitrijke producten in de salades dan is zo’n salade ook ruim voldoende als lunch. Mijn favoriete ingrediënten voor de salades:

 • avocado
 • tonijn (uit blik)
 • rivierkreeftjes of garnalen
 • kippendijen of kipfilet
 • verse kruiden
 • diverse groenten

Wanneer je veel ingrediënten aan je salade toevoegt mis je eigenlijk de dressing ook niet dus dat ik heb ik nagenoeg niet gebruikt tijdens de challenge.

Lunch – Warm

Paleo Lunch

Helaas was het weer tijdens de challenge niet zo denderend en zaten er dikwijls dagen tussen waarop ik alleen maar zin had in iets warms voor de lunch. Op zaterdag cheaten we een klein beetje met de lunch als in: we aten veel vlees tussen de middag. Doordeweeks houd ik van een goede balans, ook voor de lunch, maar op zaterdag kon de groenten ons een beetje gestolen worden (nogmaals: alleen met de lunch) en maakten we alleen dingen waar we écht zin in hadden. Hierboven zie je worstjes, kippendijen en grillworst welke we ’s ochtends op de markt bij de vleeskraam kochten. Niet 100% Paleo in verband met de marinades maar wel ontzettend lekker op druilerige dagen.

Paleo lunch

Doordeweeks deed ik het wel gewoon netjes op de thuiswerkdagen en stond ik in de keuken. Hierboven zie je de zuivelvrije amandelpannenkoekjes die ik vrij aan het begin van de challenge maakte. Een welkome (zoete!) afwisseling tussen de vele vleesgerechten.

Wanneer ik nog ingrediënten of restjes van het avondeten over had at ik dit ook wel als lunch. Even opkrikken in de oven of er totaal iets anders van maken en je hebt ook al vrij snel een warme lunch op tafel staan.

Had ik geen trek of gewoon geen zin om in de keuken te staan (ook dat komt wel eens voor!) dan at ik tijdens de lunch hetzelfde als tijdens het ontbijt, maar nooit op dezelfde dag. ’s Ochtends ontbeet ik dan bijvoorbeeld met scrambled eggs en ’s middags maakt ik gauw twee spiegeleitjes, een ‘gerecht’ dat op een andere dag ook prima mijn ontbijt zou kunnen zijn.

Mocht je geen magnetron, oven of gasfornuis ter beschikking hebben ’s middags: sommige gerechten zijn ook opvallend lekker wanneer je ze koud eet!

Diner

In tegenstelling tot het ontbijt en de lunch was ons avondeten tijdens de Paleo challenge echt iedere dag compleet anders. In de diverse edities van Wat stond er op tafel hebben jullie al verscheidene recepten voorbij kunnen zien komen en op OMF zullen er zeker nog een aantal recepten aankomen, maar ik wil in ieder geval mijn favoriete gerechten van twee weken Paleo met jullie delen. In willekeurige volgorde overigens.

enchilada_potje

Het Enchilada-potje uit de slowcooker staat hoog op de lijst, dit gerecht klopte voor mij gewoon. Hoewel ik er diep van binnen het allerliefst een dikke klodder zure room en een handvol tortillachips bij had gegeten, beviel de combinatie met een rijpe avocado en knapperige ijsbergsla mij prima. Over-all was het een vrij pittig gerecht dankzij het gebruik van jalapeños en chilipeper, maar de lichte avocado vormde de perfecte tegenhanger. Dit gerecht laat heel goed zien dat je niet alleen op salades bent aangewezen tijdens een dieet.

preischotel

Zo ontzettend simpel maar zo’n hit was deze preischotel met spekjes en zacht gegaarde eitjes. We aten dit na een CrossFit workout en om de (niet heel erg aanwezige) honger te stillen aten we dit lichte gerecht. Het smaakt als een perfect zomermaaltje en het is makkelijk om te maken. Daarnaast ook heel erg Paleo: veel groenten en ei. Gepaard met een stukje vlees heb je een prima maaltje op tafel staan die eigenlijk nauwelijks moeite kost. Ideaal voor een doordeweekse dag!

