Ovenschotel met asperges en zalm

Ovenschotel met asperges? Yes please! Het is weer zover: het aspergeseizoen is in full swing en je snapt vast wel dat ik daar intens blij van word. Elk jaar als het witte goud weer in de schappen ligt, weet ik: het is lente, baby! En laat ik nou net gek zijn op alles wat met asperges te maken heeft. Of het nou in een soepje is, op de barbecue of – zoals vandaag – in een heerlijk gevulde ovenschotel: love it!

Ik maakte deze ovenschotel met asperges en zalm vorige week toen ik nog wat leftover groenten had liggen én zin had in iets warms en hartigs. Want ja, ook al is het lente, soms heb je gewoon behoefte aan een ovengerecht dat je zonder al te veel moeite in elkaar draait. Deze ovenschotel is echt super makkelijk om te maken, en het resultaat is zó smaakvol dat je sowieso een tweede portie wilt (ik spreek uit ervaring).

Comfortfood met een twist

Door de geraspte gruyère en Pecorino krijgt de ovenschotel een lekker stevige smaak en dat vormt wat mij betreft weer de perfecte tegenhanger van de zachte asperges en zalm. De aardappelplakjes zorgen voor een beetje bite en maken het net wat steviger. En de kruidenmix – hallo peterselie, dille én bieslook – geeft het geheel dat frisse lentegevoel. Trust me, dit wil je maken.

Ik gebruikte zelf witte asperges omdat ik daar dus echt gek op ben, maar mocht je alleen groene in huis hebben, kan dat natuurlijk ook. Het mondgevoel is dan net iets anders, maar het blijft een topgerecht.

Zo maak je de ovenschotel met asperges en zalm

Het fijne aan deze ovenschotel is dat je er nauwelijks omkijken naar hebt. Je hoeft geen chef te zijn om dit gerecht tot een succes te maken – alles gaat lekker in laagjes in de ovenschaal, een romig mengsel eroverheen, wat kaas on top en de oven doet de rest. Easy does it!

De ovenschotel mag 35 à 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Hou even in de gaten of de bovenkant mooi goudbruin wordt. Loopt het water je al in de mond? Wacht maar tot je die geur ruikt…

Tip: de zalm haalde ik deze keer bij de visboer op de markt, maar je kunt ook prima kiezen voor deze verse zalmfilet van Albert Heijn, lekker makkelijk én van goede kwaliteit.

Lekker met een frisse salade

Zelf serveerde ik deze ovenschotel met een simpele rucolasalade met wat citroensap en pijnboompitjes – superlekker als frisse tegenhanger van het warme gerecht. Maar hij is ook perfect als standalone maaltijd. Zeker weten dat je hiermee indruk maakt, ook als je eters over de vloer hebt.

Variëren? Jazeker!

Wat ik zelf leuk vind aan dit soort recepten is dat je er alle kanten mee op kunt. Geen zalm in huis? Gerookte kip of zelfs een vegetarische variant met champignons en extra kaas werkt ook top. En heb je nog leftover groenten in de koelkast? Denk aan prei, spinazie of courgette – gewoon lekker ertussen stoppen.

Conclusie: maken, maken, maken!

Deze ovenschotel met asperges is zo’n typisch gerecht waar je geen uren voor in de keuken hoeft te staan, maar wél iets super smaakvols op tafel zet. Perfect voor een doordeweekse avond of een luie zondag waarop je zin hebt in comfortfood. En dat met het beste van het aspergeseizoen. What’s not to love?

Laat je me weten als je ‘m hebt gemaakt? Tag me vooral op Instagram met je creatie, dat vind ik echt zó leuk om te zien! En geloof me: deze komt gegarandeerd vaker op tafel bij ons thuis.

Eet smakelijk!

ovenschotel met asperges en zalm
Witte aspergeschotel met zalm
4.50 van 8 stemmen

Aspergeschotel met aardappel en zalm

Porties2 personen

Ingrediënten

  • 2 middelgrote aardappelen in dunne plakjes geschaafd
  • 400 gr witte asperges
  • 300 gr verse zalm
  • 100 gr gruyère geraspt
  • 125 ml kookroom
  • 2 eieren
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • 1 tl gedroogde dille
  • 1 tl gedroogde bieslook
  • 1 el Pecorino geraspt
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal in met een beetje olie.
  • Snijd de witte asperges in stukken van 3 centimeter en kook deze 5 – 7 minuten voor.
  • Klop ondertussen de eieren samen met de kookroom, geraspte gruyère, gedroogde kruiden en peper en zout op.
  • Verdeel de helft van de aardappelplakjes over de bodem van de ovenschaal. Schep hier de voorgekookte asperges overheen. Houd er een paar achter om boven op de ovenschotel te leggen.
  • Leg de rest van de aardappelplakjes over de asperges en leg hier de repen zalm overheen. Verdeel de overige aspergestukjes rond de zalm.
  • Schenk het eimengsel in de ovenschaal en strooi de geraspte Pecorino over het gerecht.
  • Bak de ovenschotel in het midden van de oven in 25 – 30 minuten gaar.

Join the Conversation

  1. Ines Van Lierde says:

    Heb dit geprobeerd, smaak is heel lekker, maar kooktijden zijn absoluut verkeerd. Aardappelschijfjes waren nog volledig rauw. Beter ook voorkokoen dus. Aspergestukjes ook niet helemaal zacht. Alleen de zalm was perfect.

    1. Sabine Author says:

      Hoi Ines, wat vervelend dat het niet helemaal goed is gegaan! Ik ben wel benieuwd of je de aardappelschijfjes in dunne plakjes hebt geschaafd, voor deze ovenschotel moeten ze wel echt dun zijn namelijk.

  2. Schrijffoutje in de titel: aperge moet zijn asperge

4.50 from 8 votes (8 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close