Gegrilde zalm met avocadosalsa

De gegrilde zalm met avocadosalsa was het allereerste Paleo-proof gerecht dat we aten op de eerste dag van de challenge. Een beetje sober nog wel aangezien het voor mij nog heel erg zoeken was naar portiegrootte en wel en niet toegestane ingrediënten, maar voor mij persoonlijk wel een hit. Deze challenge heeft mij doen beseffen hoe dol ik ben op avocado en hoe weinig ik dit eigenlijk at (ook omdat het voor Weight Watchers veel punten is). Zeker vaker doen dus en dan het liefst in combinatie met gegrilde zalm want dat is een match made in heaven.

knoflookkip met salade

Dat Paleo-proof recepten doorgaans niet veel voeten in de aarde hebben (als in tijdsbesteding) bewijst ook het bovenstaande gerecht. Te makkelijk voor woorden maar zo smaakvol. In dit geval maakte ik knoflookkip in de slowcooker en dat apparaat doet vrijwel al het werk voor je. Omdat ik geen geschikt bijgerecht kon bedenken,  besloot ik een eenvoudige salade erbij te serveren met een zelfgemaakte honing-mosterddressing. Sladressing hoef je bij Paleo dus ook niet te missen, mits je er zelf wat moeite in stopt. En anders doet een beetje olijf- of avocado-olie het ook erg goed over de sla.

Snacks

suikervrije kokoskoekjes

Over de snack die ik at tijdens de Paleo challenge kan ik vrij kort zijn, deze waren namelijk ontzettend simpel. Op de meeste dagen bestonden mijn snacks uit fruit maar er zijn ook een aantal andere dingen die ik nog wel eens wilde eten, je ziet ze hieronder:

 • plakjes komkommer met een klein beetje aromat
 • cherrytomaatjes
 • augurkjes gewikkeld in plakjes vleeswaren
 • suikervrije kokoskoekjes (zie de foto hierboven, het recept volgt nog)
 • handjevol gemengde noten (geen pinda’s!)

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de zoete koekjes, chocolade en andere snacks niet heel erg heb gemist tijdens de challenge.

Groenten voerden echt de boventoon tijdens de Paleo challenge en dit beviel me ontzettend goed. Zoals gezegd komen er nog heel wat recepten aan op de site, maar ik hoop dat ik je met dit artikel, de edities van Wat stond er op tafel en met de Paleo challenge updates heb laten inzien dat het volgen van een Paleo voedingspatroon helemaal niet saai en eentonig hoeft te zijn! Met een beetje creativiteit kom je al een heel eind.

Join the Conversation

 1. MySimplySpecial says:

  Leuk om te zien! Je hebt wen hoop lekkere dingen gegeten.

 2. Thefoodiary says:

  Leuk om zo een samenvatting te zien. Toch zou het niet iets voor mij zijn, maar als je er eenmaal aan begint kan je mening natuurlijk weer helemaal omdraaien ;) Ik vond het ook heel verrassend hoe veel je kan variëren, met name het avondeten!

 3. Mirne says:

  Het lijkt me inderdaad geen straf om zo te eten. :)

 4. Mariella says:

  Tsjee, dat ziet er inderdaad allemaal gewoonweg superlekker uit!

 5. Yvette says:

  Ik ben nog wel benieuwd naar een aantal recepten. Ik volg ook een soort van de regels van paleo (met wat kleine aanpassingen) en inspiratie blijft toch altijd welkom! De kokoskoekjes zien er erg lekker uit!!

 6. Joyce says:

  Hele interessant! En fijn dat je even een overzicht maakt! Ik eet volgens mij niet helemaal paleo maar ik heb me dan ook niet erg verdiept in wat je nu wel en niet mag. Toch lijkt het me wel interessant om uit te proberen.

 7. Linda says:

  https://www.youtube.com/watch?v=LKCJFWKOqYY

  Ontzettend slecht dieet. Je hebt koolhydraten en suikers nodig om op een dagelijkse basis te kunnen functioneren. Dode dieren en kippen-ovulatie eten zal geen wonderen doen voor de lijn.

 8. Elsbet | La Vie Pure says:

  Super om te lezen!

 9. Lotte says:

  Ik vind de meeste dingen er lekker uitzien. Maar ik als vegetariër zou dit nooit kunnen volgen! Het klinkt opzich wel interessant. Paleo, terug naar de oertijd, geen bewerkte zooi eten…maar wat zou ik dan moeten eten haha? Letterlijk alleen maar groenten ofzo.

 10. Nanda says:

  Ik ben op zoek naar het enchilada potje, maar kan het nergens terug vinden , klopt dat , of zoek ik niet goed ?

  1. Sabine Author says:

   Klopt! Aankomende woensdag komt het recept online.

   1. Nanda says:

    Super !! dankjewel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close